Peterp079 Napisano 6 Maja 2011 Autor Napisano 6 Maja 2011 Jasna sprawa. Mnie tutaj juz w Kielcach to niedlugo przestana chyba wpuszczac do tych sklepow bo codziennie truje dupe i mierze sie do roznych sprzetow. Ale wiesz co? bardzo mi dales do zastanowienia jednak apropos skladania. Az patrze za rama jakas na alledrogo i moze jednak bym poszedl w ta strone. Przez wakacje mial bym zabawe a jezdzil bym na tym co mam teraz jeszcze. No i kasowo by bylo ze tak powiem bardziej rozlozone w czasie wiec mozna by cos lepszego zlozyc... P.S. Wiem że to nie ten temat ale taka np. rama Accent El Nino mi się podoba tylko nie mam pojęcia czy to coś dobrego czy nie bardzo. El Nino
Rulez Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Ja tam nie mam w domu żadnego gotowego roweru (4 szt), same składaki, każdemu według zasług i czasu spędzanego na rowerze
Peterp079 Napisano 6 Maja 2011 Autor Napisano 6 Maja 2011 Jeśli nie będzie Ci przeszkadzać to będę się Ciebie prywatnie juz radził apropos ram ok? popatrze sobie czym by sie zainteresowac i podesle z zapytaniem o zdanie... Oczywiscie jesli to klopot nie bede meczyl jak najbardziej...
Rulez Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Nie ma problemu. PS A może rower bardziej uniwersalny, nie typowy XC tylko coś o nieco większym skoku : http://www.velo.com.pl/rowery/?id=588
branec Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Ja bym brał Speca. Mam już 3-go. Miałem wczesniej m.in Giant'y (XTC)i Trek'a. Nic lepszego od ram speca nia ma. Osprzęt i tak zajedziesz i wymienisz. Cube to taki lepszy makrokesz. Ew. dopłać 500zł i nabędziesz :http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.3/7726/45601/
Rulez Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 No , ja też mam Speca, nie wiem czy nic lepszego dla siebie nie znajdzie, każdy ma inny gust.
branec Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Tak ,jak mówie - mam już 3-go. Miałem XTC (chwale sobie) trek'a i jeździłem na kilku innych dłuższy czas. Może kiedys wezmę sie za scotta. Pozostałe wymienione przez autra marki ,nawet trudno porównywać do Speca. Owszem, mają lepszy osprzęt przy tej cenie ale to zasadniczo nie ma znaczenia - to i tak się zużywa i można sukcesywnie wymieniać.
Rulez Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 No i co z tego, że masz trzeciego, to nie znaczy, że komu innemu będzie pasował, rama Rockhopper to nie jest jakiś straszny szał jakości, żeby warto było przepłacać za mierny osprzęt
branec Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 No to generlanie po co się w ogóle pytać? Co za tok myślenia.... Mam trochę doświadczeń z różnymi markami o których napisałem - nie uważam aby rockhopper był aż takim przepłacaniem. Z drugiej strony dopłaciłbym do XTC w tym przdziale.
Rulez Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 nie uważam aby rockhopper był aż takim przepłacaniem No to masz problem, nazywa się brak obiektywizmu.
daro77 Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 @branec Jak tak patrzę co piszesz to mam wrażenie że ramy Speca są takie prześwietne że osprzętu nie trzeba, na samej ramie da radę śmigać I tak się zastanawiam, bo napisałeś że Cube-y to takie lepsze makrokesze co by się stało jakbym nabył Speca, z Cube jestem strasznie zadowolony to Specem bym chyba latał 70km/h w terenie.... Generalnie wniosłeś do tematu opinię, bierz Speca bo ja mam i jest najlepszy.
branec Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 Przecież polecam Gianta...do 4k ,to bardzo dobra oferta. Speca mam,bo go wybralem - nie On mnie. Zawsze mogę kupić Cube - jednak nie chce. Tylko ze specem mam taką historię ,że to moj 3 z rzędu. @Rulez ,to nie nazywa się brak obiektywizmu. Uważam ,że lepiej kupić lepszą ramę i gorszy osprzęt niż na odwrót. To się nazywa zdrowy rozsądek. @daro77, jak wsiądziesz na rower go-sport i ubierzesz w XT ,to też będziesz zadowolony. Cube jest bardzo kolorowy - może się podobać ale rama jest makrokeszowa, osprzęt i tak daje shimano lub sram
daro77 Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 Jakbyś trochę więcej wiedział to byś takich głupot nie pisał. Nie rozpatrujemy tutaj sprzętu PRO dla zawodowców, gdzie pewnie S-worksy czy Scotty mają większą renomę. Np. ramy Cube LTD - mają świetną renomę, charakteryzują się trochę większą masą ale za to są bardzo wytrzymałe. 2 sezony temu jak zmieniałem ramę to po 1000 napisanych i przeczytanych postach wybrałem własnie LTD Cube. Z tego powodu własnie (waga 90kg) Uważam też że przesadzacie z bagatelizowaniem reszty osprzętu. Mój naped, amor, manetki i hamulce mają już 5 sezon, i spokojnie 30K przebiegu. Kwestia umiejętności jazdy i konserwacji sprzętu. Nie uważam więc że przy zakupie nówki należy skupić się głównie na ramie. Tą przecież tez można zmienić, dobrą ramę HT kupisz za 600-800, wiec raptem tyle co dobry amor czy cały napęd. Ja swoją rame po Radonie sprzedałem za 420zł, nową ramę LTD kupiłem za 800zł. Wielkie rzeczy rama... Do autora tematu: Składanie odradzam, fakt masz co chcesz, ale wyjdzie zawsze drożej no i sezon Ci ucieka. I wg mnie patrz na całość, kupujesz rower za kupę kasy, powinien Ci przez 2-5 sezonów służyć bez dodatkowych kosztów. Potem sobie pozmieniasz co tam z czasem wyskoczy. Pozdrower idę jeździć
branec Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 To ,że ktoś ma inne zdanie to znaczy ,że gada głupoty? Sorry ale do ramy jak się przyzwyczaisz ,to nie za bardzo chesz zmienić... Goemetria, szytwność,waga. Może sa to dla Ciebie parametry nie istotnie ale jak sam wspomniałeś - ja się nie znam. Wg. mnie jak do "makrokeszu" założysz XT i festyniarsko pomalujesz - masz coś al'a Cube. Jak bym miał wydawać prawie 4k ,to kupił bym Giant'a XTC. Pozdrowionka
Peterp079 Napisano 7 Maja 2011 Autor Napisano 7 Maja 2011 Jesli chodzi o Gianta XTC to jak najbardziej super sprzet ale chyba jednak za bardzo sportowy jak dla mnie. Puki co w moim prywatnym rankingu opierającym się na powyższej dyskusji na prowadzenie wysuwają sie następujące pozycje: Aspect 10 (tylko proszę nie pomyślcie że chodzi mi o lanserkę czy coś w tym stylu. Absolutnie nic z tych rzeczy) Instinct (jak go widzicie w porównaniu do Scotta?) Comp i Spec exequo Jeśli chodzi a Gangsta 8.0 to musiał bym go zobaczyć na zywo jak wyglada ten ksztalt ramy i sie do niego przymierzyc. Gdybym miał składać to podoba mi sie rama El Nino lub Avalanche 2.0 (wiem że sportowe).
Sol Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 Cube jest bardzo kolorowy - może się podobać ale rama jest makrokeszowa Tak, to jest głupota, ale już to zostawmy. Aspect nie jest sprzętem lanserskim - przynajmniej w kręgach zorientowanych - bo to rower bardziej turystyczny niż MTB. Instinct jest podobnie krótki, różni się powietrznym amorem, natomiast czy zachowaniem, to już kwestia objechania. W każdym razie krótka rama i ostry kąt główki nie wróżą stabilności na zjazdach. Rozumiem, że budżet to circa 4k. Przy niewielkim naciągnięciu możesz mieć to http://www.roweromania.pl/index.php/component/virtuemart/?page=shop.product_details&product_id=3353&flypage=flypage.tpl&pop=0 a jeżeli jeszcze trochę naciągniesz dostaniesz sprzęt na Rebie i XT, któremu trudno coś zarzucić. http://allegro.pl/cube-ltd-cc-2011-reba-rl-xt-dyna-sys-20-c-i1580584404.html Natomiast gdybym miał wybierać z tych co podałeś, po prostu objechałbym - bo są łatwo dostępne (ale nie wiem jak Instinct) - i wybrałbym to co pasuje najbardziej.
Peterp079 Napisano 8 Maja 2011 Autor Napisano 8 Maja 2011 Moj budzet wyjsciowy byl do 3K wiec te rowerki po 3,6 to juz jest bardzo mocno naciagniety gorny prog finansowy. Niestety ale wiecej nie da rady juz nic dolozyc wiec musze sie w tym zmiescic...
Rulez Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Masz wybór w kwocie jaką podałeś i wcale nie musisz jej przekraczać, proponuję zobaczyć tego Gangsta, to nieco inna koncepcja MTB, może akurat będzie dla Ciebie . Przymierzyć się możesz do niższego modelu, na stronie Velo masz podaną dostępność rozmiarów w różnych sklepach w Świętokrzyskim. A zamówić można w Kielcach w sklepie Olimpijczyk lub Rower Sport. Co do porównania Aspect/ Instinct - jednak Instinct ma amortyzator powietrzny a Aspect sprężynowy, do tego manetki w Instynct są o klasę wyżej plus korba o klasę wyżej . Wygląd to sprawa gustu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.