krzycho1997 Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam! Rozebrałem tylną piastę i wyleciały kulki. Po złożeniu, piasta się równo nie kręciła. Co zrobić i jakim smarem nasmarować łożyska?
intruz Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 Jak masz wolnobieg to na 100 % oś jest skrzywiona i to jest powodem problemów przy składaniu. Jeśli jest mocno wygięta to będziesz musiał się nieźle napocić żeby ustawić odpowiedni luz roboczy na łożysku a dodatkowo odpowiednio mocno zrobić kontrę na śrubach. Jeśli nie masz wolnobiegu to tylko postaraj się złożyć tak, żeby był wyczuwalny luz na osi, lecz nie może ona się poruszać w górę czy dół. Musi się lekko obracać, bez oporów. Ja smaru używam zielonego do łożysk ŁT-4S3 i w sumie sprawdza się bardzo dobrze.
wikrap1 Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 Dokładnie. Jakikolwiek tawot da radę. Ja smaruję ŁT-49 to jest taki bardziej gęsty. Tak jak kolega wyżej, trzeba zostawić luz, chyba, że zmienisz oś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.