maciek190 Napisano 29 Marca 2011 Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Witam! Mam pewien problem. otóż zakupiłem rower Kross A2 i po około 100km przebiegu zaczęło coś strzelać. Precyzując: jest to dźwięk... tak jakbym słyszał kręcące się łożyska w rowerze, jednak występuje on wtedy, gdy na tylnej przerzutce ustawione zostaje przełożenie 1-5 i naciskam mocniej na pedała. Wiem, wiem, takich tematów może już było kilka na forum, jednak w żadnym z nich nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi i niestety nie mam na tyle czasu, aby rozkręcać cały rower i szukać usterki. Na gwarancję też nie oddam gdyż mam za daleko do serwisu. Z góry dziękuję, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szogun123 Napisano 29 Marca 2011 Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Aż nie mam ochoty ci odpowiadać. Temat jest tak niesamowicie niesprecyzowany, że aż szkoda słów. Level A2 jest produkowany od chyba 2007 roku i skąd ja mam wiedzieć, który ty masz model? Podaj dokładne nazwy części napędu a najlepiej zrób zdjęcie roweru (dość dokładne). Sprawdź czy zębatki w kasecie są dokręcone (ja miałem niedokręcone i był taki efekt). Podaj więcej szczegółów. Pomijam to, że po 100km powinieneś pójść do serwisu i w ramach gwarancji zrobić przegląd. Po takim przebiegu w nowym rowerze pojawiają się różne luzy na jakichś śrubkach i producent ma OBOWIĄZEK ci wszystko dokręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 29 Marca 2011 Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Przełożenie 1-5, mocniej naciskasz na pedały? Pewnie mało sztywna korba i łańcuch trze o prowadnice przedniej przerzutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xkudlatyx Napisano 29 Marca 2011 Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 A jeśli ja mam dokładnie to samo co kolega wyżej a przedniej przerzutki nie posiadam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 To ewidentnie suport albo pedały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kysa275 Napisano 29 Marca 2011 Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Mi w nowym levelu poszła korba http://www.forumrowerowe.org/topic/67621-korba-level-a2-poszla-nowa-korba-po-40km/page__p__701613#entry701613 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xkudlatyx Napisano 29 Marca 2011 Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 A może to być wina np. bębenka kasety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek190 Napisano 29 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Witam ponownie! Jest to kross A2 2010 v-brake, Napęd: Przerzutka przednia: Shimano Altus FD-M310 Przerzutka tylna: Shimano Alivio RD-M410 Korba: Shimano FC-M311 Środek suportu: Kaseta Alfred Thun Kaseta: Sram PG-830 8-speed Łańcuch: Shimano CN-HG40 Pedały: NATTY CS-90KA Doszedłem do wniosku, że wymienię suport, i tu nasuwa się nowe pytanie: jaką wybrać długość osi suportu, żeby ten pasował do tego roweru?? najlepiej prosiłbym o konkretne oferty modelu, jak najtaniej, górna granica to powiedzmy... 40zł(tyle kosztują suporty Shimano na allegro) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 29 Marca 2011 Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Ja po 100 kmach w levelu miałem problem z łożyskami w pedałach. Sprawdź najpierw to - mocnij naciśnij ręką i zacznij kręcić jednym z nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 29 Marca 2011 Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 jeśli po 100km padł ci suport to na gwarancję dziada ale może być tak że masz przekos bo 1-5 to już przekos i łańcuch trze o przerzutkę. wzuć 3-2 i pewnie będziesz miał podobne obawy a i nie zdziw się jak łańcuch będzie szybko domagał się wymiany albo zerwiesz na podjeździe i se klejnoty uszkodzisz jak na 1-5 będziesz jeździł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Nie wiem jak wy ale ja tarcie o przerzutke odrużnie od padających łozysk w pedałach/suporcie ( bo dźwięki bardzo podobne). Jezeli pedały to na pewno poczujesz wibracje na stopach podczas trwania owych dzwiekow. Przy łozyskach suportu nie jestem pewien. Ja miałem tez tak ze jak zrzucałem na 2 z przodu i zwiększałem moment obrotowy korba charakterystycznie chrobotała ale to była wina lancucha bo pierwszy raz mi sie to zdarzyło. ale pojeździłem i sie dotarło. Na przełozyeniach 1x5,6,7 jeżdżą wieskowi maniacy pasienia byków najczesciej z filcami na nogach, obowioązkowo pokrzywionymi obreczami, przypominającymi powierzchnia nasze ładne kraajowe drogi i zaawansowanym stadium rdzy na kazdym podzespole ktory jest na nia wrazliwy. Nie pisze tego zeby kogoś wyśmiać tylko to czysta prawda w moim regionie ... Wiec nie bądź jak te chłopy z pola i używaj przełożeń jak Bóg przykazał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 30 Marca 2011 Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 nie no to teraz uraziłeś mnie pochodzę ze wsi i nie robię prekosów mam proste koła i jeżdżę w butach spd i to nie najtańszych a raczej z średnio wyższej półki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 30 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Na przełozyeniach 1x5,6,7 jeżdżą wieskowi maniacy pasienia byków najczesciej z filcami na nogach, obowioązkowo pokrzywionymi obreczami, przypominającymi powierzchnia nasze ładne kraajowe drogi i zaawansowanym stadium rdzy na kazdym podzespole ktory jest na nia wrazliwy. Tomek - a kwalifikujesz się do powyższego opisu? No nie, to po co te fochy do Kamila? Byków też nie pasasz na swoim anathemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 30 Marca 2011 Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 no jak nie prawie ostatnio pasłem a raczej złapałem w locie jak mi na zjeździe stanęło stadko ale były to byki jelenia ale byki:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek190 Napisano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Na przełozyeniach 1x5,6,7 jeżdżą wieskowi maniacy pasienia byków najczesciej z filcami na nogach, obowioązkowo pokrzywionymi obreczami, przypominającymi powierzchnia nasze ładne kraajowe drogi i zaawansowanym stadium rdzy na kazdym podzespole ktory jest na nia wrazliwy. Pisząc:"gdy na tylnej przerzutce ustawione zostaje przełożenie 1-5" miałem na myśli biegi od 1 do 5 na tylnej przerzutce, nie 1x5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 31 Marca 2011 Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 no to trochę zmienia ale opisz dokładniej objawy i jakie z przodu dobierasz przełożenia bo 2x1 lub 1x5 to też prekos przy kiepsko średnim osprzęcie z brakiem sztywności może powodować szuranie i inne dziwne dźwięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Nikogo nie chiałem urazic Ale taka prawda jak widze jakiegoś młotka co jedzie 1x6 (bo wiecej nie ma ) az mi sie serce kraje ze sprzet mimo ze leciwy tak cierpi. takiemu wigry i niech smiga przynajmniej przkowsów nie porobi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 31 Marca 2011 Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 oj czasem wigry mały swoje uroki zwłaszcza jak się miało 13 lat i pękała rama na zawiasie do składania i kierownica w rękach nogi za pedałami które zostały za tobą a broda w asfalt bezcenne wspomnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 31 Marca 2011 Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 a łańcuch ci przeskakuje? bo jak nie a słyszysz tylko jakiś szelest itp. to może nasmaruj łańcuch... bębenek jak by nawalal to by przepuszczał to raczej nie, moze tez na lozyskach bebenka nie ma smaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.