Skocz do zawartości

[uszczelniacz do opon] domowej produkcji

leo1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam do was pytanie:

Śmigam na obręczach DT Swiss 4.2D i Kendach Karmach 2.0. Problem polega na tym, że z tyłu obręcz jest wgnieciona i nie wiem czy to wszystko będzie się trzymało i czy da się to uszczelnić. Da rade?

Napisano

Kurde, postaram się zrobić jutro nowe zdjęcia. Fotki były ale się zmyły z neta. Wgniecenie nie jest potężne ale widoczne na obręczy. Nie ma pęknieć i ma w miare regularny kształt.

Mały oft czy 4.2D są obręczami UST czy nie?

Napisano

dzis mialem okazje uchwycic ciag zdarzen w postaci: psssss->siurniecie po lydce->zaklejenie dziury

dziura byla dosc spora sadzac po strumieniu lejacego sie mleka, przez co tez ubylo sporo powietrza, ale co z tego - zakleilo sie i moglem bezstresowo dojechac do domu...nie wzialem pompki

wersja rozrzedzona

Napisano

To była wersja z płynnym modyfikatorem lepkości, nie była niczym rozrzedzana ani chrzczona :thumbsup:;)

Miłej depilacji :icon_lol:

Napisano

Tak jak pisałem wcześniej sukces uszcelniania połowiczny. Obręcz Mavic'a + NN = całkowite uszczelnienie. Nawet w drugim dniu jazdy gdy przywaliła we mnie baba i gdy koło rozcentrowało się porządnie nie zauważyłem wycieku. Od tamtego momentu po uprzednim poprawieniu "zbieżności" koła nie spada powietrze. Jak dla mnie rewelacja. Wrażenia z samej jazdy to czysta poezja. Choć nie rozpiszę się wierszem... Ciśnienie w NN z tyłu to ok 1.7 bara. Każdy zakręt pokonuje się pewnie, mogę się bardziej pochylić. Jazda po korzeniach i kamieniach też nie budzi lęku, w końcu nie czuć dyskomfortu gdy siodło obija się o szanowne cztery litery. Brzmienie tarcia opona/asfalt przypomina warkot V8-ki - im szybciej tym głośniej. Prędkość średnia przy tak niskim ciśnieniu niewiele zmalała. Te i inne zalety, które jeszcze wyjadą razem z użytkowaniem przemawiają za zadowoleniem. Ciekawe co będzie zimą na mrozie? Leo, mógłbyś coś napisać na ten temat?

Napisano

Gdyby nie zawartość lateksu to powiedziałbym że spokojnie wytrzyma -15C.

Ale lateks to niewiadoma.

Teraz jestem mocno zajęty, ale gdy znajdę czas to sprawdzę w kriostacie jaką temperaturę wytrzymuje.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam ponownie.

Sezon zbliża się ku końcowi, jeżeli to możliwe proszę o opinie z użytkowania ze szczególnym uwzględnieniem trwałości mleczka.

Napisano

trzymam jakies 300ml w firmowej butelce :) i koloidem bym tego nie nazwal - trzymane w ciemnej szafce, temp 15-18st, czas 2-3mies

poprawiona wersja charakteryzujaca sie mniejsza gestoscia jest wyraznie lepsza, w wyzszych temp zachowywala przydatnosc w kole przez 2 miesiace

Napisano

A ja mam takie pytanie odnośnie sposobu ghetto. Co w przypadku konieczności zdjęcia opony, chodzi mi o dętkę, którą się wykorzystuje do uszczelnienia. Czy taką dętkę można ponownie wykorzystać? Bo rozumiem, że opona od wewnątrz styka się najpierw z dętką a później z rantem obręczy, więc ponowne jej wykorzystanie będzie raczej problematyczne, chyba że można taką dętkę 20" wykorzystać tak jak w metodzie z taśmą a opona styka się bezpośrednio z obręczą. Jak to jest, może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć?

Napisano

No pewnie, że można :) Dętka jest docięta do konkretnej obręczy i na niej leży idealnie, ale spełni swoją funkcję również na węższej feldze. Geax PitStop TNT jest pod tym względem bardzo wdzięczny ponieważ nie ma problemu z rozdzieleniem dętki od obręczy a sam uszczelniacz zasycha równo na całej powierzchni opony co najlepiej widać TUTAJ NA ZDJĘCIU W tym roku miałem rozwaliłem oponę i musialem założyć dętkę - wszystko na szlaku w górach bez problemu tyle byłem nieco ubabrany uszczelniaczem :)

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Witam. Uszczelniacz spełnia swoją rolę nawet przy mrozach. Jechałem na minus 10 wszystko ok.

Leo1 wspominał, że jeśli zalałem oponę z końcem sierpnia to po ok. 2 miesiącach powinienem zrobić dolewkę. Nie zastosowałem się do zaleceń producenta. I tak ostatnio jechałem i poczułem ubytek powietrza, potem mleko na błotniku, ochraniaczach. Po jakimś czasie już nie lało. Dopompowałem i pojechałem do sklepu. Rower był w środku także nic się nie działo. No ale trzeba wracać. Szkieł po stłuczonych butelkach sylwestrowego szaleństwa z głupoty - pełno. I po raz drugi czuję ubytek powietrza. Jest go coraz mniej. Jadę tak ok 6 km lecz docieram na miejsce. W oponie tkwi bryłka szkła o wymiarach ok 3x3 mm. Wyjmuję ją i wtedy widzę jak poważnie jest uszkodzona opona. Mleka coraz mniej, w końcu wylatuje wszysko. Kolejnego dnia zalewam nową porcję. Poprostu uchylam rant z obręczy i leję. Zamykam koło i próbuję małą pompką - nie daje rady więc idę pod kompresor. Tam momentalnie wskakuje 4 atmosfery. W miejscu gdzie było szkło burzy się spieniony uszczelniacz żeby ostatecznie po kilkunastu minutach uszczelnić koło. Wieczorem wkładam do roweru i jadę na próbę. Dziś wszystko jest ok.

Same plusy UST by Leo1.

Opona Schwalbe Nobby Nic Perf 2.1 nie jest przystosowana do hulania bez gumy weń i dlatego widać na bokach mikro pęknięcia. Może to wynikać z układania i pracowania opony podczas jazdy, zwłaszcza przy niskich ciśnienieach < 2.0. Kolejny minus to szybko zapychający się zaworek przez który ciężko jest wbić powietrze nawet kompresorem... Myślę, że największe problemy stanowią opony i ich konstrukcje(zwłaszcza obwód wewnątrz) przy uszczelnianiu. Każdą obręcz zabezpieczoną na getto da się uszczelnić UST by Leo1. Pozdro

Napisano

Ze zwijaną WTB moto 29x2.1 robiłem wszystko. Wąski a potem szeroki fartuch, jeden i drugi kompresor, Doszło nawet do położenia silikonu na obrzeża linki kevlarowej w oponie. Za nic nie mogłem uszczelnić. Lateks się lał i pryskał. A ja już poczekam na jakiegoś Schwalbiaka do 29. Na 2012 naszykowali spore zmiany...

Napisano

O proszę jaka skucha :( 26" moto pompuje sie bez problemu. Do tej pory nie dałem rady tylko CST jednej, ale akurat tej co ją bardzo lubię :) Idealnie byłoby mieć bańkę 50l oraz rozkręcone ciśnienie na 8atm albo 10 atm (niektóre modele kompresora są w stanie tyle dać)

Napisano
Siemanko Jaka jest obecnie cena uszczelniacza ?

Witam ponownie, trochę się nie odzywałem ponieważ moje konto z cyferką 1 zepsuło się, a administratorzy niestety byli głusi na prośby o pomoc techniczną.

Co do ceny to taka sama jak w zeszłym roku, (na razie mam te same surowce, jak zamówię nową partię lateksu to się dowiem dopiero ile zdrożała).

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  • Mod Team
Napisano

Nie pamiętam żadnego raportu w którym sygnalizowałbyś jakąś awarię.

Co do mleczka - jak to by wyglądało w przypadku kapci do FR/DH? Powiedzmy Nokiany 2,6' lub Conti MK 2,5'? Ile mniej więcej mleczka trzeba mieć?

Napisano

Nowy rok - nowy numerek przy koncie ;) Już sobie darowałem stare konto, nie mogłem się zalogować na starym, pisałem maile przez miesiąc i nic, mówi się trudno.

A co do ilości nie próbowałem takich opon, ale myślę że 100-150ml będzie OK.

Opony do DH/FR mają znacznie więcej gumy i powinny się lepiej uszczelniać pod warunkiem że nie wchodzą zbyt lekko na obręcz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...