as70 Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Czy moglibyście polecić jakąś dobrą kierownicę karbonową z możliwością przykręcenia "rogów" oraz ew. skrócenia (zakładam, że standardowa będzie za szeroka). Bez większych ograniczeń cenowych. W podtekście pytanie, czy kierownice karbonowe można przycinać i potem zamocować rogi.
Schwefel Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Race Face Next albo Next SL mają na końcach wzmocnienia tytanowe.
1415chris Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Jak nie podajesz budzetu to ax lightness poseidon, najlzejsza prosta mi znana kiera pod rogi. Zamawiasz dlugosc jaka Ci pasuje. Moja 580mm nieco ponizej 83g.
ukaniex Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Race Face Next albo Next SL mają na końcach wzmocnienia tytanowe. Czy masz na to jakieś potwierdzenie? Miałem model NEXT SL, znajomy również tylko ciut nowszy i żadna z nich nie posiadała tytanowych wzmocnień poza miejscem mocowania mostka, w manualu na stronie RF zalecane są aluminiowe plugi... . Co do skracania kierownicy i montażu rogów, to zależy od długości wzmocnienia pod rogi.
as70 Napisano 26 Marca 2011 Autor Napisano 26 Marca 2011 Jak nie podajesz budzetu to ax lightness poseidon, najlzejsza prosta mi znana kiera pod rogi. Generalnie nie mam jakichś ograniczeń budżetowych, ale nie znaczy to że mam wywalać nie wiadomo ile kasy po to aby zyskać kilka gr. (myslę, że za 500 PLN można już kupić niezłą kieronicę prostą - ale mogę wydać więcej jeśli warto). Poza tym ax lightness i tego typu odchudzonym wynalazkom bym nie ufał (słusznie lub nie). Lepiej bym się czuł z czymś pewnym i sprawdzonym w bojach. Poza tym, nie wiem jeszcze jaką szerokość potrzebuję, chciałbym sam mieć możliwość przycięcia jak już trochę pojeżdżę (nie mam doświadczeń wielkich z mtb, jeżdziłem raczej na szosie - ale pamiętam kiedyś gdy miałem mtb to przycinałem. Poza tym jestem niski, kierownicę szosową mam 40cm, czyli wąsko).
ukaniex Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Tu masz równie lekko, dużo taniej i z możliwością montażu rogów: http://cgi.ebay.com/NEW-MT-ZOOM-Carbon-Flat-Bar-85g-tune-schmolke-/150533298216?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR&hash=item230c7bd828#ht_1045wt_1139 .
1415chris Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Jakis czas temu byly mortopy 85g za ok 260zl, dziekuje bardzo
Sol Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Generalnie nie mam jakichś ograniczeń budżetowych, ale nie znaczy to że mam wywalać nie wiadomo ile kasy po to aby zyskać kilka gr. (myslę, że za 500 PLN można już kupić niezłą kieronicę prostą - ale mogę wydać więcej jeśli warto). Poza tym ax lightness i tego typu odchudzonym wynalazkom bym nie ufał (słusznie lub nie). Lepiej bym się czuł z czymś pewnym i sprawdzonym w bojach. Poza tym, nie wiem jeszcze jaką szerokość potrzebuję, chciałbym sam mieć możliwość przycięcia jak już trochę pojeżdżę (nie mam doświadczeń wielkich z mtb, jeżdziłem raczej na szosie - ale pamiętam kiedyś gdy miałem mtb to przycinałem. Poza tym jestem niski, kierownicę szosową mam 40cm, czyli wąsko). Rozsądną wagę, pieniądz i dużą wytrzymałość oferuje Eeaston EC70. Ewentualnie Syntace Duraflite, chociaż tutaj pieniądz jest już mniej rozsądny, a waga wyższa niż EC70 (dla 31,8 mm).
ukaniex Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 1415chris! Ktoś wreszcie musi wypróbować ten wynalazek!
as70 Napisano 27 Marca 2011 Autor Napisano 27 Marca 2011 Rozsądną wagę, pieniądz i dużą wytrzymałość oferuje Eeaston EC70. Ewentualnie Syntace Duraflite, chociaż tutaj pieniądz jest już mniej rozsądny, a waga wyższa niż EC70 (dla 31,8 mm). Easton wygląda rzeczywiście rozsądnie, tylko jak to wygląda jeśli chodzi o skracanie oraz rogi? http://www.eastoncycling.com/en-us/ec70-xc-flat Chyba nie jest to tak rózowo, bo w tym przypadku http://www.syntace.com/index.cfm?pid=3&pk=387 piszą, że: "Width 580 mm can be shortened to 550 mm except when using barends" ..więc nie można skracać ile się chce zwłaszcza gdy się chce przymocować rogi.
Sol Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 EC70 ma, EC90 nie ma. EDIT: skracając utniesz wzmocnienia pod rogi, więc resztę możesz sobie dopowiedzieć Z drugiej strony nie widzę sensu skracania i tak krótkiej kierownicy, chyba że nie masz zamiaru ostrzej zjeżdżać.
as70 Napisano 27 Marca 2011 Autor Napisano 27 Marca 2011 Z drugiej strony nie widzę sensu skracania i tak krótkiej kierownicy, chyba że nie masz zamiaru ostrzej zjeżdżać. Raczej rower nie do zjazdów, poza tym to chyba normalne, że jeśli ktoś jest niski to potrzebuje węższej kierownicy niż ktoś kto ma 190 i jest szeroki w ramionach. A jak patrzę, to kierownice są zazwyczaj 58cm. A szerokość jest dla mnie ważna, bo prawie zawsze trzymałbym za rogi ..jeśli z szosówki czy przełajówki przyzwyczajony jestem do kierownicy 40cm, to na 29er kierownica 58cm to porażka ..
Sol Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 Hm, nie do końca. 58 cm to w zasadzie minimalny rozmiar w MTB - krótszy może IMO upośledzać kontrolę w trudnym terenie, a ta jest przecież w MTB ważna. Oczywiście na końcu dnia zostają indywidualne preferencje, ale jeżeli nie jeździłeś wcześniej na skróconej, spróbowałbym najpierw standardowego rozmiaru. Może się okazać, że zmiana nie będzie potrzebna. Nie wspominam, że na krótkiej trudniej pomieścić szpej, zwłaszcza jeżeli korzystasz z gripshiftów, a kiera ma 31,8 mm. BTW, Willow Koerber ma 157 cm i pomyka na 63 cm
spootnick Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 Moim zdaniem szerokość kierownicy w mtb nie ma ze wzrostem nic wspólnego. Dawniej jeździłem na 560 mm z rogami (mam 168 cm) i teraz mogę powiedzieć ze dla mnie jest beznadziejna bo na kamieniach trzeba walczyć z rowerem. Przesiadłem się na giętą 670 mm i była o niebo lepsza tylko trochę za bardzo o drzewa zahaczałem i było za wysoko. Aktualnie używam prostą 600 mm bez rogów i na razie wydaje się najlepsza z wypróbowanych opcji.
as70 Napisano 27 Marca 2011 Autor Napisano 27 Marca 2011 Moim zdaniem szerokość kierownicy w mtb nie ma ze wzrostem nic wspólnego. Coś tam pewnie jednak ma, porównaj szerokość ramion kogoś kto ma 155 z kimś kto ma 195 (ściślej mówiąc chodzi o szerokość ramion, nie wzrost). Ale fakt, że upodobania (oraz to po czym się jeździ) mają większe znaczenie niż na rowerze szosowym. Ja osobiście nie lubię trzymać kierownicy za poprzeczny drążek, w przypadku baranka trzymam zazwyczaj albo za hamulce albo tą boczną część baranka (lub w dolnym chwycie). Dlatego w MTB muszą być rogi (chyba, że wynajdę jakiś nietypowy kształt kierownicy). Jeżdżę przełajówką o kierownicy 40cm i nie mam problemów z zapanowaniem na rowerem. Oczywiście rower służy do jazdy np. po leśnych ścieżkach a nie jakichś zjazdach w górach.
Fenthin Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 Jednak czym innym jest przełaj a czym innym MTB. Schodzić poniżej 560mm nie radziłbym, to już trochę mało. Ale tak prosta 560mm + rogi to przynajmniej dla mnie całkiem dobre połączenie. Czasem co prawda czuć, że kierownica mogłaby być trochę szersza, ale nie mogę narzekać, bo używam tego roweru do wszystkiego - trochę terenu, trochę asfaltu. Gdyby to był rower tylko w teren, najlepsza byłaby chyba gięta 600-620mm, dobrze mi się jeździło. Tak więc jak widzisz i sam stwierdziłeś, własne preferencje w przypadku roweru górskiego są ważniejsze niż czysta matematyka.
as70 Napisano 27 Marca 2011 Autor Napisano 27 Marca 2011 Jednak czym innym jest przełaj a czym innym MTB. Jako dyscyplina kolarstwa to masz rację, jednak jeśli jedziesz pojeździć po lesie to prawdopodobnie czy masz przełajówkę czy 29er chciałoby się jechać w podobnej pozycji. Pewnie rzeczywiście na początek kupię jakąkolwiek najtańszą kierownicę i zobaczę jak mi się na tym jeździ i wtedy się zastanowię. Jeszcze jedno pytanie, czy wszystkie rogi mają taki sam sposób mocowania do kierownicy? średnicę czy coś. W sensie czy każde rogi będą wszędzie pasować?
pawelsystem Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 jesli normalne to jak najbardziej tak wiem o istnieniu takich wynalazkow ze mocuje sie je wpuszczajac w srodek kiery na zasadzie podobnej jak w starych mostach ale ta opcje odrzucam bo to sa kloce a z rogow to polecam np http://allegro.pl/rogi-smica-58-gr-kolory-i1515821504.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.