Skocz do zawartości

[przerzutka przednia]Duży problem z regulacją Shimano STX

pentagramsss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Męczę już się 3 dzień z regulacją przedniej przerzutki i nie mam już sił... Wszystko robie tak jak się da (według opisów) ale wydaje mi się że to nic nie daje. Co ważne mam wrażenie że kręcenie śrubami H i L nie zmienia pozycji prowadnicy... Co mam zrobić żeby być pewnym w 100% że np przerzutka jest uszkodzona?

Aha jeszcze istotna rzecz-prowadnika nie da się ustawić prostopadle do kasety ponieważ końcówkę prowadnika hamuję błotnik.... :(

Zamieszczam także zdjęcia z regulacji może to coś pomoże

http://zapodaj.net/2fefea88f171.jpg.html

http://zapodaj.net/7bbe8b92e608.jpg.html

http://zapodaj.net/bc2254a0f274.jpg.html

Napisano

Możliwe że masz przerzutkę do rury pod siodłowej 63-66 stąd problem gdyż standardem jest 66-69, sam mam taki problem i również mimo wielu prób nie dałem rady ustawić poprawnie wszystkich przełożeń. Zobacz co piszę ci na prowadnicy łańcucha przerzutki.

Napisano

Nie prostopadle a równolegle do korby.

Najpierw zdejmij błotnik, no czego tu oczekiwać skoro prowadnik nie idzie jak trzeba. Wtedy spróbuj regulować. Co do śrub H i L, jeśli niezbyt działają ( tak ci się wydaje) możesz je wykręcić i zdjąć ten czarny plastik pod nimi wtedy wkręcać te śruby bez plastiku (na próbę, później go załóż) i zobacz czy łapią. Oczywiście uprzednio wyczyść tam wszystko.

Napisano

przeprasza równoległe-racja :).

Z tego rozumiem że jak już zdejmę ten błotnik to bez błotnika będę musiał jeździć :P? To nie jest tak ponieważ wcześniej(przed remontem roweru) było dobrze z błotnikiem... NIe mam pojęcia dlaczego nie chce się to wyprostować :/

Napisano

Koło masz dobrze osadzone? może nie trzyma osi? Jeśli to błotnik z tych co montuje się na wsuwki, możliwe że krzywo wsunąłeś i dlatego tak jest. Podstawa to rozwiązać sprawę błotnika bez tego porwadnik nie będzie równoległy a co za tym idzie będzie wielki klops.

Napisano

rozumiem że ta zewnętrzna część prowadnika (która jest widoczna jak się stoi przy rowerze) ma być równoległa?-Zobaczę co da się zrobić :(. A co z tymi śrubami H i L jeśli nic kręcenie nimi nie daje? Jak się kręci H i L to powinien prowadnik się przesuwać a u mnie się nie przesuwa :/

Czy na zdjęciach wszystko jest ok?

Napisano

Jeśli postępujesz według forumowego ABC regulacji to robisz to źle, albo przyczyna jest gdzie indziej.

Doczyść przerzutke, pryśnij WD40.

Napisano

chyba kupię jakąś przerzutkę tanią i sprawdzę czy z nią będzie to samo ...

to tak jak wymiana silnika, bo skończyło się paliwo.

jak już tak do muru przyparty jesteś to oddaj do serwisu.

Jest też opcja, że przerzutka ma duże luzy i NIGDY jej nie ustawisz.

Napisano

jak sprawdzić czy przerzutka ma luzy?

Czytałem przypadek że gościu się męczył(chyba na tym forum) z przerzutka i okazało się że wymiana pomogła.

Aha jeszcze pytanie-nawyższa zębatka przednia musi leżeć równo z tylnią najmniejszą tak? -Pytam ponieważ u mnie tak jest ... (ktoś mi mówił że może korba nie jest dobrze dokręcona)...

Pozdrawiam

Napisano

Luzy powstają na trzpieniach (nitach). Poruszaj wodzikiem przód-tył, na boki. Jeśli bez problemu odgina się/przesuwa to masz luzy. Ciężko to opisać.

Napisano

Co do koronek i leżenia w jednej linii różnie to bywa i póki co nie patrz na to.

Zdemontowałeś ten błotnik?Zdjąłeś koło obczaiłeś to wszystko?

chyba kupię jakąś przerzutkę tanią

idąc tym torem lepiej kupić nowy rower-----> BEZ SENSU.
Napisano

zmieniałam suport wcześniej i wkręcałem korbę(rower miał mały remont)

Dzisiaj albo jutro zdejmę ten błotnik i zobaczę co i jak....

luzów przerzutka nie ma-trudno nią poruszyć

Napisano

Witam

Męczę już się 3 dzień z regulacją przedniej przerzutki i nie mam już sił... Wszystko robie tak jak się da (według opisów) ale wydaje mi się że to nic nie daje. Co ważne mam wrażenie że kręcenie śrubami H i L nie zmienia pozycji prowadnicy... Co mam zrobić żeby być pewnym w 100% że np przerzutka jest uszkodzona?

Aha jeszcze istotna rzecz-prowadnika nie da się ustawić prostopadle do kasety ponieważ końcówkę prowadnika hamuję błotnik.... :(

A konkretnie co nie wychodzi? Biegi nie wchodzą, łańcuch trze o prowadnicę?

Śruby H/L są od regulacji zakresu pracy prowadnicy, czyli ograniczają maksymalny wychył, a nie pozycję (od tego jest napięcie linki).

Jeżeli zawadza o błotnik, to się wycina dziurę (o ile błotnik tylko z plastiku).

Napisano

A konkretnie co nie wychodzi? Biegi nie wchodzą, łańcuch trze o prowadnicę?

Śruby H/L są od regulacji zakresu pracy prowadnicy, czyli ograniczają maksymalny wychył, a nie pozycję (od tego jest napięcie linki).

Jeżeli zawadza o błotnik, to się wycina dziurę (o ile błotnik tylko z plastiku).

gdy jest na 1 to jest ok. Gdy włączę 2 to trze o prowadnicę a gdy włączę na 3 to przeskakuje na 2 ale nadal ociera o prowadnicę. Prowadnica jest aż tak wygięte na 3 że prawie uderza o korbę(pedał)... Nigdy tak nie było. Nie wiem co źle robie. pamiętam -jak był staro złożony rower że wszystko było prosto i ok(błotnika nie trzeba było ucinać) a teraz jest zupełnie inaczej:( aha tak jak mówiłem jak na 1 biegu wkręcam albo wykręcam śrubki to prowadnica się w ogóle nie porusza:(

• Mod Team
Napisano

Czy nowy suport miał ta sama długość co stary?

Jaka jest odległość między prowadnica a zębami największej tarczy?

Safian, tu jest mowa o kompletnym STX, gdzie o HTII jeszcze nikt nie słyszał .

• Mod Team
Napisano

Wspominałeś ze zmianiałeś suport. Kupiles taki jak był ?? to moze robić robote, w moim przypadku prowadnica była tak blisko ramienia korby ze obcierała wiec była akcja pilnik i wypiłowałem mały rowek i juz nie obcierała :P

Napisano

1. Opisz co dokładnie było robione w rowerze.

2. Na moje oko, to problem jest głownie z nierównoległym ustawieniem prowadnicy. Jak będzie równolegle i prawidłowo naciągnięta, to nie powinna zawadzać o błotnik. Czyli ściągaj błotnik, reguluj i zakładaj z powrotem.

Napisano

rower był malowany proszkowo. Wymieniłem suport bo stary był trochę zajechany(nowy firmy kinex)-i jakby co pasuje bo nawet na stronie BIkipedia są takie same wymiary suportu dla mojego modelu.

Rower można jakby co zobaczyć w mojej galerii/garażu.

Powracając do tematu. W sobotę jak będzie ciepło postaram się jeszcze raz pokombinować z tym rowerem i odpiszę wam co i jak wyszło :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...