Skocz do zawartości

[napęd] Będzie działać?

Santi54

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardzo proszę o sprawdzenie mojej specyfikacji części do roweru. Nie wiem po prostu czy będą one ze sobą współdziałały. Z góry dziękuję za odpowiedź i ewentualne poprawki.

1)Shimano kaseta XT CS M770 11/32 -- nie wiem za bardzo czym się różni 11/32 i 11/34 ;D

2)łańcuch rowerowy XTR CN 7701 114 og.

3)Przerzutka tylna Sram x.9 długi wózek SGS 2010

4)Manetki grip sram x.0 3/9

5) Przerzutka przód sram x.7 obejma poniżej korpusu. dual pull, max liczba zębów w koronce 44T montaż 34,9mm

6)Korba Shimano DEORE mod. FC-M590 (dł. ramion 170mm) (44-32-22T),

Koronki: 44/32/22T

Koronka 44T: aluminium / anodyzowane

Koronka 32T: stal / powlekane galwanicznie

Koronka 22T: stal / powlekane galwanicznie

Ramiona: Aluminium malowane

Linia łańcucha: 50mm

Szerokość mufy: od 68 lub 73mm (podkładki w komplecie)

• Mod Team
Napisano

Bedzie dzialć bez wiekszych problemów ale 114 ogniw to bedzie chyba za dużo bedziesz musiał kilka wywalić.

Kasety 11-32 od 11-34 roznią sie tym ze pierwsza zebatka jest odpowiednio 32t lub 34t i w XT kaseta 34 ma na pajaku 6 zębatek i luzem 3 zębatki a 32 5 zębatek i luzem 4.

Napisano

Bedzie dzialć bez wiekszych problemów ale 114 ogniw to bedzie chyba za dużo bedziesz musiał kilka wywalić.

Kasety 11-32 od 11-34 roznią sie tym ze pierwsza zebatka jest odpowiednio 32t lub 34t i w XT kaseta 34 ma na pajaku 6 zębatek i luzem 3 zębatki a 32 5 zębatek i luzem 4.

Aha. To w takim razie którą lepiej kupić 11/32 czy 11/34? Jaka jest różnica podczas jazdy?

Napisano

W niektórych przypadkach 11-32 łatwiej wyregulować odległość przerzutki od kasety. Jak ja miałem 11-34 i ustawiłem tak, zeby przerzutka nie jeździła po zębatce 34, to na reszie kiepsko przerzucało, a jak ustawiłem odległość względem reszty zębatek, to na 34 przerzutka się dociskała do zębatki. w 11-32 nie mam takich dylematów i jest minimalnie twardsze przełożenie, co przy SPD jest jak najbardziej fajnym przełożeniem. :icon_wink:

• Mod Team
Napisano

Aha. To w takim razie którą lepiej kupić 11/32 czy 11/34? Jaka jest różnica podczas jazdy?

Zależy od terenu w jakim jeździsz, jeśli nie jeździsz w górach to 32T na 100% Ci wystarczy.

BTW. Lepiej będzie kupić np. tańszy łańcuch, lub kasetę, ale dołożyć do korby SLX

Napisano

BTW. Lepiej będzie kupić np. tańszy łańcuch, lub kasetę, ale dołożyć do korby SLX

To w takim razie do tamtego zestawu, który podałem na początku lepiej wymienić kasete XT na LX, łańcuch XTR na Shimano-CN HG93 9rz. łańcuch XT 114 ogniw kartonik + extra pin i korbę Shimano DEORE mod. FC-M590 (dł. ramion 170mm) (44-32-22T) na korbę SHIMANO SLX FC-M660 + LOZYSKA 44/32/22 175 3x9 CR ???

Napisano

Jest jeszcze kilka możliwości, ulepszeń, zmian. Ile osób, tyle opinii.

Napisz lepiej jakie masz priorytety: czy ma to być jak najniższa masa, największa trwałość, sztywność, określona kwota etc.

Co do kasety. Jej wybór (xt, slx, lx) pośrednio uzależniony moim zdaniem będzie od piasty (konkretnie materiału "bębenka"). Zakres kasety (11-28, 11-32 czy 11-34) to już sprawa indywidualna. Musisz sam rozważyć, z których biegów najczęściej korzystasz, a które zębatki są zbędne.

Czy długość ramion korb (170mm) to świadomy wybór? Nie żebym miał coś przeciwko temu. Dla przykładu do mojego wzrostu producenci sugerują 175mm, a mnie lepiej się jeździ na 170mm.

Napisano

a myślałeś na kasetą sram pg-980 ? cena i waga praktycznie ta sama co w sxl a działanie, wytrzymałość lepsza. Do tego łancuch np. sram pc-971. Jak już bierzesz przerzutki i manetki srama to resztę też.

• Mod Team
Napisano

a myślałeś na kasetą sram pg-980 ? cena i waga praktycznie ta sama co w sxl a działanie, wytrzymałość lepsza.

Woooooot?

To właśnie SRAM robi mniej żywotne napędy niż Shimano :)

Jak już bierzesz przerzutki i manetki srama to resztę też.

Dlaczego?

Akurat to nie ma ze sobą zupełnie nic wspólnego.

Jeździłem na kasecie i łańcuchu SRAM z manetkami i przerzutkami Shimano i nie było jakichkolwiek problemów z kompatybilnością.

Napisano

Jest jeszcze kilka możliwości, ulepszeń, zmian. Ile osób, tyle opinii.

Napisz lepiej jakie masz priorytety: czy ma to być jak najniższa masa, największa trwałość, sztywność, określona kwota etc.

Co do kasety. Jej wybór (xt, slx, lx) pośrednio uzależniony moim zdaniem będzie od piasty (konkretnie materiału "bębenka"). Zakres kasety (11-28, 11-32 czy 11-34) to już sprawa indywidualna. Musisz sam rozważyć, z których biegów najczęściej korzystasz, a które zębatki są zbędne.

Czy długość ramion korb (170mm) to świadomy wybór? Nie żebym miał coś przeciwko temu. Dla przykładu do mojego wzrostu producenci sugerują 175mm, a mnie lepiej się jeździ na 170mm.

1)Szczerze mówiąc największym priorytetem to kwota max 1000zł. Potem w tej kwocie jak największa jakość i zależy mi też na żywotności tych części. Ten osprzęt będę wykorzystywał różnie. Do tej pory trochę jeździłem po górach (Beskid Sądecki), częściej jednak wybieram trasy asfalt, szuter i znaczniejsze odległości ok. 150km.

2)Popatrzyłem na moją starą korbę i była 175mm i byłem zadowolony. Także pozostaje jednak przy 175mm.

3)Jaką piastę proponujesz w przyzwoitej cenie? (do kasety LX)

a myślałeś na kasetą sram pg-980 ? cena i waga praktycznie ta sama co w sxl a działanie, wytrzymałość lepsza. Do tego łancuch np. sram pc-971. Jak już bierzesz przerzutki i manetki srama to resztę też.

Z tego co się orientowałem to kasety i łańcuchy lepsze Shimano.

• Mod Team
Napisano

3)Jaką piastę proponujesz w przyzwoitej cenie? (do kasety LX)

Chodzi o dobór kasety - piasty z aluminiowym bębenkiem wymagają kasety na pająku, żeby koronki kasety nie "wgryzały się" w piastę i jej nie niszczyły.

Napisano

Chodzi o dobór kasety - piasty z aluminiowym bębenkiem wymagają kasety na pająku, żeby koronki kasety nie "wgryzały się" w piastę i jej nie niszczyły.

Aha to w takim razie mogę poprosić o jakieś linki albo dokładną nazwę do kasety LX i piasty żeby ze sobą chodziła miodzio i się nie wgryzały? :D

Napisano

Z tego co się orientowałem to kasety i łańcuchy lepsze Shimano.

Nie są lepsze, jeździłem sporo na Shimano (więcej niż na SRAM) łańcuch praktycznie po jednym błotnym maratonie do wymiany, a kaseta w dużym stopniu zużyta.

Ostatni rok przejeździłem na kasecie sram PG-990 i łańcuchu PC-991 i widzę, że taki zestaw jest bardziej wytrzymały. Przejechałem np. maraton w Jeleniej Górze (Grabka) na giga gdzie było mase błota i ogólnie większego zużycia nie widziałem, a pewnie jak bym miał shimano to przy najmniej łańcuch do wymiany.

Safian pierwsze słyszę, żeby napęd Shimano był bardziej żywotny niż SRAM.

• Mod Team
Napisano

TO wszystko zależy, Kasety srama mają opiniej miększych od simano, przerzutki i manetki natomiast lepszych. Co od lancuchow jeździlem na sramie, rewelki nie było. Ja osobiście nie skłądam pełnych napedow danego producenta, kaseta mam shimano lancuch mam connexa korbe mam sachsa i jeździ to bardzo ładnie.

Przerzutki mam tez shimano ale mysle nas sramem.

Napisano

Ostatni rok przejeździłem na kasecie sram PG-990 i łańcuchu PC-991 i widzę, że taki zestaw jest bardziej wytrzymały.

Zgodnie z propozycją safiana zmieniłem zdanie co do kasety i łańcucha. Postanowiłem kupić klasę niższe części i tańsze (kaseta LX, łańcuch XT) i dołożyć do korby SLX. kaseta PG-990 kosztuje z tego co się orientuje ok 220-250zł a LX 100-150zł także raczej na kasetę i łańcuch srama się nie nastawiam.

Napisano

W cenie 170-180zł masz kasete pg-980, praktycznie to samo co 990.

Ok. Dzięki za informację. Jeszcze to rozważę. Jak na razie lista wygląda tak.

1)Shimano kaseta LX 11/32 ewentualnie sram PG 980

2)łańcuch rowerowy XT CN HG93 ewentualnie sram PC-991

3)Przerzutka tylna Sram x.9 długi wózek SGS 2010

4)Manetki grip sram x.0 3/9

5) Przerzutka przód sram x.7 obejma poniżej korpusu. dual pull, max liczba zębów w koronce 44T montaż 34,9mm - już kupione

6)Korba SLX FC-M660 175mm 44/32/22

7)Piasta tylna- jeszcze nie wiem jaka ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...