Skocz do zawartości

[napęd] Xt czy X-9?

Kudlaty01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kidy sobie zjeżdżasz "siodełkiem" gdzie z jednej strony musisz się rozpędzić i dzięki temu podjeżdżasz po przeciwnej stronie do 3/4 wzniesienia o nachyleniu 35%, a wyżej jeśli nie zredukujesz błyskawicznie o 5 w dół i nie wykorzystasz resztek pędu na sunkowo wysokiej kadencji , to po prostu się zatrzymasz i polecisz na plecy, lub zdążysz zeskoczyć z roweru i będziesz pchał.

Napisano

Kidy sobie zjeżdżasz "siodełkiem" gdzie z jednej strony musisz się rozpędzić i dzięki temu podjeżdżasz po przeciwnej stronie do 3/4 wzniesienia o nachyleniu 35%, a wyżej jeśli nie zredukujesz błyskawicznie o 5 w dół i nie wykorzystasz resztek pędu na sunkowo wysokiej kadencji , to po prostu się zatrzymasz i polecisz na plecy, lub zdążysz zeskoczyć z roweru i będziesz pchał.

Masz rację, jestem w stanie wyobrazić to sobie i uznać w tej sytuacji wyższość gripshiftów nad cynglami.

A tak swoją drogą to ciekaw jestem gdzie znajdują się takie "ekstrema"? Mnie przychodzi do głowy tylko skocznia narciarska w Insbrucku :)

Napisano

Podjazd pod amfiteatr na poznańskiej cytadeli :)

Ja w tej chwili nie wyobrażam sobie machać cynglami, o ile XT/XTR chodzą w miarę szybko, to w niższych modelach trzeba mieć nie lada kciuk aby jednym machnięciem zredukować o 4 biegi.

Napisano

Początek filmu z jajem, reszta poważna :) tak się podjeżdża, ta górka jest stroma , czego w obiektywie jak zwykle nie widać, czołówka jak to czołówka - podjeżdża :) .

Napisano

Ja w tej chwili nie wyobrażam sobie machać cynglami, o ile XT/XTR chodzą w miarę szybko, to w niższych modelach trzeba mieć nie lada kciuk aby jednym machnięciem zredukować o 4 biegi.

Potwierdzam, w XT zmiana o 4 biegi to jeden ruch kciukiem, bez używania siły, ale OIDP to w niższych modelach tylko w slx dało się zredukować o 4.

Napisano

dodatkowy + gripów to zmiana przełożeń bez odrywania rąk od kierownicy, co mocno mnie do nich przekonuje,w niektórych sytuacjach jest to zbawienne...

Napisano

Początek filmu z jajem, reszta poważna :) tak się podjeżdża, ta górka jest stroma , czego w obiektywie jak zwykle nie widać, czołówka jak to czołówka - podjeżdża :) .

I myślisz że Ci co podjechali to tylko są osoby z gripami tak?

Napisano

I myślisz że Ci co podjechali to tylko są osoby z gripami tak?

M333 pytał gdzie znajdują się takie ekstrema.

Napisano
otwierdzam, w XT zmiana o 4 biegi to jeden ruch kciukiem, bez używania siły, ale OIDP to w niższych modelach tylko w slx dało się zredukować o 4.

Na pewno o 4 biegi można zredukować w LX'ach, i zapewne w Deore M590 :)

Napisano

Kupując manetki razem z tylną przerzutką cenowo bliżej X-9 do XTR niż XT, a przynajmniej tak jest na allegro. Do których jest jej bliżej w działaniu z tych dwóch, czy może jest lepsza od obu?

Napisano

jak było napisane kto lubi twardą pracę w każdych warunkach- sram

lubisz płynność i cieszę podczas zmiany kosztem zacinania się w błocie -xtr/xt

miałem xtr manetki 970+ tył 972shadow+ 971 przód i wróciłem do gripy x-0 + x,9 tył(zadecydowała kasa bo x-0 ciężko dostać w normalnej cenie) + xtr przód chodź myślę nad zmianą a oba zestawy chodziły z kasetą i korbą xt i łańcuchem xtr

Napisano

Nie da się tego tak charakteryzować, Sram działa inaczej, tzn każda zmiana biegów jest wyraźnie zasygnalizowana, przerzutki Shimano są "mdłe", co do szybkości działania, różnice są w praktyce niezauważalne.

Inna sprawa, że nawet przy lekkim rozregulowaniu Sram nadal działa szybko i precyzyjnie.

Napisano

SifoDyns jak to w gripach zrzucasz ile machniesz nadgarstkiem ;].

Więc jak cenowo X-9 podchodzi pod XTR.

To jak się ma X-7 do XT?? Co było by lepszym wyborem, nie ukrywam,że zależy mi na wytrwałości napędu.

Napisano

Jeździ ktoś z Was na tych chwytach SRAM (nie manetkach), które są w zestawie na tej aukcji? Czy są one zrobione z takiego samego materiału co chwyt gripów ?

http://allegro.pl/manetki-obrotowe-sram-x-0-x0-x-0-twister-3x9-i1475350441.html

I jeszcze jedno pytanie czy gripy X0 i X7 mają podobny materiał chwytów(chodzi mi o tą "gumę" do "przerzucania" biegów :P )?

Ja jeżdżę na tych chwytach. Są z resztą w zestawie razem z gripshiftami. Nie powiem czy materiał jest ten sam, ale manetki sprawiają wrażenie twardszych. Chwyty są natomiast bardzo miękkie i dość grube.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...