Skocz do zawartości

[rower]Jak zdjąc łożysko napędu roweru?

pentagramsss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Dzisiaj zacząłem rozbierać rower do malowania. Ostatni został napęd. Ściągnąłem ściągaczem korbę ale po zdjęciu korby widzę że do łożyska napędu (i tego co jest w środku-nie znam się) potrzebny jest klucz. Klucz podobny jak do wolnobiegu tylniego. Zresztą umieszczam zdjęcia w których pokazuje o co mi chodzi.

6667c259e5ed.jpg

5c76b210adea.jpg

Czy ten napęd który jest na zdjęciu musi chodzić gładko? Bo jak robiłem rękoma to stawia troszkę oporu żeby się obrócić.

Dodatkowe pytanie: jak ściągnąć te części które są zaznaczone kolorem czerwonym poniżej(od kierownicy): i jak to się nazywa :)?

194de066c8ea.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Do suportu będziesz potrzebował klucza, prawdopodobnie coś takiego.

Miski od sterów trzeba wybić, jest też do tego specjalne narzędzie ale raczej nie opłaci Ci się go specjalnie kupować. Możesz próbować rurką, śrubokrętem, dłutem. Albo po prostu obklej do malowania taśmą izolacyjną lub malarką.

Przyrząd do wybijania sterów wygląda tak.

Napisano

Aby ściągnąć wkład suportu, czyli element na którym opiera się korba potrzebny jest taki klucz. Co do części od kierownicy zaznaczonych kolorem czerwonym to miski sterów - trzeba je po prostu zbić. Wkładasz jakąś metalową rurkę, śrubokręt lun wybijak od wewnątrz ramy i opierasz go na krawędzi takiej miski, porządnie prz,.....asz młotkiem i schodzi jak ręką odjął:icon_mrgreen:

• Mod Team
Napisano

Potrzebujesz klucz do suportu, w każdym przyzwoitym rowerowym kupisz go za kilkanaście pln. Kup też nowy suport skoro stary nie kręci się jak trzeba, koszt ok 30pln. (zmierz długość ośki starego suportu żeby nowy miał taką samą). Miski sterów ("to na ostatnim zdjęciu":)) wybijesz za pomocą np. rurki pcv i młotka, wkładasz od góry najpierw, opierasz rurę o dolną miskę i stukasz z wyczuciem aby miska trochę wyszła, potem z drugiej strony (miska musi wychodzić równomiernie), powtarzasz aż wyjdzie całkowicie. Potem to samo z drugą. Jak się nie czujesz na siłach daj do serwisu, tam mają do tego specjalne narzędzie, nie trzeba się męczyć ze stukaniem z dwóch stron, wystarczy kilka razy silno uderzyć i po wszystkim.

Napisano

Nie, miski suportu wykręca się z obydwu stron (miska to jest to co na pierwszym zdjąciu ma "ząbki").

Ale tak jak pisałem u mnie suport z jednej strony ma dłuższe wgłębienia a z drugiej krótsze. Do każdego suportu jest uniwersalny klucz?

Napisano

Ale tak jak pisałem u mnie suport z jednej strony ma dłuższe wgłębienia a z drugiej krótsze. Do każdego suportu jest uniwersalny klucz?

A nie da się tego odkręcić tym samym kluczem :rolleyes: ?

Napisano

długość osi czyli długość obecnego suportu który jest włożony w ramę? Wychodzi mi 11cm.

a szerokość mufy suportu jak zmierzyć?

Dodatkowe pytanie: czy ten stary zużyty suport mogę dać do malowania z ramę a po malowaniu(piaskowanie i proszkowanie) zdjąć i włożyć nowy ?

Napisano

Mufa to jest ta rura w której jest zamontowany suport, zmierz jej długość (prawdopodobnie 68 mm, ewentualnie 73 m))

11 cm czyli oś 110 mm.

Tak możesz zostawić stary suport do piaskowania i mlowania, wtedy gwinty nie ulegną zamalowaniu.

Napisano

Tak, 110mm jak najbardziej jest ok. Chyba, że zamierzasz zmienić korbę? Wtedy trzeba pogrzebać w katalogach/dokumentacji technicznej.

Najprościej suwmiarką, ale jeśli nie masz, wystarczy linijka lub metr krawiecki. Przykładasz analogicznie do mierzenia długości osi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...