pentagramsss Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 Witam Dzisiaj zacząłem rozbierać rower do malowania. Ostatni został napęd. Ściągnąłem ściągaczem korbę ale po zdjęciu korby widzę że do łożyska napędu (i tego co jest w środku-nie znam się) potrzebny jest klucz. Klucz podobny jak do wolnobiegu tylniego. Zresztą umieszczam zdjęcia w których pokazuje o co mi chodzi. Czy ten napęd który jest na zdjęciu musi chodzić gładko? Bo jak robiłem rękoma to stawia troszkę oporu żeby się obrócić. Dodatkowe pytanie: jak ściągnąć te części które są zaznaczone kolorem czerwonym poniżej(od kierownicy): i jak to się nazywa ? Pozdrawiam
bobiik Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 To sa miski sterow.Najlepiej wybic młotkiem poprzez jakis drewniany element.Ja to robię trzonkiem młotka.Dolną wybijamy uderzajac trzonkiem z gory,a górna na odwrot. Potrzebny jest specjalny klucz z nacięciami do suportu. http://www.rowerowy.com/narzedzia_serwis/klucze_sciagacze/klucze_do_wkladu_suportu/klucz_do_suportu
Hanzo Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 Do suportu będziesz potrzebował klucza, prawdopodobnie coś takiego. Miski od sterów trzeba wybić, jest też do tego specjalne narzędzie ale raczej nie opłaci Ci się go specjalnie kupować. Możesz próbować rurką, śrubokrętem, dłutem. Albo po prostu obklej do malowania taśmą izolacyjną lub malarką. Przyrząd do wybijania sterów wygląda tak.
senjiro Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 Aby ściągnąć wkład suportu, czyli element na którym opiera się korba potrzebny jest taki klucz. Co do części od kierownicy zaznaczonych kolorem czerwonym to miski sterów - trzeba je po prostu zbić. Wkładasz jakąś metalową rurkę, śrubokręt lun wybijak od wewnątrz ramy i opierasz go na krawędzi takiej miski, porządnie prz,.....asz młotkiem i schodzi jak ręką odjął
Mod Team sznib Napisano 29 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 29 Stycznia 2011 Potrzebujesz klucz do suportu, w każdym przyzwoitym rowerowym kupisz go za kilkanaście pln. Kup też nowy suport skoro stary nie kręci się jak trzeba, koszt ok 30pln. (zmierz długość ośki starego suportu żeby nowy miał taką samą). Miski sterów ("to na ostatnim zdjęciu") wybijesz za pomocą np. rurki pcv i młotka, wkładasz od góry najpierw, opierasz rurę o dolną miskę i stukasz z wyczuciem aby miska trochę wyszła, potem z drugiej strony (miska musi wychodzić równomiernie), powtarzasz aż wyjdzie całkowicie. Potem to samo z drugą. Jak się nie czujesz na siłach daj do serwisu, tam mają do tego specjalne narzędzie, nie trzeba się męczyć ze stukaniem z dwóch stron, wystarczy kilka razy silno uderzyć i po wszystkim.
pentagramsss Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Napisano 29 Stycznia 2011 Dlaczego po jednej stronie wcięcia są krótsze a po drugiej dłuższe?
Rulez Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 Które wcięcia, te wystające stożki osi mechanizmu korbowego ? , tak mają różną długość.
pentagramsss Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Napisano 29 Stycznia 2011 to tylko z jednej strony się odkręca ten suport ?
Rulez Napisano 29 Stycznia 2011 Napisano 29 Stycznia 2011 Nie, miski suportu wykręca się z obydwu stron (miska to jest to co na pierwszym zdjąciu ma "ząbki").
pentagramsss Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Napisano 30 Stycznia 2011 Nie, miski suportu wykręca się z obydwu stron (miska to jest to co na pierwszym zdjąciu ma "ząbki"). Ale tak jak pisałem u mnie suport z jednej strony ma dłuższe wgłębienia a z drugiej krótsze. Do każdego suportu jest uniwersalny klucz?
Earl Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 Ale tak jak pisałem u mnie suport z jednej strony ma dłuższe wgłębienia a z drugiej krótsze. Do każdego suportu jest uniwersalny klucz? A nie da się tego odkręcić tym samym kluczem ?
pentagramsss Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Napisano 30 Stycznia 2011 może i da ale ja nigdy tego nie robiłem więc pytam
Earl Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 A masz klucz? Jeśli tak - to spróbuj, co masz do stracenia ?
Rulez Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 Tylko pamiętaj, że miskę od strony zębatek odkręca się w prawo, a przeciwną w lewo.
pentagramsss Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Napisano 30 Stycznia 2011 nie mam właśnie klucza dlatego pytam żeby później się nie okazało że jeszcze jednego będę potrzebował
Fenthin Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 Skoro każdy mówi o kluczU, nie kluczACH, łatwo chyba domyślić się, że wystarczy jeden, prawda?
pentagramsss Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Napisano 30 Stycznia 2011 na allegro mało jest kluczy do suportu więc w sklepie pewnie będzie to drogie -około 30-40 zł... + nowy suport... Czyli do każdego suportu jest jednakowy klucz?
Fenthin Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 Idziesz do sklepu, mówisz, że masz suport na kwadrat i prosisz o klucz Jak sam klucz wygląda, możesz obejrzeć w linkach podanych wyżej.
Rulez Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 a jaki u mnie jest typ Wkład suportu kompaktowy, z osią na kwadrat. http://allegro.pl/wklad-suportu-f-kinex-kwadrat-miski-alu-bsa-i1430329941.html Tylko trzeba dobrać długość osi, oraz szerokość mufy suportu.
pentagramsss Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Napisano 30 Stycznia 2011 długość osi czyli długość obecnego suportu który jest włożony w ramę? Wychodzi mi 11cm. a szerokość mufy suportu jak zmierzyć? Dodatkowe pytanie: czy ten stary zużyty suport mogę dać do malowania z ramę a po malowaniu(piaskowanie i proszkowanie) zdjąć i włożyć nowy ?
Rulez Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 Mufa to jest ta rura w której jest zamontowany suport, zmierz jej długość (prawdopodobnie 68 mm, ewentualnie 73 m)) 11 cm czyli oś 110 mm. Tak możesz zostawić stary suport do piaskowania i mlowania, wtedy gwinty nie ulegną zamalowaniu.
Fenthin Napisano 30 Stycznia 2011 Napisano 30 Stycznia 2011 Tak, 110mm jak najbardziej jest ok. Chyba, że zamierzasz zmienić korbę? Wtedy trzeba pogrzebać w katalogach/dokumentacji technicznej. Najprościej suwmiarką, ale jeśli nie masz, wystarczy linijka lub metr krawiecki. Przykładasz analogicznie do mierzenia długości osi.
pentagramsss Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Napisano 31 Stycznia 2011 długość mufy to około 73mm a długość osi to jak pisałem 11cm czyli 110mm. Znalazłem taki pasujący: http://allegro.pl/suport-shimano-bb-un26-73-110mm-kwadrat-i1431117468.html dobry jest? Mam problem z wybiciem tych misek ;/ biorę gruby śrubokręt i młotek. Śrubokręt przykładam z góry (wybijając dolną miskę) i pukam młotkiem... nie chce za chiny się ruszyć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.