Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powiem tak - mialem okazje zobaczyc zdjecia spodu suportu w karbonowym Blurze po paru miesiacach jazd po polskich szlakach. Wole juz zgrzytac zebami z powodu gliny niz ubytkow powloki.

Czekam jeszcze na info w sprawie Rotora. Jezeli bedzie pozytywne, to watpliwosci a propos ramy beda w zasadzie rozstrzygniete.

Napisano

Laickie pytanie mam.

Jest taki interesujący sprzęt interesującej firmy

http://www.tomac.com/bikes.php?year=2011&model=diplomat#4

Pomijając chorą cenę w Polsce, zwróciła moją uwagę waga, która też IMO ociera się o patologię.

Chodzi o to, że sprzęt z typową wagą ramy i wysokim osprzętem waży prawie 14 kg. W tej cenie to niezbyt zachęcający wynik.

Tyle że nie wiem skąd ta waga się wzięła. Rama to wagowy standard, więc nawet jeżeli do tego dodać cięższe koła i amor (czyli to co dodaje wagi w 29), jakoś trudno mi sobie wyobrazić więcej niż 12, góra 13 kg.

Jakieś pomysły?

Napisano

przeliczac misternie nie bede, ale tak porownujac do mojego roweru majacego 11,6kg:

rama + 1,2kg

opony + 0,5kg

reszta + 0,4-0,5kg

11,6+2,2kg = 13,8kg wiec idealnie pasuje :) ogolnie z ciezkich rzeczy: opony, kaseta, mostek,kola...sam naped xt do ultralekkich nie nalezy

Napisano

przeliczac misternie nie bede, ale tak porownujac do mojego roweru majacego 11,6kg:

rama + 1,2kg

opony + 0,5kg

reszta + 0,4-0,5kg

11,6+2,2kg = 13,8kg wiec idealnie pasuje :) ogolnie z ciezkich rzeczy: opony, kaseta, mostek,kola...sam naped xt do ultralekkich nie nalezy

No policzyłem podobnie, w sensie że przypasowałem do mojego HT ;).

Waży 10,3 kg, z czego rama 1,8 kg, więc:

rama+1,3kg

koła+0,4kg

opony+0,3kg

Na resztę dałem podobny zapas i wyszło poniżej 13 kg.

Nie pytam z czapy - rama Pivota waży też ok. 3,1 kg, a ja bym chciał w totalu zejść jak najbliżej 11 kg. Więc jak zobaczyłem ile pokazuje podobna rama na dobrym szpeju to mnie lekko ścięło.

Napisano (edytowane)

na takiej ramie 11,5-12kg to szczyt, pozniej zaczynaja sie niebotyczne kwoty, choc jest to wzgledne...

Edytowane przez nabial
Napisano

Zgadza się, moja rama z damperem waży 3118 gr. do tego dosyć lekkie kółka 1575 gr, stosunkowo lekki Manitou Minute, Elixir CR z klamkami Juicy 7 + napęd XTR /Sram X0 opony po 670 gr. i razem mamy 12 kg :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...