Skocz do zawartości

[Rower] Od czego zacząć ?

Artur23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich :wacko: Jestem bardzo zapalonym rowerzystą jeżdżę rowerem prawie w każdej wolnej chwili i teraz kupiłem sobie rower kolarski i mam zamiar zacząć jezdzic na poważnie ale nie wiem od czego zacząć ?? Możecie mi dac kilka porad np ile razy w tygodniu jezdzić czy w ogóle są na to jakieś treningi ?

Napisano

Najlepiej tak: Powiedz ile masz lat, czy chcesz startować w maratonach, co to za rower, ile ważysz, czy dążysz do schudnięcia w celu zmniejszenia uciążliwości jazdy no i czym jest, że ten rower kolarski (bo kolarstwo to może być równie dobrze ekstremalne a więc i Downhill :wacko:) Masz licznik? Jak tak to powiedz ile przejechałeś w ostatnim czasie, jak nie masz to sobie kup :P bo tak nie wiedząc jaka jest twoja forma to nijak się da ustalić cokolwiek...

Napisano

Witam wszystkich :( Jestem bardzo zapalonym rowerzystą jeżdżę rowerem prawie w każdej wolnej chwili i teraz kupiłem sobie rower kolarski i mam zamiar zacząć jezdzic na poważnie ale nie wiem od czego zacząć ?? Możecie mi dac kilka porad np ile razy w tygodniu jezdzić czy w ogóle są na to jakieś treningi ?

Od czego zacząć jazdę na poważnie...

Jakkolwiek by to miało zabrzmieć, jazdę na poważnie należy zacząć od wyznaczenia sobie celów.

Czyli co chcę osiągnąć i jak chcę mierzyć moje osiągnięcia. Jeśli zacząłeś niedawno to wg mnie odpowiedź na to pytanie powinna zająć Ci najbliższy, spędzony na siodełku, sezon. Sezon, w którym weźmiesz udział w kilku lokalnych imprezach rowerowych, na których poznasz swoje aktualne możliwości i przede wszystkim innych rowerzystów.

Napisano

Moim zdaniem na początku to trzeba jeździć jak najwięcej i nie potrzeba do tego jakiegoś konkretnego planu. Jak Ci się spodoba i będziesz mieć jakieś większe ambicję to można zacząć wszystko krok po roku układać. Póki co to siadaj na rower i kręć ile możesz :(

Napisano

Zacząć to trzeba od jazdy na rowerze.. :(

A tak serio, załóż sobie jakiś notesik, tam zapisz sobie wyznaczone cele na sezon (np. Przejechać 3000 km, lub Wygrać maraton rowerowy .... ) Obecnie jest zima, więc staraj się jak najwięcej ruszać. W zależności od tego ile masz lat możesz chodzić raz w tygodniu na siłownie :) A oprócz tego jakieś marszobiegi, basen, gry zespołowe itd. Na początek nie przesadzaj. Zaopatrz się w kask, strój kolarski i śmigaj. Poszukaj jakiegoś klubu kolarskiego w okolicy i się zapisz. Co do tego ile razy w tygodniu to zależy od tego z jaką intensywnością jeździsz, jak długo itd. Osobiście w sezonie jeżdżę od wtorku do piątku (zazwyczaj w piątek lekka przejażdżka) a w weekendy mam wyścigi. Kiedy jeszcze nie jeździłem na treningi jeździłem codzień. Czasem odpuszczałem sobie poniedziałek. :rolleyes: Jeśli chcesz zacząć jeździć na poważnie to staraj się unikać śmieci (chipsy, napoje gazowane). Jeśli chcesz więcej informacji to napisz coś o sobie. Ile masz lat, jaki masz rower (szosowy czy górski), czy uprawiałeś kiedyś sport itd. Pozdro :P

Napisano

no lepiej żeby za dużo nie kręcił bo się zniechęcić może ale fakt należy określić typ roweru i co do niego już się posiada => przemyśleć co chcę osiągnąć (nie bądź zbytnim optymistą lepiej miło się zdziwić niż ciężko zawieść) a poza tym trenować startować i jeszcze raz trenować ale nie przetrenowywać mięśni bo to może dać odwrotny do zamierzonego skutek

Napisano

Najlepiej tak: Powiedz ile masz lat, czy chcesz startować w maratonach, co to za rower, ile ważysz, czy dążysz do schudnięcia w celu zmniejszenia uciążliwości jazdy no i czym jest, że ten rower kolarski (bo kolarstwo to może być równie dobrze ekstremalne a więc i Downhill :P) Masz licznik? Jak tak to powiedz ile przejechałeś w ostatnim czasie, jak nie masz to sobie kup :P bo tak nie wiedząc jaka jest twoja forma to nijak się da ustalić cokolwiek...

Mam 16 lat prawie 17. Chciałbym startować w maratonach, rower jest troszkę starawy ale jest niemieckiej firmy hurricane i naprawdę w dobrym stanie, ważę 70 kg, dobrze by było jak bym trochę schudną miałbym wtedy na pewno lżej jeździć, Nie mam licznika ale zamierzam go kupić. od podstawówki uprawiam sporty każdego rodzaju najczęściej piłka ręczna i nożna, wygrywałem też zawody w biegach. a teraz w domu jeżdżę dodatkowo na rowerze do tego przeznaczonym :P

Zacząć to trzeba od jazdy na rowerze.. :)

A tak serio, załóż sobie jakiś notesik, tam zapisz sobie wyznaczone cele na sezon (np. Przejechać 3000 km, lub Wygrać maraton rowerowy .... ) Obecnie jest zima, więc staraj się jak najwięcej ruszać. W zależności od tego ile masz lat możesz chodzić raz w tygodniu na siłownie ;) A oprócz tego jakieś marszobiegi, basen, gry zespołowe itd. Na początek nie przesadzaj. Zaopatrz się w kask, strój kolarski i śmigaj. Poszukaj jakiegoś klubu kolarskiego w okolicy i się zapisz. Co do tego ile razy w tygodniu to zależy od tego z jaką intensywnością jeździsz, jak długo itd. Osobiście w sezonie jeżdżę od wtorku do piątku (zazwyczaj w piątek lekka przejażdżka) a w weekendy mam wyścigi. Kiedy jeszcze nie jeździłem na treningi jeździłem codzień. Czasem odpuszczałem sobie poniedziałek. :D Jeśli chcesz zacząć jeździć na poważnie to staraj się unikać śmieci (chipsy, napoje gazowane). Jeśli chcesz więcej informacji to napisz coś o sobie. Ile masz lat, jaki masz rower (szosowy czy górski), czy uprawiałeś kiedyś sport itd. Pozdro :)

Tak jak mówiłem Mam 16 lat prawie 17. Chciałbym startować w maratonach, rower jest troszkę starawy ale jest niemieckiej firmy hurricane i naprawdę w dobrym stanie, ważę 70 kg, dobrze by było jak bym trochę schudną miałbym wtedy na pewno lżej jeździć, Nie mam licznika ale zamierzam go kupić. od podstawówki uprawiam sporty każdego rodzaju najczęściej piłka ręczna i nożna, wygrywałem też zawody w biegach. a teraz w domu jeżdżę dodatkowo na rowerze do tego przeznaczonym :)

Napisano

Skoro jesteś z Sierpc to masz nie daleko do Torunia prawda? W toruniu jest klub kolarski ale szosowy :) O górskich nic nie wiem ale na pewno jakiś jest :) Jeśli uprawiałeś sporty to będziesz miał w miare dobrze. Chcesz brać udział w maratonach szosowych czy mtb? Jeśli chcesz zrzucić trochę kilo to nie stosuj żadnych diet itd. Unikaj tylko fastfoodów i innych śmieci. No i na początek nie przesadzaj.. Jeśli zaczniesz za dużo i za intensywnie jeździć to Ci się odechce jazdy i zrezygnujesz..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...