Gusioo Napisano 8 Grudnia 2010 Napisano 8 Grudnia 2010 Witam, Planuje przez zimę wymienić piasty, w sklepie namawiają mnie na Dartmoor'a, ale jakoś nie przekonuje mnie ta firma i mam do Was pytanie: czy warto pchać się w to? Kiedyś już miałem Formulę e-hub i padła po pół roku. Obecnie mam 2x XT, ale potrzebuję piasty pod tarcze. Sam skłaniam się ku XT właśnie. Preferuję XC, ale na wadze mi aż tak bardzo nie zależy. Dziękuję za pomoc.
Mod Team sznib Napisano 8 Grudnia 2010 Mod Team Napisano 8 Grudnia 2010 Jeśli chodzi o piasty to Dartomoor to Novatec z innymi napisami . Sam mam od wiosny Freeforce na tyle i bezawaryjnie na razie (~2,5tys.km enduro).
Gusioo Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Napisano 8 Grudnia 2010 Ja myślę o Vee-One na tył i X-Rolls na przód. Chyba, że kasy będę miał więcej to na przód dam Vee-Two.
marsman Napisano 9 Grudnia 2010 Napisano 9 Grudnia 2010 Novatec ze swoim napisem powinien być tańszy. sam bardzo dobrze wspominam piaste SRAMa 9.0. gdybym miał kupować nie najlżejsze piasty chyba właśnie w nowe SRAMy bym wszedł
Gusioo Napisano 9 Grudnia 2010 Autor Napisano 9 Grudnia 2010 sam bardzo dobrze wspominam piaste SRAMa 9.0. gdybym miał kupować nie najlżejsze piasty chyba właśnie w nowe SRAMy bym wszedł Ja też, ale dawno temu pękła mi miska trzymająca łożysko i musiałem się z nimi pożegnać.
marsman Napisano 9 Grudnia 2010 Napisano 9 Grudnia 2010 od niedawna są znów dostępne .mtbnews.pl/content/view/1662/44/ w mojej po jakichś 20-25000km pojawiła się niewielki luz na łożysku. troche wcześniej zaczeła łuszczyć się farba ale chyba nie wszystkie tak miały.
michael96 Napisano 13 Grudnia 2010 Napisano 13 Grudnia 2010 Novatec będą najlepszym rozwiązaniem, jak zależy Ci na wytrzymałości to możesz kupić te na 4 maszynach, na allegro:Mój odnośnik chociaż nie należą do najlżejszych to przynajmniej się nie rozpadną.
Gusioo Napisano 13 Grudnia 2010 Autor Napisano 13 Grudnia 2010 Zamówiłem 2x Dartmoor. Tył na 4 łożyskach więc zobaczymy, czy zrobiłem dobrą inwestycję.
mrkura Napisano 16 Grudnia 2010 Napisano 16 Grudnia 2010 Ja mam przód + tył (dartmoor + novatec) nie wiem dokładnie który model. Ale jedno wiem, że zapomniałem o piastach. Po prostu od maja się kręcą Na pewno nie pożałujesz.
Toluz Napisano 16 Grudnia 2010 Napisano 16 Grudnia 2010 Ja tam dartmoorów nie polecam.Za taką kase można wybrać coś lepszego a na pewno coś trwalszego : )
Gusioo Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Napisano 17 Grudnia 2010 Ja tam dartmoorów nie polecam.Za taką kase można wybrać coś lepszego a na pewno coś trwalszego : ) Ale co w nich może być nie trwałego? Łożyska wymienia się całe, bieżni nie ma, jedynie oś, ale odkąd nie odrywam kół od podłoża to nie złamałem (wygiąłem) osi.
OKO Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 Ja używam X-ROLLS i FREE-FORCE - fajne, bezawaryjne piasty, spokojnie mogę polecić - po 2 lub 3 latach tylna załapała niewielkie luzy - w servisie za jakieś grosze wymienili łożyska i po sprawie.
Gusioo Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Napisano 17 Grudnia 2010 Taki sam zestaw wybrałem jak OKO - dałem spokój Vee-One, 80 zł zostało w kieszeni.
jacekc12 Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 ja wybrałem przednią taką samą jak Wy a tylną trochę tańszą x-force zobaczymy jak będzie jeździć
OKO Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 Będziesz zadowolony. Ja pomykam na sztywniaku ale lubuje się w cięższym terenie, góry ale nie skacze - piasty hulają aż miło. Nie wiem jakie są fabryczne ale podczas wymiany łożysk warto dopłacić do lepszych (niewiele więcej)
jacekc12 Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 to się zobaczy, mam nadzieję że to jeszcze jakiś czas do wymiany łożysk
Gusioo Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Napisano 17 Grudnia 2010 to się zobaczy, mam nadzieję że to jeszcze jakiś czas do wymiany łożysk Łożyska kosztują parę groszy, kupisz je w każdym sklepie z łożyskami.
mrkura Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 Może wiecie, a może nie wiecie - w "Magazynie Rowerowym" chyba z września (sprawdzę później) jest całkiem przystępnie napisany i zobrazkowany manual wymiany maszyn w piastach. ps. Panowie modowie, można scany z MR robić i puszczać w eter ??
jacekc12 Napisano 17 Grudnia 2010 Napisano 17 Grudnia 2010 Łożyska kosztują parę groszy, kupisz je w każdym sklepie z łożyskami. wiem ale kół nie mam nawet jeszcze w domu więc na razie chyba nie będzie to potrzebne
Gusioo Napisano 18 Grudnia 2010 Autor Napisano 18 Grudnia 2010 wiem ale kół nie mam nawet jeszcze w domu więc na razie chyba nie będzie to potrzebne Moje piasty są na półce w Velo, więc martwię się jeszcze mniej niż Ty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.