Skocz do zawartości

[Piasty] Dartmoor, czy coś innego?

Gusioo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuje przez zimę wymienić piasty, w sklepie namawiają mnie na Dartmoor'a, ale jakoś nie przekonuje mnie ta firma i mam do Was pytanie: czy warto pchać się w to? Kiedyś już miałem Formulę e-hub i padła po pół roku.

Obecnie mam 2x XT, ale potrzebuję piasty pod tarcze. Sam skłaniam się ku XT właśnie.

Preferuję XC, ale na wadze mi aż tak bardzo nie zależy.

Dziękuję za pomoc.

Napisano

Ja myślę o Vee-One na tył i X-Rolls na przód. Chyba, że kasy będę miał więcej to na przód dam Vee-Two.

Napisano

Novatec ze swoim napisem powinien być tańszy.

sam bardzo dobrze wspominam piaste SRAMa 9.0. gdybym miał kupować nie najlżejsze piasty chyba właśnie w nowe SRAMy bym wszedł ;)

Napisano

sam bardzo dobrze wspominam piaste SRAMa 9.0. gdybym miał kupować nie najlżejsze piasty chyba właśnie w nowe SRAMy bym wszedł ;)

Ja też, ale dawno temu pękła mi miska trzymająca łożysko i musiałem się z nimi pożegnać.

Napisano

od niedawna są znów dostępne .mtbnews.pl/content/view/1662/44/

w mojej po jakichś 20-25000km pojawiła się niewielki luz na łożysku. troche wcześniej zaczeła łuszczyć się farba ale chyba nie wszystkie tak miały.

Napisano

Novatec będą najlepszym rozwiązaniem, jak zależy Ci na wytrzymałości to możesz kupić te na 4 maszynach, na allegro:Mój odnośnik chociaż nie należą do najlżejszych to przynajmniej się nie rozpadną.

Napisano

Ja mam przód + tył (dartmoor + novatec) nie wiem dokładnie który model. Ale jedno wiem, że zapomniałem o piastach. Po prostu od maja się kręcą :)

Na pewno nie pożałujesz.;)

Napisano

Ja tam dartmoorów nie polecam.Za taką kase można wybrać coś lepszego a na pewno coś trwalszego : )

Ale co w nich może być nie trwałego? Łożyska wymienia się całe, bieżni nie ma, jedynie oś, ale odkąd nie odrywam kół od podłoża to nie złamałem (wygiąłem) osi.

Napisano

Ja używam X-ROLLS i FREE-FORCE - fajne, bezawaryjne piasty, spokojnie mogę polecić - po 2 lub 3 latach tylna załapała niewielkie luzy - w servisie za jakieś grosze wymienili łożyska i po sprawie.

Napisano

Będziesz zadowolony. Ja pomykam na sztywniaku ale lubuje się w cięższym terenie, góry ale nie skacze - piasty hulają aż miło.

Nie wiem jakie są fabryczne ale podczas wymiany łożysk warto dopłacić do lepszych (niewiele więcej)

Napisano

to się zobaczy, mam nadzieję że to jeszcze jakiś czas do wymiany łożysk :icon_mrgreen:

Łożyska kosztują parę groszy, kupisz je w każdym sklepie z łożyskami.

Napisano

Może wiecie, a może nie wiecie - w "Magazynie Rowerowym" chyba z września (sprawdzę później) jest całkiem przystępnie napisany i zobrazkowany manual wymiany maszyn w piastach.

ps.

Panowie modowie, można scany z MR robić i puszczać w eter ??

Napisano

Łożyska kosztują parę groszy, kupisz je w każdym sklepie z łożyskami.

wiem ale kół nie mam nawet jeszcze w domu więc na razie chyba nie będzie to potrzebne :thumbsup:

Napisano

wiem ale kół nie mam nawet jeszcze w domu więc na razie chyba nie będzie to potrzebne ;)

Moje piasty są na półce w Velo, więc martwię się jeszcze mniej niż Ty :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...