Adam LSTR Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 Witam złożyłem dziś nowy napęd bo poprzedni padł mi po 14tysiącach kilometrów. Wydaje sie że jak na napęd jaki miałem był to niezły wynik. Od razu mówię, że jestem turystykiem rowerowym a nie ścigaczem i rower głównie sprawdza się w szosach szutrach błotach dnia codziennego, z sakwami i na długich wyprawach. W nowym zestawieniu zamiast łańcucha HG 70 pojawił się Connex 808 akurat taki był w sklepie i mówili mi o nim że to odpowiednik tej klasy cenowej co był kiedyś HG 70 shimano(treaz HG 70 nie robia na 8emkę). Prosze o wasze opinie, bo łańcuch 70zł a ja potrzebuje dwóch i nie wiem czy kupić drugi taki sam czy ten jeden jest taki naprawde super że jeden mi wystaczy.... Korba: Deore na sztywnej osi 44/32/22 -> było alivio 42/32/22 kaseta: HG50 -> było to samo łańcuch : Connex 808 <- tu czekam na wasze opinie -> było 2x Shimano HG 70 - nowośc jakąś zakupiłem zamiast HG 70. Ponąć lepszy i wytrzymalszy, ale na tyle drogi (70zł ponad chyba) że kupiłem na razie jeden i nie wiem czy wiosna kupic drugi czy ten jeen wystarcza i jest naprawde silny) całośc 400zł wyszła czekam na opinie wasze głównie co do Łańcucha
M333 Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 HG70 w dalszym ciągu kupisz, np. tutaj. Co do łańcucha connexa odpowiem pośrednio. Jeździłem na wipperman connex 804. Wyciągał się 2-3 razy wolniej niż HG40 (kontrolowałem zużycie). Wątpię, aby 1szt 808 zapewniła taki przebieg jak 2xhg70.
Adam LSTR Napisano 16 Listopada 2010 Autor Napisano 16 Listopada 2010 no tak wiem tylko własnie chodzi mi o to czy warto dokupić 2 sztukę tego connexa i czy choc częściowo zastąpi hg 50 przykładowe -
sebekfireman Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 Wydaje mi się że źle podchodzisz do tematu - za dużo kombinujesz i robisz sobie niepotrzebną robotę. Na jednym napędzie robisz 14 tys. km., napęd masz dosyć tani, jeździsz turystycznie więc nie widzę sensu zabawy w metodę 2 łańcuchów, tym bardziej że w cenie Connexa możesz sobie kupić drugi zestaw (kaseta HG30 + łańcuch HG40/50), który można wykorzystywać w miesiącach jesień, zima i to wszystko dłużej potrzyma niż jedna kaseta na 2 łańcuchach. Co do łańcucha Connex 808 to jak za tą cenę szału nie robi - wyciąga się mniej więcej jak każdy inny i drugi raz go na pewno nie kupię - chyba że będzie w takiej dobrej cenie jak udało mi się go kupić (35 zł).
Schwefel Napisano 16 Listopada 2010 Napisano 16 Listopada 2010 Zacznijmy od tego, że 808 jest bardzo dobrze zabezpieczony przed korozją. Tam gdzie wszystkie łańcuchy Shimano zżerała mi ruda 808 pozostawał bez nalotu. Pod względem wytrzymałości 808 nie różni się niczym od 800.
Adam LSTR Napisano 16 Listopada 2010 Autor Napisano 16 Listopada 2010 hmm - pierwszy sezon miałem jeden łańcuch jakis PC coś tam i korbe noname.... drugi sezon alivio i 2xHG40 ale padłą mi korba i gwinty w pedałach wiec musiałem zmienic.... wiem że krąży przekonanie że 2 łańcuchy to używają tylko przysłowiowi wymiatacze, co to mają po 150zł za łańcuch i napęd za 700zł i zmieniają łańcuch co 400km albo mniej tylko że oni jak tylko troszkę się łańcuch wyciąga zmieniają na drugi a do pierwszego albo nie wracają albo robia to niechętnie... nie wiem czemu turystyczna jazda ma dyskryminować jazdę na jednym łańcuchu - skoro w przypadku ścigania przemawia efekt ekonomi czyli wolniejszego zużywania napędu to taki turysta także woli aby jego rower na tym samym osprzęcie jechał więcej.... - także argument (załóż jeden łańcuch i skompletuj drugi komplet kaseta i tani łańcuch) nie przemawia do mnie wcale bo zmiana kasety i łańcucha przynosi więcej zachodu niż zmiana łańcucha czy nawet jego rozkucie. druga sprawa taka jest że jak dotąd nie zajechałem jeszcze kasety tak żeby mi na kasecie skakał łańcuch. To na korbie się głównie zużywał i tam na środkowym blacie( 90% jazdy go używam) się ślizgał.... A dwa łancuchy stosuje z powodzeniem i daje to wymierne efekty, bo ludzie nie wierzą że alivio korba może wytrzymać 14 tysięcy a właśnie w 2 łańcuchach jest sekret... Z tym że ów sekret sprawdzony był dotychczas na HG70 x 2.... się rozpisałem:D he he czyli connex 808 nie jest super łańcuchem ale w graniach od HG50 -HG70 byście go umieścili?? Sprawa Korozji też ważna - choć o niklowaniu przeczytałem dopiero w domu po powrocie z rowerowego
sebekfireman Napisano 17 Listopada 2010 Napisano 17 Listopada 2010 nie wiem czemu turystyczna jazda ma dyskryminować jazdę na jednym łańcuchu - skoro w przypadku ścigania przemawia efekt ekonomi czyli wolniejszego zużywania napędu to taki turysta także woli aby jego rower na tym samym osprzęcie jechał więcej.... Tylko że zazwyczaj jest tak że nie przejedziesz proporcjonalnie więcej kilometrów do zainwestowanych pieniędzy w napęd, więc niewiele to ma wspólnego z ekonomią. także argument (załóż jeden łańcuch i skompletuj drugi komplet kaseta i tani łańcuch) nie przemawia do mnie wcale bo zmiana kasety i łańcucha przynosi więcej zachodu niż zmiana łańcucha czy nawet jego rozkucie. Tylko że w takim przypadku kasetę i łańcuch zmieniasz tylko 2 razy w roku, co kilka tysięcy kilometrów, więc to nie jest jakiś wielki problem. druga sprawa taka jest że jak dotąd nie zajechałem jeszcze kasety tak żeby mi na kasecie skakał łańcuch. To na korbie się głównie zużywał i tam na środkowym blacie( 90% jazdy go używam) się ślizgał.... Hmm - a to ciekawe. Mi zębatki korby zazwyczaj przetrzymają 3-4 zestawy kaseta+łańcuch. Jeżeli tak się dzieje to powinieneś więcej korzystać z innych biegów. bo ludzie nie wierzą że alivio korba może wytrzymać 14 tysięcy Co to jest 14 tys. km - moje zębatki w korbie mają już 25 tys. km i jeszcze dużo życia przed nimi. czyli connex 808 nie jest super łańcuchem ale w graniach od HG50 -HG70 byście go umieścili?? Sprawa Korozji też ważna - choć o niklowaniu przeczytałem dopiero w domu po powrocie z rowerowego Connex 808 bardziej podchodzi pod HG90, który też jest w pełni zabezpieczony przed korozją. Sprawa korozji jest raczej mało istotna dla osoby która dużo jeździ rowerem - przy regularnym smarowaniu napędu korozja żadnej wielkiej krzywdy łańcuchowi nie wyrządzi.
kubek20 Napisano 17 Listopada 2010 Napisano 17 Listopada 2010 Ja bym nie kupił łańcucha HG40 po raz 2, dla mnie łańcuch-plastelina
Adam LSTR Napisano 27 Listopada 2010 Autor Napisano 27 Listopada 2010 plastelina a jak jeździsz co uprawiasz??? ja będę obserwował tego connexa.... jak zobaczę że dostaje po dupie to dokopię nawet 3 zestaw.... zmiana łańcucha dla mnie żaden kłopot a chce pobić osobisty rekord napędu - liczę własnie na jakieś 25tysięcy kilometrów
kubek20 Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 Jeżdżę XC- HG40 był po 1000 km na 10 ogniwach był dłuższy od nowego HG50 o 6 mm !
Fenthin Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 Hahah, ładnie koloryzujesz. 6mm to rozciągnięcie ~4,7%. Nie ma takiej siły, żeby łańcuch rozciągnął się aż tak bardzo po 1000km bez dosłownego zmasakrowania zębów kasety i korby. Powiedz jeszcze jak mierzyłeś - od środka ogniwa do środka, czy od krawędzi do krawędzi? I czy oba łańcuchy w ten sam sposób.
fw66 Napisano 1 Grudnia 2010 Napisano 1 Grudnia 2010 Mam Connex 908 i wiem że następny też będzie taki. Jestem z niego bardzo zadowolony. Założyłem go do lekko używanej korby KCNC i kasety XT w podobnym stanie i mimo obaw, od początku wszystko świetnie "zagrało". Na tym zestawie przejechałem 2 sezony i parę tys. km i szczerze powiem, że wszyscy są zdziwieni że to tak ładnie działa. Mam wrażenie że mniej niszczy zebatki (niż shimano) no i nigdy nie rdzewieje. Na wiosnę znów zamierzam kupić 908. Więc polecam Connex'a
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.