Skocz do zawartości

[hamulec] Problem z klockami do marketowca

Teddy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam mały dylemat z klockami do mojej tarczy. cały hamulec oczywisce marketowy i mam mały problem z odnalezieniem klocków w odpowiednim kształcie. na allegro szukałem i nic jak myslicie czy w sklepie rowerowym znajde takie klocki??

foto klocka dołącze do tematu jutro

Napisano

Bez foty to można jedynie zgadywać i to do tego mało trafnie. Na zgadywanki za to niezbyt fajowa pora :)

Prześpij się, zapodaj jakiś obrazek to się popatrzy i się powie co się da a co nie.

Napisano

serio mowisz ? to są twoje klocki ?

bedzie tragicznie cięzko,

możesz spróbować pojeździć po serwisach i dowiedzieć się czy czegoś takiego ostatnio komuś nie zdjeli

druga opcja to kupić jakis tani klocek i sprobować go dopasować jakos (pilnikiem np.)

według mnie bezpieczniej i przyszłościowo jest zmienić hamulec

to jest najtanszy nowy hamulec http://allegro.pl/nowy-tektro-novela-160mm-uniwersalny-mtb-xc-wys-0-i1298605482.html

a to najtanszy działający http://allegro.pl/nowy-mechaniczny-hamulec-avid-bb5-160mm-przod-i1304399173.html

Napisano

Ja bym uważał z nową tarczą - tarcze marketowskie mimo, że mają mocowanie na 6 śrub to ich rozstaw może się różnić od standardu. Niestety, sprawdzone na własnej skórze.

Napisano

Najlepiej zmierzyć rozstaw śrub i porównać ze standardem. Bo kupno nowej piasty już przestaje mieć sens w takim rowerze i lepiej zastosować V-brake.

Napisano

W większości przypadków marketowych nawet przy tarczach są obręcze również do V-ek więc to raczej nie problem.

Ale niestety nie mamy szklanej kuli i trzeba poczekać na odpowiedź autora tematu.

Napisano

nie nie na przodzie musze miec tarcze gdyż sprawdzają sie idealnie do hamowania praktycznie tylko przedniego uzywam gdyż nie blokuje koła itp.

Napisano

nie blokuje kola bo kiepski zacisk = mala sila hamowania. "dzialajace" hamulce tarczowe (nawet mechaniczne) blokuja bezproblemowo przednie kolo nawet na tarczy 160mm. wszystko zalezy tylko od nacisku na klamke. ale charakterystyka tarcz jest owszem inna niz V-ek. ze swojej strony moge polecic z tanich hamulcow Tektro Aquila. koszt zacisku z tarcza to okolo 110zl (nowe). zacisk na lozysku. sam na takich jezdze i ladnie hamuja.

Napisano

Kup zacisk Avid BB5 z nową tarczą Avid'a. Takich klocków to raczej nigdzie nie dostaniesz, a siła hamowania twoich hampli jest żadna. Z pewnością V'ki lepiej hamują. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...