adis001 Napisano 6 Listopada 2010 Napisano 6 Listopada 2010 Siemka. Posiadam unibike evo http://www.unibike.pl/evolution.html wrobiłem nim ok. 2500km i chcę wymienić stary szajski sprzęt na coś lepszego korba z alivio na DEORE 2010 kasetę z hg 30 na HG 61 DEORE łańcuch na deore manetki deore 2010 albo slx i tu chyba raczej deore ze względu na dobre opinie klamki myślałem nad deore 2010 albo avid fr 5 czy taka konfiguracja będzie ok?? W jakim okresie cześć będą najtańsze?? bo już w cykloturze zniżki są od 15-30% czy w pełną zimę będzie jeszcze taniej czy już mogę kupować teraz?
bender999 Napisano 6 Listopada 2010 Napisano 6 Listopada 2010 konfiguracja ok tylko łańcuch bym troszkę lepszy założył np hg73 co do klamek to sugeruje FR5 co do zniżek to raczej teraz będą najniższe ceny - większość komponentów jest sprzedawana na 30-40%marżach wiec jeśli ktoś się nie pozbywa sprzętu to niżej pewnie nie zejdzie - tak mi się wydaje
adis001 Napisano 6 Listopada 2010 Autor Napisano 6 Listopada 2010 ok dzięki za porady co do łańcucha to wezmę tego lx, a manetki slx czy deore to mnie jeszcze ciekawi i te klameczki niby avid lepsze ale czy zauważę różnicę wypowie się ktoś jeszcze??
rastatajm Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Avid zawsze robił lepsze klamki...może nie zauważysz, ale z czasem być poczuł Manetki SLX - w shimano im wyżej tym lepiej. Łańcuch zawsze bierz lepszy od kasety, bo to wyciągnięty łańcuch zużywa kasetę, więc teoretycznie większa trwałość całego napędu przy lepszym łańcuchu.
adis001 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Napisano 7 Listopada 2010 dobra wezmę avidy Co do manetek to trochę czytałem na forum i podobno deorkę bardziej ulepszono i działa troszeczkę lepiej niż slx przy czym jest tańsze o bardzo niewiele Jak będę wymieniał klamki do lepiej kupić nowe linki do tego no nie?? Potrzebuję tylko klucza do odkręcenia korby takiego specjalnego do reszty raczej nie potrzeba czegoś niezwykłego? Jak kupię ten klucz to będzie pasował do korby alivio jak i do santura ?? bo przy okazji kumpel też zmienia na deorke i za jednym zamachem byśmy zrobili?
adis001 Napisano 11 Listopada 2010 Autor Napisano 11 Listopada 2010 Kroba deore 210 to nie mam zastrzeżeń łańcuch lx kastea lx czy deore?? ceny są podobne chodzi mi o sklepy dwa różne manetki dere czy slx?? kamki Avid-Speed Dial 7 2008
kubek20 Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 Klamek SD7 się nie opłaca kupować, droższe, cieższe a ta regulacja do niczego nie jest potrzebna (tą śrubą baryłkową mozna tak samo dobrze wyregulować hamulce).
adis001 Napisano 11 Listopada 2010 Autor Napisano 11 Listopada 2010 W tych co sklepach chce kupić to nie mają fr5 albo deore 2010 albo sd7 Wypowiedzcie się na temat manetek i kaset tutaj mam problemy jakie wybrać
Arek03170 Napisano 11 Listopada 2010 Napisano 11 Listopada 2010 wg mnie manetki deore są lepsze od slx - jeździłem na obu. W deore możesz wrzucać o 3 biegi na raz, w slx tylko 2. W slx jest dłuższy skok jałowy. Kasete wziąłbym lx. http://www.dobrerowery.com/ http://www.mbike.pl/ tutaj chyba wszystko znajdziesz
adis001 Napisano 11 Listopada 2010 Autor Napisano 11 Listopada 2010 co do klamek to fr 5 sa lepsze niby od sd7 cena 10zl różnicy a jest regulacja.... jaką kasetę dać do mtb chodzi mi o ilość zębów. Bo korbę wybrałem 22 32 44
adis001 Napisano 12 Listopada 2010 Autor Napisano 12 Listopada 2010 Co myślicie na temat kasety i łańcucha srama?? Tylko do tego nie jestem przekonany bo sprzedawca w sklepie proponuje mi sramy a na forum są zdania podzielone ja wybrałem shimano bo podobno dłużej żyją. Sprzedawca oznajmił mi że ma pg 970 po 10kkm i nie widzi oznak zużycia ile w tym prawdy nie wiem. Kolega ma coś na poziomie x5 full rower i jeździ się bardzo gładko Czy musiałbym wymieniać linki i pancerze te stare na nowe (manetki i hamulce) czy nie?? jeśli tak to jakie polecacie w miarę tanie
Pr5Rider Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 No to ja Cię zaskocze trochę.Mam cały set x.7 czyli kasete pg-970 i łańcuch pc-971. Przejechałem no ok 6tys km teraz już dokładnie nie pamiętam.Kaseta hm.. wyglada bardzo ładnie na jednym łancuchu długo nie pozyje juz ma zeby rekina co oznacza ze juz jest zuzyta.Łancuch wyciagniety.Jezdziłbyś w systemi 2 łanuchowym 10tys dałaby radę
adis001 Napisano 13 Listopada 2010 Autor Napisano 13 Listopada 2010 Doradźcie jakiś łańcuch i kasetę chodzi mi o trwałość. Co myślicie o wippermannie 900 za 75zł + kaseta deore?? Czy jest konieczność zmiany linek z tych starych co posiadam na nowe ??
Artwro Napisano 13 Listopada 2010 Napisano 13 Listopada 2010 W manetkach SLX też wrzucasz 3 biegi na raz(skąd rewelacja że 2?)Może i mają trochę dłuższy skok jałowy ale na pewno są cichsze.No i trochę wyższa klasa niż Deore.Teraz właśnie zmieniłem SLX na Deore ale XT i tamte były jakieś "miększe".Linki i pancerze należało by wymienić. A jak Dolny Śląsk to polecam Bikestację z Bolesławca.
adis001 Napisano 13 Listopada 2010 Autor Napisano 13 Listopada 2010 Mieszkam w Oleśnicy 30k od Wrocławia i raczej allegro/sklep internetowy lub jakiś sklep duży we Wrocławiu.Dzięki za wszystkie odp ale Prosiłbym o wypowiedzenie się jakiegoś speca od części bo co chwile jakieś pomysły nowe manetki- deore/slx kaseta-deore/lx/ lub ?? łańcuch wippermanna zobaczę jak się będzie spisywał klamki zauważę różnice pomiędzy deore 2010 a sd7? polećcie w miarę tanie linki i pancerze do hamulców i manetek u mnie w biku nie jest całość pokryta pancerzem, musi być czy nie? Dodam Jeszce raz sprawdzony tani sprzęt Co do mojej jazdy to: 50/50 teren/ulica mało agresywna ale nie powiem że nie lubię poszaleć trochę, może tak rower to część wyładowania się po szkole a jest bynajmniej po czym lecimy odpowiadajcie i kończymy temat bo nie może trwać wiecznie a za niedługo muszę podjąć decyzje co wybrać
adii22 Napisano 13 Listopada 2010 Napisano 13 Listopada 2010 Manetki - szukaj używanych XT na allegro - polecam Kaseta - Deore, wyżej jak liczysz gramy Łańcuch - myślę, że Deore da radę, ale XT nie jest zły Klamki - albo starsze LX (571) lub Avidy SD5. Możesz używanych XT szukać. Co do linki - bierz szlifowane i teflonowane. Pancerze? Accent Supreme?
adis001 Napisano 14 Listopada 2010 Autor Napisano 14 Listopada 2010 manetki xt mogę mieć za 200zł używane prawie nowe warto?? kaseta hg 50 da radę? do tego chyba wipperman 900 na próbę? co sądzicie o tych klameczkach xt http://allegro.pl/klamki-hamulcowe-xt-bl-m770-linki-pancerze-xt-i1298607261.html
adis001 Napisano 16 Listopada 2010 Autor Napisano 16 Listopada 2010 up koledzy pomóżcie co do klamek i łańcucha klamki- deore 2010 fr5 sd7 tego xt z pancerzami itp łańcuch slx? lx? deore 2 na 1 sezon bo cena jest 40zł to się opłaca czy slx? kasete wybrałem deorke a ilość zębów wziąć? manetki slx czy deore? a może dc?
Sagitt77 Napisano 17 Listopada 2010 Napisano 17 Listopada 2010 Mam taki zestaw jaki planowałeś na początku: kaseta Deore, łańcuch hg53, manetki Deore, klamki deore, kaseta deore. Współdziała to z przerzutką tylną SLX i przednią Alivio (do wymiany). Przejechałem ok. 500 km. Jestem bardzo zadowolony, nie mam się na co skarżyć.
adis001 Napisano 17 Listopada 2010 Autor Napisano 17 Listopada 2010 dobra decyzja podjęta manetki deore korba deore kaseta deore łańcuch 2x deore klamki sd7/fr5 temat do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.