Gryku Napisano 14 Października 2010 Napisano 14 Października 2010 Cześć. Mam pewną rozkminę od dawna, mianowicie, chodzi mi o wymianę Amora... W moim rowerku jest najniższy model RST (chyba) i jestem prawie pewny, że rura jest gwintowana, a po tym sezonie płyny zaczynają z niego wyciekać i nie działa już tak jak powinien (nie jest to kwestią regulacji, bankowo). Pomyślałem więc o wymianie, cenowo jestem ograniczony (nie pracujący, na kociołku rodziców, uczeń), pomyślałem o ROCK SHOX DART 3, SR Suntour XCR-RL. Ale do rzeczy... Czy stery a-head będą pasowały do ramy po zwykłej gwintowanej rurze? Ile rzeczy musiał bym wymienić? I czy dało by się to wszystko zamknąć w 400zł max w 500zł? (napiszę że koszt amora to 350zł, więc do dyspozycji zostaje 150zł) Pytam się was, ponieważ pisałem z jednym sprzedawca z allegro, który twierdził, że będę musiał jeszcze wymienić stery i zamontować takie na mostek - polecał Truvativ Hussefelt... Pozdrawiam i dziękuje za pomoc. )
pawelsystem Napisano 14 Października 2010 Napisano 14 Października 2010 jeżeli masz stery klasycze to na 99,9% masz stery 1" a te amory co podałeś sa na 1 i 1/8" czyli masz do wymiany rame nowe stery i mostek ale pokaż jeszcze foty dla pewności
Gryku Napisano 14 Października 2010 Autor Napisano 14 Października 2010 tak mniej więcej wygląda to moje wozidełko jeśli to zdjęcie coś ci daje, to super, niestety lepszego nie mam http://img137.imageshack.us/img137/7953/dsc00422y.jpg Uploaded with ImageShack.us
Mod Team mrmorty Napisano 14 Października 2010 Mod Team Napisano 14 Października 2010 Obawiam się że mi przypadł zaszczyt zmartwienia Cię - na pierwszy rzut oka - masz rurę w rozmiarze 1 cal. Obecnie to chyba kupisz w tym rozmiarze tylko kilka rodzai amorków w cenie do ok 150 zł np Suntour XCM czy takie cuś sygnowane marką Zoom. Czasem jakiś Bomber się pojawi ale rzadko ze skokiem podobnym do widelca w Twoim rowerze. Mi udało się kupic latem do jednego z moich rowerków widelec RST Gila TnL jest to chyba obecnie najlepszy z produkowanych amortyzatorów z calową rurą na gwint. Ale ma wadę - nie jest to widelec dla lekkich rowerzystów. Napisz jeszcze z jakiego materiału masz ramę. Jeśli aluminium to ciężka sprawa ale jeśli to stal to jest szansa na przerobienie ramy przy pomocy fachowca ze spawarką (w sensie podpowiem Ci kogo męczyc na tym forum)
Mod Team Puklus Napisano 14 Października 2010 Mod Team Napisano 14 Października 2010 No fakt ze prawdopodobne jest to ze jest to 1" ale nie pewne bo ja mialem RST na gwincie 1 1/8" wiec najpier proponuje zmierzć średnice gwintu a pozniej bedziemy dyskutowac
gajon15 Napisano 14 Października 2010 Napisano 14 Października 2010 Witam również mam podobny problem . Polega on na tym , że chcę złożyć mój drugi rower jednak : mam do niego amortyzator z rurą sterową o długości 15 cm - w tym 5 cm gwint . Chciałbym zakupić nowy amortyzator , jednak na oku mam taki , którego wielkość wynosi 18 cm w tym - 5 cm gwint. Dlatego iż w temacie amortyzatorów scalanych z całą ramą jestem " łysy " proszę o odpowiedź na pytanie . Czy wstawienie amorka o tyle większego niczemu nie grozi ? Czy normalnie będę mógł wkręcić na niego ster o raz mostek ??? Liczę na szybką odp. Mam również drugie pytanie czy można zamontować amortyzator dla kół 28 cali do roweru , w którym są koła 26 cali wiąże się to tylko z nie pasującymi pivot'ami do hamulców czy z czymś jeszcze ? Chodzi mi tylko o to aby podnieść przód roweru nie zmieniając przy tym ramy ...
Mod Team mrmorty Napisano 14 Października 2010 Mod Team Napisano 14 Października 2010 No fakt ze prawdopodobne jest to ze jest to 1" ale nie pewne bo ja mialem RST na gwincie 1 1/8" wiec najpier proponuje zmierzć średnice gwintu a pozniej bedziemy dyskutowac No i kolega Puklus się odezwał - teraz wiesz do kogo uderzac w przypadku stalowej ramy gajon15 - nie dubluj tematów - odpowiedziałem Ci już w Twoim poprzednim poście co do amorka od 28 - chcesz miec większy skok w rowerku z kołami o średnicy 26 cali i zamontowac tam widelec z 28? Piwoty to raz, a dwa to często zbyt wąski rozstaw samego widelca(bo rozumiem że z jakiegoś trekkinga bierzesz organy) i nie wsadzisz tam szerszych kapci. No i śmiesznie to by wyglądało - powstałby duży prześwit między złączeniem widelca a kołem.
Gryku Napisano 15 Października 2010 Autor Napisano 15 Października 2010 Chłopaki, rama z aluminium - czyli dupaaaa, na czasie zmierzę średnicę - o ile znajdę suwmiarkę...
mbike Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 Chłopaki, rama z aluminium - czyli dupaaaa, na czasie zmierzę średnicę - o ile znajdę suwmiarkę... Witam, Średnicę rury zmierzysz bez problemu zwykłą taśmą mierniczą. Są dwie opcje 25,4mm albo 28,6mm. Wbrew pozorom często zdarzają się wynalazki typu gwintowany widelec 1 1/8', szczególnie w ramach aluminiowych. W takim przypadku dochodzi tylko wymiana sterów i mostka +-50zł. Ze zdjęcia nie wynika jednoznacznie jaki to jest rozmiar. pozdrawiam Adrian
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.