Skocz do zawartości

[Amortyzator] Manitou mrd R7 absolute 100 - luzy

Witek3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gdyby wygięła się na skutek uderzenia , to była by w osi (ponieważ golenie zawsze maja "wyprzedzenie" w stosunku do sterówki) lub nawet golenie wygięły by się w odwrotnie - a tak nie jest, :D całą energię przejęła rama :)

Sądząc po lini przebiegu pionu sterówka jest prosta, ale zawsze można do niej przyłożyć np. kątownik i "gołym okiem" będzie widoczne ew. odkształcenie sterówki :D

Ponadto nie ma to nic wspólnego z luzami goleni, no chyba, że wystąpił luz na łączeniu sterówki z koroną.

PS

To info o offsecie nie było do ciebie "Miecho87" jesteś przewrażliwiony :(

Napisano

,,(ponieważ golenie zawsze maja "wyprzedzenie" w stosunku do sterówki)" - no dobra, ale przecież rura jest wygięta zgodnie z siła działania uderzenia, a nie na odwrót, wiec świadczy to tylko o tym, ze jest jeszcze bardziej wygięta. Dobrze rozumiem?confused.gif

Zrobiłem to, co powiedział Rulez, żeby przyłożyć kątomierz i sprawdzić - niestety jest wygięta, ale nie tak jak wskazują na to zdjęcia ze sznurkiem. Czyli sprawdza się teoria i offsetu i wygięcia rury.

Napisano

Powinny mieć wyprzedzenie, jeśli nie mają to rura w miejscu wyjścia z korony mogła się odkształcić, jedyna możliwość sprawdzenia, to porównanie z innym amorem R7.

Napisano

Jest krzywy i basta. Widać gołym okiem. Offset offsetem ale nie chcesz chyba powiedzieć Rulez, że oś goleni ma nie być równoległa do osi sterówki?

Na marginesie, ja też wiem, co to offset bo chyba do mnie piłeś? :)

Napisano
Jest krzywy i basta. Widać gołym okiem. Offset offsetem ale nie chcesz chyba powiedzieć Rulez, że oś goleni ma nie być równoległa do osi sterówki?

Właśnie to chcę powiedzieć, oś goleni nie jest rówoległa do osi sterówki. :)

Dla ścisłości sprawdziłem, i u DT w sterówkach z powiększoną średnicą dolnego łożyska jest równoległa, ze sterówką klasyczną nie jest.

Tak to wygląda :

http://www.dtswiss.com/getdoc/43aef2e4-e5b0-4e93-b223-829edc30f1ba/TechnicalDatasheet.aspx

• 7 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...