Rulez Napisano 11 Października 2010 Napisano 11 Października 2010 Gdyby wygięła się na skutek uderzenia , to była by w osi (ponieważ golenie zawsze maja "wyprzedzenie" w stosunku do sterówki) lub nawet golenie wygięły by się w odwrotnie - a tak nie jest, całą energię przejęła rama Sądząc po lini przebiegu pionu sterówka jest prosta, ale zawsze można do niej przyłożyć np. kątownik i "gołym okiem" będzie widoczne ew. odkształcenie sterówki Ponadto nie ma to nic wspólnego z luzami goleni, no chyba, że wystąpił luz na łączeniu sterówki z koroną. PS To info o offsecie nie było do ciebie "Miecho87" jesteś przewrażliwiony
Witek3 Napisano 11 Października 2010 Autor Napisano 11 Października 2010 ,,(ponieważ golenie zawsze maja "wyprzedzenie" w stosunku do sterówki)" - no dobra, ale przecież rura jest wygięta zgodnie z siła działania uderzenia, a nie na odwrót, wiec świadczy to tylko o tym, ze jest jeszcze bardziej wygięta. Dobrze rozumiem? Zrobiłem to, co powiedział Rulez, żeby przyłożyć kątomierz i sprawdzić - niestety jest wygięta, ale nie tak jak wskazują na to zdjęcia ze sznurkiem. Czyli sprawdza się teoria i offsetu i wygięcia rury.
Rulez Napisano 11 Października 2010 Napisano 11 Października 2010 Powinny mieć wyprzedzenie, jeśli nie mają to rura w miejscu wyjścia z korony mogła się odkształcić, jedyna możliwość sprawdzenia, to porównanie z innym amorem R7.
ugupu Napisano 11 Października 2010 Napisano 11 Października 2010 Jest krzywy i basta. Widać gołym okiem. Offset offsetem ale nie chcesz chyba powiedzieć Rulez, że oś goleni ma nie być równoległa do osi sterówki? Na marginesie, ja też wiem, co to offset bo chyba do mnie piłeś?
Rulez Napisano 11 Października 2010 Napisano 11 Października 2010 Jest krzywy i basta. Widać gołym okiem. Offset offsetem ale nie chcesz chyba powiedzieć Rulez, że oś goleni ma nie być równoległa do osi sterówki? Właśnie to chcę powiedzieć, oś goleni nie jest rówoległa do osi sterówki. Dla ścisłości sprawdziłem, i u DT w sterówkach z powiększoną średnicą dolnego łożyska jest równoległa, ze sterówką klasyczną nie jest. Tak to wygląda : http://www.dtswiss.com/getdoc/43aef2e4-e5b0-4e93-b223-829edc30f1ba/TechnicalDatasheet.aspx
Lumperator Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 OMG, szkoda roweru i kasy w nowy sprzęt. Całe szczęście, że Tobie nic nie jest. Swoja drogą zrobiła Ci się ciekawa geometria
Sonix Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 @Lumperator, widziałeś jak stary jest ten temat i posty?
Lumperator Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Nie az taki znowu stary. Nie takie rzeczy ludzie odkopywali
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.