Skocz do zawartości

[amortyzator] Epicon do dirtu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżdżę na już trochę wysłużonym Dirt Jumperze 3 [mimo, że 2 letnim to ma już ewidentnie dość] i zastanawiam się nad nowym. Generalnie nie zaliczam jakiś tam hop po pare metrów, póki co, to delikatnie ; ) być może od nowego sezonu zobaczę jak sobie poradzę w skateparku. W związku z tym, potrzebuje lekkiego amora o skoku 100mm a wybór padł [wstępnie] na Santoura Epicon. I dlatego kieruję do was pytanie, czy się sprawdzi. Bo jest prawie kilogram lżejszy od mojego Marcoka, co w streecie robi sporą różnice. Wiem, że nie jest to amor 'wyczynowy', bardziej pod 4X, ale wolę sie upewnić czy nic mu nie bedzie po wielu wizytach w skateparku.

Z góry dzięki za rady i pozdr ; )

Napisano

Kup Epicona, dołączysz do grona wylewających swe żale na dh-zone :whistling:

A na serio - to nie jest widelec do takich zastosowań. Obawiam się też, że nie znajdziesz nic specjalnie lżejszego od DJ, a jednocześnie przeznaczonego do takich zastosowań.

Napisano

Epicon nadaje sie do XC (i do AM wg producenta), jesli bedziesz dirtował na epiconie, to wczesniej czy pozniej go zlamiesz, a juz na pewno bedzie mial luzy jak.....nie powiem co. Jesli potrzebujesz lekkiego widelca to proponuje sztywniaka. Tak zrobil gosc, ktory mojemu bratu sprzedal dj

Napisano

xxuzixx, a powiedz mi jaki jest sens wykładać tyle pieniędzy za wersje wyższe niż 409? moim zdaniem żaden, bebechami się nie różnią, tylko powietrzem i sposobem regulacji. 409 można znaleźć bardzo tanio - sam właśnie kupiłem za 350 zł.

do autora tematu - masz dj 2008 więc to jest suntour a nie M. Polecam rozejrzenie się jednak za dj z wcześniejszych roczników (autoreklama: http://moto.allegro.pl/marzocchi-dirt-jumper-3-dj3-2006-dj-qr20-ideal-i1254712850.html ) lub właśnie za RS Pike.

Epicon jest zbyt delikatny do takich zastosowań i moim zdaniem w amortyzatorze nie ma co kombinować w tej dyscyplinie bo wybór nie jest zbyt szeroki a wszelki eksperymenty typu tora, epicon, xcr (sic!) czy inne wynalazki typu psylo to moim zdaniem kompletne niewypały.

Napisano

Epicona zostaw w spokoju . Co do Pike to widelec do spokojniejszej jazdy niż dirt , niektórzy używają go , ale mają technikę ( mimo to i tak widelce padają ) .

Jeśli dopiero co chcesz polatać to zarżniesz szybko pike . Kup sobie najlepiej Dirt Jumpera 1-2 2004-2007 to dobre widelce , tylko korone sprawdzaj dokładnie .

Napisano

Epicona zostaw w spokoju . Co do Pike to widelec do spokojniejszej jazdy niż dirt , niektórzy używają go , ale mają technikę ( mimo to i tak widelce padają ) .

Jeśli dopiero co chcesz polatać to zarżniesz szybko pike . Kup sobie najlepiej Dirt Jumpera 1-2 2004-2007 to dobre widelce , tylko korone sprawdzaj dokładnie .

Zgadzam się z tym, że pike pada nie dlatego, ze jest słaby tylko dlatego iż rotacje są niedokręcone. Od samego debiutu pike tak było i widzę, ze to się nadal nie zmienia :) Co do używanych DJ to mam swoje zdanie i nadal go nie zmianiam. Miło z Twojej strony, że zapomknąłeś o sprawdzeniu korony ;> 

@slipknotfan mignął mi ostatnio Dureń z osią 20mm. Jak ma być tanio to może o tym pomyśl. nie jest to nic specjalnego, ale tanie i nowe. Im więcej techniki nabierzesz tym bardziej odelżony widelec możesz sobie zapodać. Póki co zostań przy wadze cieżkiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...