slipknotfan Napisano 29 Września 2010 Napisano 29 Września 2010 Jeżdżę na już trochę wysłużonym Dirt Jumperze 3 [mimo, że 2 letnim to ma już ewidentnie dość] i zastanawiam się nad nowym. Generalnie nie zaliczam jakiś tam hop po pare metrów, póki co, to delikatnie ; ) być może od nowego sezonu zobaczę jak sobie poradzę w skateparku. W związku z tym, potrzebuje lekkiego amora o skoku 100mm a wybór padł [wstępnie] na Santoura Epicon. I dlatego kieruję do was pytanie, czy się sprawdzi. Bo jest prawie kilogram lżejszy od mojego Marcoka, co w streecie robi sporą różnice. Wiem, że nie jest to amor 'wyczynowy', bardziej pod 4X, ale wolę sie upewnić czy nic mu nie bedzie po wielu wizytach w skateparku. Z góry dzięki za rady i pozdr ; )
ugupu Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 Moim zdaniem nie nadaje się. Jest zbyt delikatny do zastosowań o których mówisz.
moojmisiu Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 Kup Epicona, dołączysz do grona wylewających swe żale na dh-zone A na serio - to nie jest widelec do takich zastosowań. Obawiam się też, że nie znajdziesz nic specjalnie lżejszego od DJ, a jednocześnie przeznaczonego do takich zastosowań.
Toluz Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 Epicon nie jest do dirtu ani cieższych zastosowań.Napisz ile masz kasy do wydania to można poszukać innego
blair7 Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 Epicon nadaje sie do XC (i do AM wg producenta), jesli bedziesz dirtował na epiconie, to wczesniej czy pozniej go zlamiesz, a juz na pewno bedzie mial luzy jak.....nie powiem co. Jesli potrzebujesz lekkiego widelca to proponuje sztywniaka. Tak zrobil gosc, ktory mojemu bratu sprzedal dj
Schwefel Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 Skoro DJ wykończyłeś to Epicon ma wytrzymać?
slipknotfan Napisano 30 Września 2010 Autor Napisano 30 Września 2010 no to jak nie epicon to powiedzmy, mam te 500-600zł, co proponujecie? bo używanego kolejnego DJ nie chce ; )
Toluz Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 Tak jak wyżej napisał Lollex , dobrym rozwiązaniem było by kupić używanego Pike'a.
XxUzixX Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 Za cholere nie znajdziesz pike w tej cenie... ja szukam do 1000zł i nie mogę znaleźć ... (chodzi mi o wyższe wersje niż 409)
kusak Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 xxuzixx, a powiedz mi jaki jest sens wykładać tyle pieniędzy za wersje wyższe niż 409? moim zdaniem żaden, bebechami się nie różnią, tylko powietrzem i sposobem regulacji. 409 można znaleźć bardzo tanio - sam właśnie kupiłem za 350 zł. do autora tematu - masz dj 2008 więc to jest suntour a nie M. Polecam rozejrzenie się jednak za dj z wcześniejszych roczników (autoreklama: http://moto.allegro.pl/marzocchi-dirt-jumper-3-dj3-2006-dj-qr20-ideal-i1254712850.html ) lub właśnie za RS Pike. Epicon jest zbyt delikatny do takich zastosowań i moim zdaniem w amortyzatorze nie ma co kombinować w tej dyscyplinie bo wybór nie jest zbyt szeroki a wszelki eksperymenty typu tora, epicon, xcr (sic!) czy inne wynalazki typu psylo to moim zdaniem kompletne niewypały.
MaroS Napisano 30 Września 2010 Napisano 30 Września 2010 http://allegro.pl/rock-shox-pike-426-tanio-i1250722128.html
Artursx1 Napisano 1 Października 2010 Napisano 1 Października 2010 Epicona zostaw w spokoju . Co do Pike to widelec do spokojniejszej jazdy niż dirt , niektórzy używają go , ale mają technikę ( mimo to i tak widelce padają ) . Jeśli dopiero co chcesz polatać to zarżniesz szybko pike . Kup sobie najlepiej Dirt Jumpera 1-2 2004-2007 to dobre widelce , tylko korone sprawdzaj dokładnie .
enduroriderPL Napisano 2 Października 2010 Napisano 2 Października 2010 Epicona zostaw w spokoju . Co do Pike to widelec do spokojniejszej jazdy niż dirt , niektórzy używają go , ale mają technikę ( mimo to i tak widelce padają ) . Jeśli dopiero co chcesz polatać to zarżniesz szybko pike . Kup sobie najlepiej Dirt Jumpera 1-2 2004-2007 to dobre widelce , tylko korone sprawdzaj dokładnie . Zgadzam się z tym, że pike pada nie dlatego, ze jest słaby tylko dlatego iż rotacje są niedokręcone. Od samego debiutu pike tak było i widzę, ze to się nadal nie zmienia Co do używanych DJ to mam swoje zdanie i nadal go nie zmianiam. Miło z Twojej strony, że zapomknąłeś o sprawdzeniu korony ;> @slipknotfan mignął mi ostatnio Dureń z osią 20mm. Jak ma być tanio to może o tym pomyśl. nie jest to nic specjalnego, ale tanie i nowe. Im więcej techniki nabierzesz tym bardziej odelżony widelec możesz sobie zapodać. Póki co zostań przy wadze cieżkiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.