Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe]Tarcze do avid bb5 185mm

Oski1990

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Kupiłem ostatnio zestam avid bb5 + tarcza 203mm. Nie potrzebuję tak dużej tarczy, poza tym nie jest polecana do mojego amortyzatora. Mam dwa problemy, pierwszy to pozbyć się(opłacalnie) dużej tarczy, drugi: znaleźć w miarę tanią tarczę 185mm. Czy istnieją jakieś zamienniki do avida? Orginalne kosztują w granicach 90 zł, trochę sporo. Proszę o rady i pomysły.

Z góry dziękuję.

Napisano

Jeśli masz to wszystko nowe to weź może spróbuj iść do dowolnego sklepu w okolicy i poproś żeby wymienili Ci tą nową tarczę, na mniejszą (weź pod uwagę, że wraz z tarczą musisz także wymienić adapter).

Napisano

To nie jest tak, że posiadając hamulec Avida musisz używać tarcz Avida czy też jakiś specjalnie do tej marki dedykowanych tarcz. Ogranicza Cię w pewnym stopniu amortyzator, ale o tym wiesz oraz, paradoksalnie, piasta. Shimano stosuje swój system mocowania tarcz, tzw centerlock, inni producenci piast w większości używają standardu IS (6 śrub). Oczywiście istnieją adaptery centerlock/IS ale nawet na naszym forum były już posty mówiące o tym, że stosowanie ich stosowanie nie jest najlepszym rozwiązaniem. Możesz więc używać tarcz Accenta, Hayes'a, Achimy, Dartmoor i innych beż obaw.

Napisano

A nie jest problemem te 5 mm różnicy?? Wiem, że nie ma problemu z tarczami 160 i 203, ale 185 wydaje się być nie zastąpiona. Inni producenci stosują rozmiar 180. Jak się nie uda zostanę przy 160, bo 203 nijak mi nie pasuje.

• Mod Team
Napisano

Nie będzie problemu.

... jeśli wymienisz swoją tarczę i adapter na tarczę 180 ze stosownym adapterem. Avid ma tarcze 185 i do tego swój adapter, więc problem mógłby być jeśli nabyłbyś tarczę 180 i miałbyś adapter Avida do 185.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...