Skocz do zawartości

[łańcuch] jedno ogniwo sie " nie składa"

IceMan007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Spróbuj może ścisnąć ogniwo kombinerkami - może po prostu nie zaskoczyło, jeżeli to nie pomoże proponuje rozbić łańcuch w tym miejscu i wymienić to ogniwo - w dowolnym sklepie rowerowym powinni mieć na serwisie kawałki łańcuchów po prostu poproś powinni ci dać - potem wystarczy skuć w tym miejscu i po problemie.

• Mod Team
Napisano

Z tego co zrozumialem po prostu ogniwo sie nie zgina ?? Czyli jest za ciasno zbita albo jest strasznie zasyfione. Zazwyczaj pomaga pożadne naoliwienie tego miejsca, ale jezeli jest za ciasno to nie pomoże wiec pasowało by to poluzować. Najlepiej chyba zrobisz jak wywalisz to ogniwo i w jego miejsce kupisz spinkę.

Mozesz oczywiście rozkuć i skuć na nowo tyle ze lżej ale to poskutkuje osłabieniem łańcucha w tym miejscu.

Napisano

No właśnie wcześniej miałem tak zrobione ze łańcuch chodził dobrze ale jadąc wczoraj rozpiął mi sie sam wiec skułem go i lekko zaklepałem żeby nie wypadł znowu.

Próbowałem sparować i rozruszać to rekami ale dalej nic :)

Napisano

Ja wkładam śrubokręt płaski miedzy tulejki i ruszam nim na boki ( w sensie tak jak się śrubę wykręca) i wtedy trochę poluzowuję w miejscu zbyt ciasnym ogniwo

Napisano

Może to przez to, że go lekko zaklepałeś się tak stało? Popsikaj to miejsce obficie WD-40, nasmaruj i powyginaj w rękach na boki, tak porządnie z jajem :thumbsup:

Ewentualnie rozkuj i skuj jeszcze raz. Jeśli problem będzie się powtarzał to faktycznie lepiej będzie jak kupisz spinke

Napisano

Najlepiej jest ro mocno powyginać na boki. Zawsze działa, przynajmniej u mnie. Chyba że ogniwo lekko zgniotło się od zębatki. Czasem tak się dzieje gdy ząb "trafi" w ogniwo podczas zmiany biegu, pod dużym obciążeniem. Sprawdź dokładnie to ogniwo. Wtedy pozostaje tylko rozkuć łańcuch przeszlifować to miejsce pilnikiem i skuć z powrotem.

• Mod Team
Napisano
  W dniu 1.09.2010 o 19:29, seker1995 napisał:

Ja wkładam śrubokręt płaski miedzy tulejki i ruszam nim na boki ( w sensie tak jak się śrubę wykręca) i wtedy trochę poluzowuję w miejscu zbyt ciasnym ogniwo

To jest najlepsze co możesz zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.