Skocz do zawartości

[Bębenek ] Przeskakiwanie podczas jazdy

michalbike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

W swoim starszym rowerze (Eurobike z roku 2001) mam przejechane 16 000km. Bębenek piasty od pewnego czasu dawał znaki zużycia. Przeskakiwał, z czasem coraz częściej. Zakupiłem nowy bębenek, tym razem XTR (moja piasta to klasa Alivio - FH-MC18), jakiś starszy model. Bębenek jest w pełni kompatybilny z moją piastą. Problem przeskakiwania występuje jednak nadal. I tutaj pytanie, czy może przeskakiwać w napędzie coś prócz zapadek bębenka? Kaseta na bębęnku raczej nie, łańcuch na ząbkach raczej też nie, co więc innego? A może w bębenku jest coś nie tak. Zapadki chodzą bardzo cicho, może trzeba by wypłukać bębenek z nadmiaru smaru i wtedy powinno pomóc?

Co byście poradzili? Bębenek jest nowy, w zasadzie z najwyższej półki, a jednak przeskakuje.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Napisano

no jesli to nie bebenek to pozostaje tylko skaczacy lancuch, to ze chodzi cicho nie swiadczy o tym ze jest cos zle, jest nowy i nie powinien przepuszczac, ogladnij dokladnie ten lancuch czy przypadkiem nie on...

Napisano

Jeśli może być to łańcuch, co prócz bębenka faktycznie jest najbardziej prawdopodobne, to prosiłbym o jedno wyjaśnienie. Mianowicie jak przeskakujący łańcuch zachowuje się na zębatkach, ponieważ (wiem, że takie zjawisko występuje), trudno mi sobie wyobrazić, że łańcuch napędzając tylne koło 'omija' ząbek i zabiera dopiero następny. A może przeskakiwanie wiąże się z czymś innym?

Z góry dzięki :voodoo:

PS Łańcuch faktycznie jest zajechany, jak cały napęd z resztą, jednak przed wymianą bębenka, ogólnie mogłem się rowerem poruszać. Była tylko kwestia bębenka. Teraz też da się jeździć, ale znów jest problem, a przy nowym bębenku tym bardziej to drażni.

Napisano

Jak zmieniłeś tylko kasetę a łańcuch pozostawiłeś stary (ma przebieg 16 000 km ?) to właśnie on jest powodem. Przy takim przebiegu to i łańcuch trzeba, być może i korbę.

Napisano

Jak zmieniłeś tylko kasetę a łańcuch pozostawiłeś stary (ma przebieg 16 000 km ?) to właśnie on jest powodem. Przy takim przebiegu to i łańcuch trzeba, być może i korbę.

Dzięki za pomoc, jednak nie w tym rzecz chyba. Że napęd jest zajechany to wiem, w końcu nie jest to mało kilometrów jak na jeden zestaw korba-łańcuch-kaseta. Tak więc wymienić na pewno należałoby całość. Wymieniłem jednak sam bębenek, bo to on przeskakiwał, a nie co innego. Dlatego piszę o bębenku (wątpliwości mam co do nowego bębenka, bo aż dziwne by nowy XTR przeskakiwał)

W przedostatnim poście prosiłem (w miarę możliwości) o wyjaśnienie zachowania łańcucha na kasecie, czy też korbie, podczas przeskakiwania, ponieważ nie dociera to do mnie jak łańcuch może przeskakiwać na ząbkach. Samo napisanie, że łańcuch jest powodem przeskakiwania naprawdę nic nie mówi :/

Napisano

Poprostu łańcuch jest zużyty i nie przyjmie się na nowej kasecie. Przeskakiwać może ci jeszcze tak przez kilkaset kilometrów. Przy takim przebiegu powinno się wymienić kasetę, łańcuch i korbę.

Napisano

Nie wiem już jam mam sformułować posta. Wymieniłem sam bębenek, ja nic o wymianie kasety nie napisałem :whistling:

PS

Bębenek znajduje się pod kasetą i nie jest z nią związany połączeniem nierozłącznym. Nie wiem zatem na jakiej podstawie intruz wnioskuje, że wymieniłem kasetę.

Napisano

Witajcie!

W swoim starszym rowerze (Eurobike z roku 2001) mam przejechane 16 000km.

W przedostatnim poście prosiłem (w miarę możliwości) o wyjaśnienie zachowania łańcucha na kasecie, czy też korbie, podczas przeskakiwania, ponieważ nie dociera to do mnie jak łańcuch może przeskakiwać na ząbkach.

Napisano

Dlatego pytałem. Myślałem już, że przestałem umieć czytać ze zrozumieniem. Otóż łańcuch i zębatki kasety wzajemnie ze sobą współpracują i wzajemnie się zużywają. Łańcuch tnie zęby trybów a tryby niszczą wewnętrzne ogniwka łańcucha. Efektem jest to, że łańcuch wydłuża się a zęby trybów stają się coraz niższe i o innym kształcie. W dużym uproszczeniu oczywiście. W końcu następuje sytuacja w której zęby nie trafiają w "dziury" w łańcuchu lecz w tulejki, łańcuch podnosi się z zębatki i "trach" przeskakuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...