Skocz do zawartości

[przełożenia] Twardość przełożeń

Taellih85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pytanie odnośnie twardości przełożeń.

Na którym zestawie łatwiej będzie podjeżdżać:

A ) koła 29', korba 28, kaseta 34

B ) koła 26', korba 28, kaseta 32

Jeździłem na zestawie a i czasem (ale rzadko) bywało ciężko, więc zastanawiam się czy zestaw b będzie bardziej "miękki" ze względu na wielkość kół.

Pozdrawiam, Taellih

Napisano

Przełożenia to jedno, ale brałeś pod uwagę masę roweru, jego geometrię, poziom zmęczenia itp? Bo samo przełożenie i wielkość kół niewiele mówi.

Napisano

Dla średnich zewnętrznych średnic opon (724mm dla 29" i 665mm dla 26") za Wikipedia większe koło w podanej konfiguracji będzie mieć 2,5% twardsze przełożenie. Nie łaska się nauczyć samemu przeliczać ;)?

Napisano

(...)

Jeśli brać pod uwagę same przełożenia, to będzie nieznacznie lżej. Natomiast nie wydaje mi się, żeby było to specjalnie odczuwalne. Różnica między przełożeniami musiałaby być większa (np. 24 zęby z przodu).

Napisano

Witam,

Mam pytanie odnośnie twardości przełożeń.

Na którym zestawie łatwiej będzie podjeżdżać:

A ) koła 29', korba 28, kaseta 34

B ) koła 26', korba 28, kaseta 32

Jeździłem na zestawie a i czasem (ale rzadko) bywało ciężko, więc zastanawiam się czy zestaw b będzie bardziej "miękki" ze względu na wielkość kół.

Pozdrawiam, Taellih

Teoretycznie mozna latwo wyliczyc:

- dla A: jeden obrot korba da Ci 28/34 obrotu kola, co przelozy sie (obwod kola zalezy liniowo od promienia) na 29*28/34 przejechanego dystansu, czyli mamy: 23.88

- dla B: podobny rachunek daje 22.75, czyli A jest ok 5% twardsze od B

pozdro!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...