jonypi Napisano 14 Października 2010 Napisano 14 Października 2010 To jest niesprawiedliwe ;( Wczoraj rano nasz kolega biker Mateusz "tasior" stracił swojego Tate. Zanałem go tak długo jak Mateusza i wiem jakim dobrym czlowiekiem byl. Badzmy teraz z Mateuszem. Jutro napisze o ktorej bedzie pogrzeb i kiedy. Jesli ktokolwiek moglby przyjsc to niech sie pojawi i wesprze mentalnie naszego przyjaciela. Tasior jestesmy z toba. [*]
kunis8 Napisano 14 Października 2010 Napisano 14 Października 2010 Mateusz ogromne wyrazy współczucia, trzymaj się...
Rafalo Napisano 14 Października 2010 Napisano 14 Października 2010 Cóż można powiedzieć w takiej chwili...? - Wyrazy współczucia dla Mateusza i całej Jego rodziny
angelo105l Napisano 14 Października 2010 Napisano 14 Października 2010 Przez noc droga do świtania - Przez wątpienie do poznania - Przez błądzenie do mądrości - Przez śmierć do nieśmiertelności. Roman Zmorski
sarensen Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 Przyłączam się do kondolencji. Mateusz trzymaj sie.
jonypi Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 Wiec jutro jest msza o godzinie 8:00 w Człuchowie w Kościele w centrum. Ceremonie na cmentarzu odbeda sie o godznie 15:00 na cmentarzu w Szczecinku.
Sandacz Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 Jeśli wierzyć prognozom, jutro ma być całkiem sympatycznie - słonecznie i bezwietrznie (pomijając niską temperaturę). To chyba jedna z ostatnich okazji do kontemplacji złotej, polskiej jesieni. Dlatego planuję pokręcić się po okolicach j. Charzykowskiego i PN "BT". Tempo turystyczne, dystans 50...80km, start w okolicach godz. 11-tej...
MMMAAACCC7 Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 jeśli będzie tak jak mówisz to mpże się przyłączę, ale to zależy od pogody oczywiście i chęci, a jakieś dokł plany? np czy startujesz z czł przez Ch-ce czy przez Zagórki na charzykowy? wolność zdobyta i to rowerem hehe, ciężko było ale się jednak udało, miedzy drzewkami i z paroma uślizgami, ale wjechałem
Sandacz Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 przez Zagórki na G. Wolność skontrolować geokesza, a potem zjadę do Charzyków i pokręcę się po terenie Parku "BT" - raczej na krechę, bez jakiegoś konkretnego celu.
MMMAAACCC7 Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 to może się przyłączę, jak się uda to koło 11 ruszę od siebie na wolność, więc o podobnym czasie powinniśmy być (11:30), ale jak już mówiłem, zależy od chęci i pogody, zawsze raźniej we 2, co nie?
Sandacz Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 nie ma problemu - o tej godzinie "pięcioramienna" krzyżówka za Zagórkami.
MMMAAACCC7 Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 okey, tylko czasem jak mnie nie bedzie to nie czekaj dluzej jak 10 min, różnie bywa w moim przypadku, ale mam nadzieję że się uda a tak na przykład, można będzie podjechać na ten 2 punkt widokowy z tej mapki co zdjęcie wrzucałeś (bodajże 8 strona tego forum), chodzi o ten punkt bardziej na północ, z drugiej strony szosy Bytowskiej, przy drodze na Wolność
Sandacz Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 ten punkt widokowy jest przeniesiony z mapy turystycznej i niewiele ma wspólnego z rzeczywistością. Prawdopodobnie przed wojną był z tamtego miejsca fajny widok na j. Charzykowskie (tak przynajmniej wyczytałem we fragmentach przedwojennego przewodnika po okolicach Chojnic). Później teren zalesiono i diabli wzięli widok :-). Niedaleko zaznaczonego miejsca znajdują się resztki wału małego gródka czy grodziska - tak przynajmniej gdzieś wyczytałem.
MMMAAACCC7 Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 a to wiem co to jest-tam był punkt obserwacyjny niemców z II wojny światowej, na szczycie była wieża (te resztki to pamiatka po straznicy), punkt używany był między innymi do zarządzania ostrzałem artyleryjskim w 39 i 45 roku, a nasi wschodni bracia wieżę zostawili na zniszczenie i teren zalesili
Sandacz Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 znalazłem fragment wspomnianego przewodnika: "Najczęstszym celem dalszych wycieczek z Chojnic jest jezioro Charzykowskie, które rozpoczyna się 5 km. na północ od miasta, a ciągnie 12 km. ku północy. Leży ono na poziomie 120 m. n. p. m, (………) Droga z Chojnic prowadzi gościńcem bytowskim, zbaczającym w lewo od ulicy Strzeleckiej, który w odległości 3 km. od miasta stanowi na przestrzeni 2 km. granicę polsko-niemiecką. Po drodze mija się kilka restauracji podmiejskich, a po godzinnym marszu dochodzi do pięknego chojnickiego lasu miejskiego. Na prawo droga na Górę Zamkową, gdzie w czasach przedhistorycznych miał istnieć gród obronny. Ze szczytu ładny widok na jezioro Charzykowskie i położone nad jego brzegami wioski i leśniczówki. Głównym celem wycieczek w te strony jest leśnictwo Buschmuhl, położone wśród starych lip i buków, połączone z restauracją ogrodową. Na północ od leśniczówki na półwyspie wśród jeziora ślady zamku krzyżackiego Hulfe, który istniał już w XIV w. (być może przed założeniem zamku w Chojnicach), a dokument z XVI w. nazywa go Buchwald".
MMMAAACCC7 Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 to coś nowego, nie spotkałem jeszcze tego, ale to stąd nazwa "góra zamkowa", jeśli to to samo miejsce
Sandacz Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 z tego przewodnika wynika, że są dwa różne miejsca z resztkami grodzisk: jedno właśnie wspomniane małe przy szosie(Góra Zamkowa), a drugie, dużo większe, kilometr na wschód od Pomocy, na półwyspie (Buchwald). Oczywiście tego tekstu nie można traktować jako wyroczni... i jeszcze jedna ciekawostka z komturem człuchowskim w tle :-) "Zamkowa Góra (ok. 10 km od Chojnic) Wzniesienie znajduje się na półwyspie, niedaleko leśniczówki Wolność, przy szosie do Bytowa. W tym miejscu Krzyżacy wznieśli przed wiekami niewielki zamek warowny, zwany też Chojnickim Zamkiem. Tu właśnie schronił się komtur człuchowski zakonu po zajęciu Człuchowa przez wojska koronne w 1454 roku. Dzięki niedostępności tego miejsca bronił się do końca wojny trzynastoletniej. Niestety, do naszych czasów nie zachowały się nawet ruiny budowli. Warto jednak odwiedzić to miejsce, ponieważ rozciąga się stąd piękny widok na największy akwen regionu - Jezioro Charzykowskie." no właśnie - ten widok to wirtualny :-)
MMMAAACCC7 Napisano 17 Października 2010 Napisano 17 Października 2010 i gdzie panowie dojchaliście po rozjechaniu sie naszych dróg na tamtej górce?
Sandacz Napisano 17 Października 2010 Napisano 17 Października 2010 może jeszcze nie zjechali, bo przy dzisiejszej pogodzie można do wieczora :-) A tak pod GoogleMaps wygląda przejechana trasa: http://www.bikebrother.com/ride/56299
MMMAAACCC7 Napisano 17 Października 2010 Napisano 17 Października 2010 fakt, sam czuję niedosyt jazdy hehe, ale trasa całkiem sympatyczna, można nawet ująć że każdy by ją na spokojnie przejechał jeśli przyszły weekend będzie taki jak ten to zgłaszam już się na kolejny wypad
tomeks Napisano 17 Października 2010 Napisano 17 Października 2010 Właściwie kawałek dalej zawróciliśmy w stronę wolności i rozjechaliśmy się do domów
tomeks Napisano 18 Października 2010 Napisano 18 Października 2010 Nie duży raczej, obstawiam jakieś 40km, może troche mniej. Nie mieliśmy liczników akurat. Ja już w tym sezonie się najeździłem, więc teraz trzeba wyluzować....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.