intruz Napisano 7 Sierpnia 2010 Napisano 7 Sierpnia 2010 Dziś podczas zmiany dętki postanowiłem wyczyścić też wolnobieg. Ale zaciekawiło mnie dziwne pykanie w nim (nie, nie podczas obracania nim). Wczoraj prowadząc rower zauważyłem że obracają się pedały kiedy szedłem, a także że wolnobieg zdecydowanie ciężej się obraca. Kiedy zdjętym kołem obracam (ani oś ani wolnobie się nie poruszają, trzymam za obręcz) to wewnątrz wolnobiegu słychać pykanie, tak jakby w środku jakieś części się przewracały, dość drobne. Co to może być ? Dodam że nigdy nie rozbierałem wolnobiegu, może są w nim jakieś łożyska i właśnie strzelił je szlag ?
szczerb Napisano 7 Sierpnia 2010 Napisano 7 Sierpnia 2010 Rozbieranie wolnobiegu się nie opłaca kompletnie. Oś jest prosta? Generalnie w wolnobiegu nie ma raczej tyle miejsca, żeby coś tam mogło zauważalnie latać. Jak dla mnie trzeba zdjąć wolnobieg, rozebrać piastę i obejrzeć oś, miski, bieżnie, łożyska.
intruz Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Napisano 7 Sierpnia 2010 Piastę mam rozebraną, oś wyjęta (tak, jest krzywa ale to chyba w przypadku wolnobiegu oczywiste). Kulki wyjęte (nie uszkodzone), całość wyczyszczona ze smaru a nadal kiedy obracam kołem w powietrzu coś w środku lata..
intruz Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Napisano 7 Sierpnia 2010 Nawet kiedy nie obracam wolnobiegiem tylko KOŁEM w powietrzu ?
Welniak Napisano 7 Sierpnia 2010 Napisano 7 Sierpnia 2010 Jeżeli obracasz kołem w powietrzu i wolnobieg się kręci razem z kołem to nie jest to wina wolnobiegu.
intruz Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Napisano 7 Sierpnia 2010 Nie kręci się Po prostu zachowuje się tak jakby coś w środku niego się znajdowało (nie wiem jakieś kamyki albo coś, trudno to określić). W każdym razie obracam tylko obręcz, oś wyjęta a wolnobiegiem nie ruszam.
intruz Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Napisano 7 Sierpnia 2010 Nie czyściłem go, to znaczy nie tym razem. Wcześniej poprostu używałem pędzelka umoczonego w benzynie ekstracyjnej, szmatki na śrubokręcie żeby dojść pomiędzy zębatkami i dobrze wyczyścić. Nigdy go nie rozbierałem. EDIT: To dziwne, lecz teraz wyczyściłem go sposobem podanym wyżej i nagle zaczął chodzić jak po maśle.. Prawdopodobnie benzyna ekstracyjna dostała się do jego wnętrza. Lecz jak wyparuje to pewnie znów będzie ciężko chodził, bo przecież to nie smar.
przemolinko Napisano 8 Sierpnia 2010 Napisano 8 Sierpnia 2010 benzyna momentalnie paruje mozliwe ze ten stary smar sie roztarl
radomir82 Napisano 8 Sierpnia 2010 Napisano 8 Sierpnia 2010 Odpowiedź jest prosta wypłukałeś smar z łożysk wolnobiegu, dlatego słychać "latające" kuleczki w środku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.