Skocz do zawartości

[klub kolarski]Czy warto zaczynać z tym sportem

swiesiul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A więc. Mam 15 lat i chciałbym zacząć jeździć na szosie. Czy to dobry wiek na rozpoczęcie przygody z kolarstwem? Jeżeli ktoś jest z rejonu łódzkiego i zna jakiś w miarę przyzwoity klub kolarski to byłbym bardzo wdzięczny o jakiś kontakt ;) . Wiadomo sezon powoli dobiega końca i czy warto coś działać w tym roku czy raczej już nie? Mam około 180 i 77kg. I chciałbym schudnąć. Wiem ze to troche nie ten temat ale korzystając z okazji... ;)

Mam od pon. zamiar przejść na jakąś dietę 1000 1500 kcal i trening 3x dziennie. Rano bieganie mniej więcej w południe basen aa wieczorami rower. Dopóki jest w miarę ciepło będę starał się tak trenować. A przez zimę będę znacznie więcej chodził na basen i może jakaś siłownia (ale to taka b.lekka) Jeżeli Ktoś mniej więcej rozeznaję się w tych sprawach to proszę o pomoc :icon_cool: Pozdrawiam i z góry dziękuję :woot:

Napisano

Na rozpoczęcie kolarstwa to każdy wiek jest dobry. Ja mam 16 lat i od roku jeżdżę na szosie. Jeśli czujesz się silny to jak najbardziej kup szose. A w zimie to pewnie każdy kolarz chce pojeździć, a śnieg za oknem :icon_cool:. Jednak są dwa rozwiązania. Pierwsze-siłownia z rowerumi, drugie-trenażer(tyle, że przy tym rozwiązaniem trzeba mieć już rower). Wprawdzie trenażer jest troszkę kosztowny, ale możesz trenować bez wychodzenia z domu i kiedy chcesz.

Życzę powodzenia i pozdrawiam!

Napisano

Ale jeździsz w jakimś klubie czy tak po prostu jak "samotny wilk" wieczorami? Intruz wytrzymałem tak dwa miesiące tylko, że niestety zaczeły sie wakacje i jakoś to wszystko odpusciłem. Pozdrawiam

Napisano

Ja zacząłem jazdę w klubie rok temu, jakoś z początkiem sierpnia. Łódź to wielkie miasto i kluby muszą tam być, najlepiej wejdź na stronę PZKOL i znajdź wykres klubów w województwie łódzkim. Bieganie bym ci poradził ale na jesieni teraz dawaj ile wlezie jeszcze na rowerze.

Napisano

Jeżeli chcesz miec sukcesy to niestety wiek 15 lat jest za duży. Trzeba jeździc w klubie już od 11-12 by wyjeździc się na kolarza, chyba, że masz do tego talent i trenujesz 'sumiennie' co się rzadko zdarza. Ja jeździłem w klubie trzy lata, nie wspominam tego czasu dobrze. Byłem uzależniony od składek, godziny treningów oraz daty wyjazdów. Teraz składam nowy rower za 5 tysięcy drugi mam specialized HRXC sport za 1,6 tysiąca, który będzie mi służył do jazdy w zimie. Jeśli chodzi o plan treningów to mogę ci napisac jakie i kiedy masz robic te treningi:

Od kwietnia do października:

Poniedziałek:Jeden trening na szosie, typowy rozjazd po zawodach czyli leciutko godzinka, przed treningiem nie najadaj się (broń Boże obiadu!) a po też nie wpychaj ile wlezie tylko jedz dużo białka np. Jogurty.

Wtorek:Trening szosa

Środa:Trening lasek (do tego potrzebny jest rower MTB)

Czwartek:tempówka na szosie, 3-4km pod góre na pełnych obrotach tak 6-8razy

Piątek: Szosa dośc lekko w kadencji

Sobota, Niedziela: Tutaj należy jeździc na zawody i się ścigac

To jest strasznie streszczony plan na okres letni, pisz do mnie na gg:4104488 to ci napisze profesionalny rozkład zajęc zimą oraz latem.

PS.Tak kurczowej diety w twoim wieku bym nie stosował, do 18roku życia ograniczaj poprostu słodycze potem można cudowac z dietami.

Napisano

Mam 15 lat i chciałbym zacząć jeździć na szosie. Czy to dobry wiek na rozpoczęcie przygody z kolarstwem?

Moim zdaniem wiek idealny, patrz artykuł powyżej :)

Trochę mnie tylko niepokoi specyficzny rodzaj Twojego zapału :) przypominasz mi mnie z przed kilku lat :D Niepokojące jest to, że gdy od początku wysoko stawiałem poprzeczkę i snułem wielkie plany szybko się wypalałem... To tak jak z płomieniem- im intensywniej się pali tym szybciej wygaśnie, a żar tli się godzinami :rolleyes: Proponowałbym Ci spokojne podejście do tematu, zacznij spokojnie, "zaprzyjaźnij" się z jazdą na szosie, z treningiem, niech to sprawia Ci dużo frajdy i trzymaj trochę zapału w zapasie :) Stopniowo buduj kondycję i zadbaj o ogólny rozwój, a wczesną wiosną uderz do klubu- taka jest moja propozycja, ale zrobisz jak zechcesz :)

Życzę wytrwałości, pozdr.

Napisano

no ja tez mam 16 lat ;)

ja juz smigam ale niestety jeszcze nie na szosie ino na maratonach dystans giga :D

wiem troche hardcor ale no coz kocham to i robie to dla przyjemnosci :)

w przyszlym roku chce pojezdzic cos i poscigac sie na szosie ;)

najważniejsze jest by znalezc w sobie to co lubic czy jazde pod gore czy z gorki i czuc sie w tym mocnym albo czy szose czy mtb ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...