Mod Team IvanMTB Napisano 15 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2010 A to ciekawe... Bo przy 179cm wzrostu w zupelnosci wystarcza... Pryszcz ma dokladnie tyle samo. 584mm. Potwierdza sie tylko to co napisalem. Kazdy jest inaczej poskladany i ma inne preferencje... Szacunek... I.
Rulez Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Widać jesteś nieproporcjonalnie zbudowany Ja tam przy 182 cm mam górną rurę 617 m i jest ideał . (duuużo lepiej niż na poprzedniej 19" - 595 mm) Janisław przy 180 cm też przesiadł się na 19" czyli 2-1 pzdr.
Mixer Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 wybrałem ramę 23" teraz tylko czekać aż paczuszka dojdzie
Mod Team michuuu Napisano 15 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2010 Klaniam, Wiec pragne Ci doniesc kolego Rulez ze majac 179cm wzrostu wybralem rame 17" a wyznacznikiem nie byl dla mnie jej wysokosc tylko wirtualna dlugosc gornej rury. Tabelki sa tylko sugestiami i nie mozesz potepiac ludzi ktorzy preferuja jeden rozmiar na rzecz innego chocby nie bardzo "po tabelkowemu". Pamietaj ze kazdy z nas jest nieco inaczej poskladany i ma inne preferencje. Nie da sie ukryc ze najlepiej jest sie przymierzac i samemu wypraktykowac jakie rozmiary bede najodpowiedniejsze. Szacunek... I. Wirtualna długość to pomiar równoległy do podłoża?
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2010 Widać jesteś nieproporcjonalnie zbudowany Ja tam przy 182 cm mam górną rurę 617 m i jest ideał . (duuużo lepiej niż na poprzedniej 19" - 595 mm) Janisław też przesiadł się na 19" czyli 2-1 pzdr. I czego to dowodzi? Niczego. Bo jest klamstwo, wielkie klamstwo i statystyka. Statystycznie to ja i pies mamy po trzy nogi, tak samo jak statystycznie jest 2:1. Jeszcze raz podkresle: ludzie sa rozmaicie zbudowani i maja rozmaite preferencje. Ktore nota-bene zmieniaja sie. Moja poprzednia rama miala 18 cali a wirtualna gorna rurke 602mm. I bylo mi dobrze. Teraz mam duzo krocej i tez mi dobrze. I co panie 2:1 ? Wirtualna dlugosc gornej rury to warotsc "C" z grafiki: Szacunek... I.
Rulez Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Tak równolegle. Co do rozmiarów - faktem jest , że niektóre grupy wzrostu są przejściowe i wtedy trudniej dobra właściwy rozmiar. PS Ivan, to właściwie załapałeś się wg. tabelki, Turner zaleca 19" od 180 cm. a Ty masz 179 - czyli wg. statystyki 179 - 17" , 180 - 19" , mi tam na 595 nie było dobrze (może po prostu lubię mieć idealnie dobrany rower)
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2010 Tak równolegle. Co do rozmiarów - faktem jest , że niektóre grupy wzrostu są przejściowe i wtedy trudniej dobra właściwy rozmiar. PS Ivan, to właściwie załapałeś się wg. tabelki, Turner zaleca 19" od 180 cm. a Ty masz 179 - czyli wg. statystyki 179 - 17" , 180 - 19" , mi tam na 595 nie było dobrze Tabelka-tabelka ale sam DT zaleca ludziom z pogranicza wzrostow brac ramy wieksze. Sprawdzic, przymierzyc i wiedziec czego sie chce. Wtedy jest duuuze prawdopodobienstwo ze kupisz dobry rozmiar ramy/roweru. Szacunek... I.
Rulez Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Faktem jest, że najlepiej było by przejechać się na wybranym rozmiarze , niestety prawdziwy obraz można sobie wyrobić dopiero po jeździe w trudnym technicznie terenie, na asfalcie i szutrach tego się nie stwierdzi Dodatkowo często tak jest, że rozmiarówka wybranego producenta nie trafia idealnie w oczekiwania.
Koen Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Ja przy wzroście 185cm jeździłem kilka sezonów na ramie 18" z 71 stopniami na sztycy i niby nie odczuwałem że jest źle... jedynie na podjazdach robiłem wheelie, a na zjazdach otb Dopiero po przesiadce na 20" zobaczyłem jaki błąd robiłem jeżdżąc tak długo na za małej ramie. Przez większą bazę kół na podjazdach i zjazdach jedzie się dużo pewniej, odpowiednie kąty pozwalają efektywniej pedałować. Miałem składać na starej ramie drugi "awaryjny" rower, ale teraz już nie chce wracać do takiej małej ramy, nawet gdybym miał z niej rzadko korzystać. Przy doborze rozmiaru kierowałbym się przede wszystkim wymiarami które mają znaczenie w trakcie samej jazdy a nie postoju, a jeśli przy danej długości rama jest za wysoka, to poszukać u innego producenta niższej/dłuższej. albi144 nie wiem jaki styl jazdy uprawiasz ale jak przy 180 czy 178cm wzrostu rama z podsiodłówką 43cm wydaje się "aż za duża" to coś jest chyba nie tak, zwłaszcza że w takim fullu suport jest z 2cm wyżej niż w sztywniaku. Wirtualna dlugosc gornej rury to warotsc "C" z grafiki: Jakiś wyjątkowo niefortunny ten rysunek, wymiar C powinien być chyba dociągnięty do przecięcia z osią sztycy a nie do zacisku. Tak jak tutaj:
dobry Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 ja mam 0k 194 cm wzrostu i ok. 90 cm nogę...jakies 102 kg wagi więc chudy nie jestem...koleś w sklepie powiedział że muszę mieć ramę 23 cale...tylko że nie mogłem się na rowerku przejechać i zobaczyć bo nie mieli takiej ramy...a z tabelki wynika trochę inaczej z tej co podałeś...znalazłem dane takie jak mi sprzedawca podawał --> http://sklep.rower.com/page.php?id=poradnik i teraz nie wiem czy brać 21 czy 23 cale bo kupuję ze sklepu internetowego... Mixer, Ja mam 189 cm wzrostu i nogę 90 cm, ujeżdżam w tej chwili gianta terrago (rozmiar L - 21" - długość górnej rury 592 mm wg producenta). Rama jest w sam raz do jeżdżenia w trudnym terenie. Bardzo łatwo się ją obsługuje. Ale zauważyłem, że na długich prostych np po asfalcie mogłaby być około 1 - 2 cm dłuższa. Przesuwam tyłek bardziej na koniec siodełka. ALE być może to spowodowane jest tym, że zmieniłem trochę kokpit. Mam szerszą kierownicę, ale podobny do oryginalnego mostek. I właśnie w tej chwili przyszło mi do głowy, że podniosłem kierownicę do góry o jakiś 1 cm i to pewnie ma większy wpływ na wygodę niż można by się spodziewać. Myślę, że Tobie, przy 194 cm wzrostu lepsza byłaby rama XL - 22, 23 cale w przypadku hardtaili. W każdym razie teraz w czwartek jadę do Zakopanego przymierzyć się do Santa Cruz Blur LT2. Rozmiar L - 19 cali, ale długość górnej rury to 597 mm, czyli wg suchych danych producentów o 0,5 cm więcej niż giant. Wg Santa Cruz rozmiar L jest na wzrost 176 - 189 cm.
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2010 Jakiś wyjątkowo niefortunny ten rysunek, wymiar C powinien być chyba dociągnięty do przecięcia z osią sztycy a nie do zacisku. Tak jak tutaj: Tak po prawdzie to wirtualna dlugosc gornej rury zmienia sie wraz z wysunieciem sztycy, jej ofsetem, przesunieciem siodelka na pretach, skroceniem lub wydluzeniem widelca... W sumie to powinno sie to-to liczyc od srodka zestawu sterowego na gornej krawedzi glowki ramy do srodkowego punktu podparcia siodla w jarzmie sztycy. Wtedy mamy do czynienia z faktyczna dlugoscia ramy dla danych warunkow, i w sumie nie zawsze musi byc to linia rownolegla do podloza. Szacunek... I.
Rulez Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Bo ten Giant to wycieczkowy, a nie terenowy rower, dlatego jest tak krótki W każdym razie teraz w czwartek jadę do Zakopanego przymierzyć się do Santa Cruz Blur LT2. Rozmiar L - 19 cali, Tak się zastanawiam, przy nodze 90 cm. jaką sztycę będziesz musiał zastosować, jeśli ja przy ramie 19" i nodze 86 cm. mam sztycę 410 mm wsuniętą na 15 cm. W sumie to powinno sie to-to liczyc od srodka zestawu sterowego na gornej krawedzi glowki ramy do srodkowego punktu podparcia siodla w jarzmie sztycy. Nie, mierzy się w poziomie od środka górnej części rury sterowej, do środka sztycy w miejscu gdzie poziomo poprowadzona linia tą sztycę przecina Musi to by linia równoległa do podłoża ponieważ jest to wymiar mierzony horyzontalnie, tak jest przyjęte i stosowane, wtedy nie ma nieporozumień w sensie "każdy liczy po swojemu"
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2010 ... i wtedy masz horyzontalna dlugosc ramy a nie rzeczywista... Szacunek... I.
Rulez Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 No bo w opisie podaje się horyzontalną , ew. mierzona po osi górnej rury, innych się nie podaje
rukahs96ogcjm Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Ujmę to tak, nie sugeruj się opiniami innych typu "odeślij rower bo będzie za mała czy za duża" Rower dobiera się pod względem komfortu, i nawet jeśli masz 2 metry wzrostu a dobrze jeździ Ci się na 16 Twoja sprawa. W moim przypadku sprzedawca doradzał mi 17, bo tabela bo wzrost. I wiesz co ? plułbym sobie teraz w brodę gdybym go posłuchał. najlepsza jest dla mnie 19, świetnie mi się na niej jeżdzi i nie żałuję Co du fulla, to mam takie zdanie: rower wyczynowy (czyli do jednoznacznego przeznaczenia tj. rozpierduchy) powinien mieć trochę mniejszą ramę 17 max 18 przy wzroście 180 gdyż na szybkich zakrętach po prostu łatwiej nim manewrować co jest wygodniejsze w ogole. Sam jeździłem na dualu i wiem o co chodzi : ) Pozdrawiam
Mod Team IvanMTB Napisano 15 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2010 No bo w opisie podaje się horyzontalną , ew. mierzona po osi górnej rury, innych się nie podaje Co sie podaje a jak faktycznie przyjdzie Ci sie wyciagnac to dwie zupelnie inne sprawy. Nigdzie nie twierdzilem ze tak jest jeno zasugerowalem ze aby miec faktyczna dlugosc ramy nalezaloby pomierzyc ja w/g moich sugestii. No ale to w sumie takie dzielenie wlosa na czworo. Sprobowac. To najwazniejsze Szacunek... I.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.