Skocz do zawartości

[rama]rozmiar - pomocy.

albi144

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

W sklepie Coolbike.pl zakupiłem rower Giant Yukon FX1 2010, rame wybrałem "M", gdyż innych nie było.Dodatkowo w opisie było napisane "rozmiar 19' - M - 172-184 cm".Tutaj dostrzegłem mała pomyłke, gdyż M odpowiada 17 calom a nie 19, jednak wróćmy do sytuacji.Mam 180 CM wzrostu, obecnie jeżdze na Giancie Rinconie z 2006 19 calowym, nie wiem czy rama M będzie dla mnie odpowiednia przy tym wzroscie do wygodnej jazdy.Dzwoniłem jeszcze do tego sklepu, w celu dowiedzenia się więcej informacji o ramie.Podobno w rowerach MTB Full suspension inaczej się patrzy na rame i 17 cal będzie na mnie odpowiednie.Obecnie czekam na przyjazd kuriera z tym rowerem, jak myślicie, rama będzie dobra ? czy zaa mała ?

Napisano

Będzie za mała, w fullu rozmiary przyjmuje się takie same jak w sztywniaku (bo niby dlaczego miało by być inaczej) a z drugiej strony co to a kupowanie :

l zakupiłem rower Giant Yukon FX1 2010, rame wybrałem "M", gdyż innych nie było
a jak by był tylko rozmiar S to też byś kupił ???, a rozmiary można sobie sprawdzić w internecie więc nie wiem dlaczego tak bezkrytycznie przyjąłeś, że M=19".

A teraz dobra rada : nawet na nim nie jeźdź, tylko odeślij, w przypadku sprzedaży wysyłkowej możesz to zrobić w ciągu 10-ciu dni bez podania przyczyny.

A ten jeszcze lepszy :P :

Ja mam 179cm i na ramie 17" czuję się bardzo dobrze

No to przyjmij do wiadomości, że na 19" czuł byś się doskonale <_<

Napisano

Taaa, to sobie sklep napisał, i co z tego wynika ? nic, np. na stronie producenta "Specialized" jak wół stoi - dla wzrostu 180 cm. rozmiar ramy L :), biorę taką tabelkę i to samo :

http://www.bike-x-perts.com/images/Rahmen-Sitzhoehen.pdf

:)

PS

Możesz sobie zapytać kol. Janisław , on przy wzroście 180 cm. kupił 17" fulla, i co ? musiał zmienić ramę na 19" ;)

Ponadto ja na stronie Coolbike czytam :

na tej aukcji rozmiar 19" - na wzrost 172-184cm

:):):)

Rozmiar 19 " :excl::excl::excl: a 19" to nie jest M :teehee: sam sobie jesteś winny.

Napisano

Jest błąd w sklepie, ponieważ oni mówią, że M = 19 cal, z czego 19 cal jest L a nie M, a M = 17 Cal.Kupowałem wg. rozmiarów sklepu, może oni poprostu L nazwali M, a ich L to XL, i zmiennili rozmiary cal.Ja kupiłem też, "na tej aukcji rozmiar 19" a mimo tego, rozmiar M.

Napisano

Kupiłeś niewłaściwy rozmiar, teraz go odeślij, albo zrób co chcesz, to już twój problem ... ja bym odesłał, i wszystko na ten temat ...

Dla porządku , tu jest napisane , jaki rozmiar to M a jaki L :

http://www.giant-bicycles.com/_upload_us/bikes/models/geometry//2010/10YukonFX.jpg

PS

Jeśli płatność miała być za pobraniem, po prostu go nie odbieraj, jako powód podaj "rozmiar niezgodny z zamówieniem"

Napisano

Uwaga !

Rower przybył iiii jestem MEGA ZADOWOLONY.Nie mam pojęcia jak to się tą rame liczy, ale ta rama 17' cal przy ustawieniu siodełka najniżej jest aż zaa duża!!! Zmierzyłem dokładnie swój rozmiar, kiedyś miałem 180 cm,ale widać poprzez branie kreatyny chyba skróciłem się, bo mam 178 cm !!

Rower jak wcześniej napisałem, jest aż zaa duży.

Napisano
jestem MEGA ZADOWOLONY.Nie mam pojęcia jak to się tą rame liczy, ale ta rama 17' cal przy ustawieniu siodełka najniżej jest aż zaa duża!!!

Tak Tak, a świstak zawija sreberka ...

Napisano

No chlopie, przecież bym się sam nie oszukiwał.Zrobić zdjęcie potwierdzające ?? można zamknąc temat, bo widze, że jednak sklepy nie oszukują.Gdybym Ciebie posłuchał to uuu...było by nieźle :)

Napisano

Sam siebie posłuchaj i poczytaj co wypisujesz - "jestem mega zadowolony ... jest aż zaa duża!!!" - :) ... nawet nie wiesz ile masz wzrostu :P

Napisano

Od siebie dodam, że też mam 178cm i jak przymierzałem rowery to od razu wybiłem sobie z głowy 19". Idealnie pode mnie była 17". Stojąc okrakiem podniosłem przód roweru na jakieś 12cm więc chyba tak jak ma być, w związku z tym wydaje mi się, że u kolegi to prawdopodobne.

Napisano

Rulez, 2 CMy to znikoma pomyłka, więc wiesz.Pozatym gdybym wział L to bym rękoma nie dosięgł ( nie mam żadnych przykrótkich rąk), te ramy odnośnie Fulli mają inną geometrie, i to samo mówili w sklepie.Myślałem, że oszukują by tylko sprzedać towar, ale goście mieli racje i zaa to ich chwale.Co do ramy to faktycznie jest ogromna, muszę mieć wyżej siodełko by z łatwością manewrować kierownicą.

Pozatym te wszystkie szczegołowe tabelki odnośnie fulli są nieprawidłowe i fałszywe.Gdybym ich słuchał to ja musiałbym jeździć na ramie 21.

Napisano

z rozmiarówkami jest po prostu różnie jeździłem na 16stce Gianta (xtc) i minialnie za duża (przekrok z 5 cm), 17stka krossa niewiele sie różniła jescze mniejszy przekrok. Poison arsen 42 był grubo za duży nie było żadnego przekroku. Teraz mam a-ganga 9 mm 14 cali i oprócz przekroku który też jest minimalny z powodu kąta opadania górnej rury geo jest idealna. Mam 168 cm. 17stka to troche mało faktycznie ale na pewno lepiej mieć za małego bmxa niż kobyłe.

Napisano

Weź się albi144 spokojnie zastanów żebyś nie żałował, bo piszesz dziwne rzeczy ("jest aż za duża", "bym rękoma nie dosięgał"). Fakt 19 może być za duża, ale tabelki z rozmiarami nie są z kosmosu i fulle o małym skoku mają geometrię zasadniczo jak HT. Nie są to na pewno takie różnice żeby brać inny rozmiar.

• Mod Team
Napisano

Podczepię się. Aktualnie posuwam na 19" - trochę za duża jeżeli chodzi o przekrok(minimalny prześwit), reszta ok. proszę o radę jak kupić ramę bez możliwości przymiarki do gotowego roweru. Kurcze geometria geometrii nierówna, na jakie wymiary zwracać uwagę. 176cm, do podwozia 78cm.

Napisano

Podczepię się. Aktualnie posuwam na 19" - trochę za duża jeżeli chodzi o przekrok(minimalny prześwit), reszta ok. proszę o radę jak kupić ramę bez możliwości przymiarki do gotowego roweru. Kurcze geometria geometrii nierówna, na jakie wymiary zwracać uwagę. 176cm, do podwozia 78cm.

Tak jak pisałem wyżej, mam tyle samo do "podwozia" i zdecydowałem się na 17tkę El Nino. Idealnie podpasowała.

• Mod Team
Napisano

Tak jak pisałem wyżej, mam tyle samo do "podwozia" i zdecydowałem się na 17tkę El Nino. Idealnie podpasowała.

Nie chcę się ograniczać do jednego modelu stąd moje pytanie jak dobrać rozmiar ramy bez możliwości przymiarki, jak interpretować jej wymiary.

Napisano

Moim zdaniem jesteś w dość dobrej sytuacji, bo masz starą ramę do porównania. Możesz określić co jest zbyt duże i szukać tych wymiarów mniejszych w nowej ramie. Ja bym jednocześnie nie łamał zaleceń z sensownych tabelek i najwyżej brał blisko końca przedziału.

Napisano

ja mam 0k 194 cm wzrostu i ok. 90 cm nogę...jakies 102 kg wagi więc chudy nie jestem...koleś w sklepie powiedział że muszę mieć ramę 23 cale...tylko że nie mogłem się na rowerku przejechać i zobaczyć bo nie mieli takiej ramy...a z tabelki wynika trochę inaczej z tej co podałeś...znalazłem dane takie jak mi sprzedawca podawał --> http://sklep.rower.com/page.php?id=poradnik i teraz nie wiem czy brać 21 czy 23 cale bo kupuję ze sklepu internetowego...

• Mod Team
Napisano

Taaa, to sobie sklep napisał, i co z tego wynika ? nic, np. na stronie producenta "Specialized" jak wół stoi - dla wzrostu 180 cm. rozmiar ramy L ;), biorę taką tabelkę i to samo :

http://www.bike-x-perts.com/images/Rahmen-Sitzhoehen.pdf

:)

PS

Możesz sobie zapytać kol. Janisław , on przy wzroście 180 cm. kupił 17" fulla, i co ? musiał zmienić ramę na 19" :)

Klaniam,

Wiec pragne Ci doniesc kolego Rulez ze majac 179cm wzrostu wybralem rame 17" a wyznacznikiem nie byl dla mnie jej wysokosc tylko wirtualna dlugosc gornej rury.

Tabelki sa tylko sugestiami i nie mozesz potepiac ludzi ktorzy preferuja jeden rozmiar na rzecz innego chocby nie bardzo "po tabelkowemu". Pamietaj ze kazdy z nas jest nieco inaczej poskladany i ma inne preferencje.

Nie da sie ukryc ze najlepiej jest sie przymierzac i samemu wypraktykowac jakie rozmiary bede najodpowiedniejsze.

Szacunek...

I.

Napisano

No właśnie przed moim stwierdzeniem które zacytowałeś patrzyłem na tego Gianta, wirtualnie 584 mm. co jest raczej mało przy 180 cm wzrostu :)

Przypadek Janisława był prawie identyczny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...