Skocz do zawartości

[rower]Zakup uniwersalnego roweru MTB do +/- 5000

Beneke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Chcę w najbliższym czasie kupić rower górski za ok.5000 zł.

Sprzęt ma mi służyć głównie do jazdy po mieście,parkach i nie utwardzonych drogach poza miastem...okazjonalnie czyli w wakacje,ferie do jazdy po okolicach Cieszyna,Ustronia i Wisły...(na co dzień mieszkam we Wrocławiu)

Chciałem prosić o firmę i model który najbardziej polecacie i rozmiar roweru...

Moje wymiary 179 cm/78 kg.

BTW.Wizulanie najbardzie podobają mi sie rowery marki : KTM i Cube.

Dziękuję:)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witaj,

A może należałoby rozważyć kupno roweru krosowego? Jak sam piszesz, środowiskiem roweru będzie miasto głównie, potem lajtowy teren a w małej części góry?

Pozdrawiam

Napisano

Ogólnie nie jestem zwolennikiem crossów ale jeżeli chcesz przeznaczyć tyle pieniędzy na rower, a nie będziesz się na nim ścigał to w tej cenie crossy są niezłe ;] moja propozycja http://rowery.shop.pl/view/389/ na pewno można jego kupić taniej np. model z zeszłego roku albo z centrum testowego

Napisano

Kwestia jeszcze rodzaju terenu po jakim jeździ.

Jeśli Ustroń, Wisła, to Beskidy, czyli sporo kamieni, dużo uskoków terenu.

Tutaj nisko zawieszony suport w crosie może być przeszkodą.

Sam mam dość wysoko a i tak zastanawiam się nad zdjęciem największej zębatki i założeniu rock-ringu, bo często wadze w trudnych odcinkach korbą.

Wszystko zależy od terenu, Ustroń ma również piękne asfalty :)

Napisano
Sprzęt ma mi służyć głównie do jazdy po mieście,parkach i nie utwardzonych drogach poza miastem.

Jak mniemam w :

do jazdy po okolicach Cieszyna,Ustronia i Wisły..

będzie jeździł po tym samym.

Więc nie wiem skąd niby te przeszkody ???

A nawet jak się jakiś kamień na takiej drodze trafi, to ma kierownicę ...

Napisano

Jak mniemam w :

będzie jeździł po tym samym.

Więc nie wiem skąd niby te przeszkody ???

Tylko np. Beskidy to nie tylko drogi asfaltowe ale i szlaki górskie a wtedy???

Dajmy się jednak wypowiedzieć właścicielowi postu.

Dostał kilka kropozycji więc pewnie powinien się sam określić po przeglądnięciu ofert.

Napisano

Opanuj się , człowiek pisze po jakim terenie jeździ, może najlepiej niech kupi rower enduro , bo a nuż jakaś przeszkoda się trafi .

A nawet jak wjedzie w trudniejszy teren to będzie to minimalna wielkość, w porównaniu z całą resztą, dla tej minimalnej wielkości nie warto się męczyć przez cały pozostały czas ;) , proste i praktyczne, a wszystkim proponującym przerost formy nad treścią mówimy nie :)

PS.

Na crossie spokojnie można wjechać w typowy teren, zjazdy, podjazdy korzenie itp., kto miał ten wie :)

Napisano

Trochę umiaru, jakieś rockringi, kamienie - po co ten sztuczny dym ??? to co robisz to niepotrzebny zamęt, i bałagan w temacie.

Napisano

Panowie z serca dziękuję za wszystkie sugestie :)

Rower już zamówiłem...

Nie chcę pouczać Zawodowców ale o crossie nawet nie myślałem u mnie we Wrocku na crossach jeżdżą emeryci i zniewieściali chłopcy(bez urazy)

Ja od 6 lat wszędzie pomykam ma Mongoose Rockadile ALX rocznik 2004...i nigdy nie czułem dyskomfortu...a dziesiątki razy jeździłem do mojej Dziewczyny po asfalcie...38 kilometrów w jedna stronę :yes:...założyłem tylko zwykłe slicki firmy Kenda...

Twierdzicie,że w tym sezonie to hit...więc zamówiłem hit ;) : MBIKE Renegade Evo

BTW.Proszę jeszcze o podanie modelu jakichś dobrych slicków do tego MBIKE.

Dziękuję i pozdrawiam.

Napisano
Nie chcę pouczać Zawodowców ale o crossie nawet nie myślałem...Twierdzicie,że w tym sezonie to hit...więc zamówiłem hit ;) : MBIKE Renegade Evo ... BTW.Proszę jeszcze o podanie modelu jakichś dobrych slicków do tego MBIKE.

Od razu widać szpanera :yes:.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Od razu widać szpanera :down:.

Żaden szpaner...nie stać mnie na kupowanie tanich rzeczy które często trzeba wymieniać...zapłaciłem więcej i teraz mam spokój na lata ;)

Bardzo dobre opony.

EDIT: lub Schwalbe Kojak. Nie wiem jaką chcesz szerokość.

Wymieniłem te seryjne na : Schwalbe Marathon Racer...śmigaja po mieście jak rakieta :P

Napisano
Żaden szpaner...nie stać mnie na kupowanie tanich rzeczy które często trzeba wymieniać...zapłaciłem więcej i teraz mam spokój na lata

Taaa, tylko ten rower nigdy nie wjedzie w teren do którego został zaprojektowany, to tak jak by wypasionym Land Rowerem wystartować w F1, szpanerze ...

Napisano

Taaa, tylko ten rower nigdy nie wjedzie w teren do którego został zaprojektowany, to tak jak by wypasionym Land Rowerem wystartować w F1, szpanerze ...

Jak chłopaka stać na zakup lepszego roweru na kilka lat to czemu odrazu szpan?

A może miał sobie kupić w TESCO jakieś gówno?

Nawet jak 10% wykorzysta w cięższym terenie a reszte po ścieżkach i ulicach to czemu nie?

Raz na jednym z maratonów chyba w Krakowie gość jechał na Wigry i dojechał do mety i mimo że był maruderem otrzymał wielkie brawa na mecie-można i tak(i wcale nie był ostatni).

A może za jakiś czas kolega połknie bakcyla i pokusi się wystartować w jakimś maratonie?

Napisano

Prędzej połknie muchę :D

Nadaje się do maratonów jak bezzębny do jedzenia sucharów :D

I niech sobie cienias daruje takie wstawki :

Nie chcę pouczać Zawodowców ale o crossie nawet nie myślałem u mnie we Wrocku na crossach jeżdżą emeryci i zniewieściali chłopcy

Ten emeryt na crossie zdublował by go pewnie ze 2 razy na maratonie :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...