extreme84 Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 Witam, planuję wymianę łańcucha, który jest już mocno wyciągnięty i tylnej kasety. Zastanawia mnie tylko czy korba przyjmie nowy łańcuch, bo rower ma już sporo lat i korba nigdy nie była wymieniana. Jest to tani model shimano FC-TY40. Bardzo proszę o ocenę jej stanu zużycia - czy kwalifikuje się do wymiany? Czym należy się sugerować przy ocenie stopnia zużycia? Linki do fotek: Fotka 1 Fotka 2 Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Mod Team michuuu Napisano 22 Maja 2010 Mod Team Napisano 22 Maja 2010 Straciła kilka zębów ale reszta nie wygląda tragicznie. Jeżeli budżet napięty zostaw i spróbuj na nowym łańcuchu, sądzę że będzie git. Ale zawsze można wysilić się na nową ,sumienie uspokoi brak zębów.
Mod Team bogus Napisano 22 Maja 2010 Mod Team Napisano 22 Maja 2010 Moim zdaniem powinna dać radę. Ja jednak dla świętego spokoju, żeby nie zajechać szybko nowego łańcucha i po drodze kasety wymieniłbym ją, bo koszty wymiany korby na kwadrat nie są aż tak duże.
kubek20 Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 Ja bym ją zostawił, do wymiany może pójść wtedy jeszcze suport który może być za krótki
chudzik91 Napisano 22 Maja 2010 Napisano 22 Maja 2010 Blaty tam są raczej niewykręcalne , ale ząbki są jeszcze w miarę przyzwoitym stanie
extreme84 Napisano 22 Maja 2010 Autor Napisano 22 Maja 2010 Dziękuję za odpowiedzi. Niestety zauważyłem, że gdy ruszam jedną korbą w górę i w dół, druga równiez się rusza - jest to lekki luz na jakieś 1-2 mm. Rozumiem jednak, że w tej sytuacji czeka mnie wymiana suportu? To moze warto od razu zmienić korbę na jakiegoś niedrogiego shimano tourney (czyli podobna klasa do tej co była)?
Niedzwiedz1 Napisano 30 Kwietnia 2011 Napisano 30 Kwietnia 2011 Odkopię/podłączę się, też potrzebuje audytu Pacjent: Korba Deore z zintegrowaną osią, 22-32-44, przebieg 9154 km Foto 1 Foto 2 Do tego kaseta Deore (10153 km), 2 łańcuchy hg73 - nowa kaseta już czeka, łańcuch tuła się gdzieś po kraju za pośrednictwem poczty A ja mam dylemat co zrobić z zębatkami korby, moja ocena: 22 - prawie nietknięta, na 100% nie trzeba wymieniać 32 - chyba wypadałoby wymienić 44 - raczej może zostać, ale czy na pewno? Czekam na podpowiedzi
Piksel Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Powiem tak środkowa nowego na pewno nie przyjmie 44 też raczej nie, tzn może pociągnie ale szybko zniszczy łańcuch, moim zdanie obie do wymiany.
kello Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Blat na 100% nie przyjmie, środek też nie. Młynek można od biedy zostawić, ale to akurat jest najtańsza zębatka i nie ma co oszczędzać (20zł?). Moim zdaniem powinieneś zastanowić się nad kupnem całej nowej korby (niekoniecznie takiej jak masz, może być inna shimano najtańsza z takim rozstawem śrub i z takim zestawem zębatek), zdjąć zębatki, korby sprzedać. Sam tak robię, mam truvativa gxp, kupuję najtańszego truvativa np. fived i zmieniam zębatki. Polecam też jeśli nie zależy ci na wadze kupić stalowe zębatki. Swoją drogą gratuluje gigantycznego przebiegu na jednej kasecie.
Niedzwiedz1 Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 To, że środek nie przyjmie łańcucha, w sumie było pewne, ale zaskoczyła mnie Wasza zgodność co do wymiany blatu, miałem nadzieję, że będzie mógł zostać. Poszperam po necie za korbą, kupowanie droższej pewnie się nie opłaci w przypadku takiej operacji, a tańsza... w sumie nie wiem czy znajdę chętnego na same ramiona od alivio Środek chyba wezmę standardowy od deore . A blat może lasco? Niby nie miały opinii bardzo trwałych, ale oryginalne też wytrzymały tylko tyle co kaseta. Niby maniakiem odchudzania nie jestem, ale jakoś nie lubię pakować do roweru części cięższych niż mam obecnie Przy zmianach jakościowych zawsze waga szła trochę w dół, więc może niech nie wzrasta Dzięki za gratulacje, staram się w miarę możliwości dbać o napęd (oczywiście bez zbędnego przesadyzmu), 2 łańcuchy i sporo km na asfalcie i jakoś się udało, chociaż zawsze miałem wrażenie, że 10tys na 1 kasecie i 2 łańcuchach to bardziej standard niż wielki wyczyn
M333 Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Co do blatu to ciężko stwierdzić na podstawie zdjęcia. Może się przyjmie, może nie. Jeżeli dysponujesz okrągłym pilnikiem oraz imadłem, ew. szlifierką stołową, dremelem z odpowiednim kamieniem (niepotrzebne skreślić) to ja sugerowałbym spróbować regeneracji. Na aluminiowym blacie to łatwa operacja do przeprowadzenia. Jeżeli nie chcesz tak kombinować i zależy Tobie na aluminiowym blacie to kup cały nowy mechanizm korbowy (fc-m590, fc-m532 itp.). Zębatki zostaw, suport oraz ramiona sprzedaj. Po odliczeniu kosztów wysyłki, prowizji szacuje, że 3szt zębatek wyniesie tyle co młynek plus środkowa tarcza kupowane np. w cykloturze.
Niedzwiedz1 Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Nie mam żadnego z tych narzędzi, tylko pilnik, ale płaski Na serio same ramiona tak dobrze się sprzedają? W zakończonych aukcjach na allegro jakoś nie ma ich dużo, a jak są to głównie lewe lx/xt.
M333 Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Masz rację, ciężko zweryfikować ekonomiczną zasadność tego mojego pomysłu,znalazłem ledwie jedną taką aukcję. Częściej można spotkać osoby sprzedające zębatki wykręcone z nowej korby, stąd wnioskuję, że jakieś zapotrzebowanie na same ramiona z miskami suportowymi jest. Napiszę więc inaczej. Gdybym to ja był w takiej sytuacji to bym tak zrobił, kupił korbę dla samych zębatek.
Niedzwiedz1 Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Częściej sprzedają zębatki niż korby pewnie dlatego, że nie chcą wrzucać nowych zębatek do używanego napędu albo chcą od razu wymienić na lżejsze Ale jakby ramiona od deore kupionej za 230zł udało się sprzedać za 150zł to w sumie opłacalny interes, a jest jeszcze suport. Prześpię się z tematem i pogdybam jeszcze co zrobić
M333 Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Ktoś kupuje nowy komplet, zostawia same ramiona a zębatki sprzedaje. Ktoś inny ma stare- w dobrym stanie zębatki, bo np. zniszczył mocowania w korbach- dokupuje same ramiona i ma komplet. Sam rok temu kupiłem korbę deore m533, założyłem do niej zębatki z isoflowa a shimanowskie sprzedałem. Wszystko się sprzeda, pozostaje kwestia ceny.
Niedzwiedz1 Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Należą się Wam podziękowania, ramiona i suport FC-M590 sprzedałem za 170zł, kupić udało mi się za 217 z przesyłką więc mam komplet zębatek za 47zł czyli niewiele więcej niż sama środkowa zębatka. Dzięki!
kosciczek Napisano 3 Lipca 2011 Napisano 3 Lipca 2011 Przyszedł czas na wymianę suportu i chyba zębatek. Moim zdaniem mają juz dość życia ze mną, ale w sumie nic nie przeskakuje i innym takich obiawów nie mają. Pytanie tylko czy nie zużywają łańucha który był wymieniany w zeszyłm sezonie razem z kasetą? I teraz drugie pytanie czy jak wymienię zębatki to czy nie będzie dziwnych objawów z łańcuchem który mam teraz? fotki zębatek
popo000 Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 czesc moglibyscie ocenic stan mojej korby bo wyminiam lancuch i kasete na nowa i nie wiem czy wyminiac tez korbe ? http://w961.wrzuta.pl/obraz/powieksz/1g4mrjbbwAz
Fenthin Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Mała ok, środkowa do kosza. Dużą można spróbować zostawić, najwyżej jeśli łańcuch będzie przeskakiwał, wymień. Na ten moment jednak stawiam, że będzie skakał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.