Skocz do zawartości

[Uphill Race] Śnieżka 2010

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cena jest faktycznie wysoka. Nie wiem ile na takiej imprezie zarabia organizator, ale doliczając sponsorów pewnie sporo. Dziwi mnie, że ludzie, którzy stawiają za cel zawodów

- Połączenie sportowej rywalizacji z rekreacją i zabawą

walą za nie takie zaporowe ceny. Fakt, że maniacy i tak zapłacą, ale jednak wydaje mi się to nieco nieprzyzwoite. Ja zapłacę z pewnością i jadę tylko i wyłącznie dlatego, że normalnie się nie da i żeby zobaczyć czy dam radę. Nie robię tego dla współzawodnictwa, bo za słaby jestem na ściganie się na takiej trasie. Ważne żebym nie był ostatni. ;)

Napisano

W 2008 w dniu startu płaciłem chyba 45zł z koszulka diverse'a

Opłaty w tym roku to zdzierstwo nawet 150zł!!! Więc biorę stary numer i jadę na dziko:P Mandat to max. 50zł więc i tak 100zł do przodu:D

Napisano

a to mi da, że się nie będę tak rzucał w oczy i może mnie nie zauważą i nie ściągną z trasy :icon_mrgreen:

nie wiem o co Ci chodzi z tym regulaminem...:P

Napisano

Zbyhoo ładnie wytłumaczył  :)

Nie bronię Ci startu, ale i tak Cię zgarną z trasy, bo sam byłem świadkiem w tamtym roku takiego wyłapania  :P

Napisano

Ale jestem mega ciekawy ile z tej kasy co zarobi Grabek dostaje Karpacz... Grabek pazerny się robi, swoje cele imprezy powinien zmienić z "rozwój kolarstwa w Polsce" na "rozwój własnego portfela" :)

Bo za sam udzial mają od 35 tys do 52, tys złotych... A koszty biorąc pod uwagę sponsorów to maks 4-5 tys.

Swoją drogą jestem ciekawy czy np. nie dałoby się Karpaczowi podsunąć pomysłu, żeby wywalił Grabka i sam zaczął uphill organizować, gmina by trochę zarobiła a kolarze mieliby taniej. Bo w przeciwieństwie do maratonów to organizacja takiego uphillu nie jest jakaś wymagająca - droga prosta z twardą nawierzchnią, dystans 14 km czyli nawet co 500m mozna jakiegos strazaka, policjanta, straznika parku postawic, 2 karetki + bufet (mógłby być nawet od razu w schronisku na szczycie) i gotowe...

Grabek sobie u mnie nagrabił...:P

• Mod Team
Napisano

Dobra nie ma co płakać. Może w końcu przemyśli sprawę jak na ten jego uphill przyjedzie 70% ludzi a nie tak jak zakładał 100%. Póki co trzeba w kalendarzu poszukać innych ciekawszych i bardziej przystępnych cenowo imprez rowerowych :)

Napisano

Święta racja nie ma co płakać... ale to jest k***a jawne robienie kolarzy w bambuko (zeby nie uzyc innego slowa)i nabijanie kasy... pod pretekstem rozwoju kolarstwa itp. itd.

Normalny maraton: cena 70 zł, uphill cena 150 zł a porowanjcie sobie koszty organizacji...

Napisano

przyjedzie 70% ludzi a nie tak jak zakładał 100%

nie no, bez jaj. przecież bedzie miał komplet i to w przeciągu 2tygodni, zakład? :) Kluby swoim płacą, panowie z brzuszkiem na rowerach za 15tysięcy tez sobie opłacają. A to że ja i paru biednych studenciaków nie przyjedzie, to nawet i lepiej dla Grabka. Tu liczy się $$ a my takiej nie mamy wiec nam podziekowali :P

Ja się jeszcze waham, może połączę ten wyjazd z wypadem na Single tracka pod Smrekiem. Chciałem to cudo objechać. Oby za szybko nie zamknęli listy startowej.

Napisano

Zbyhoo, to ja proponuje Swieradow i SingletrEk, bo tez sie na takie cus wybieram:P

A na Śnieżke mozna skoczyc od 5 rano jak nikogo nie bedzie na trasie:) Daj znac bo moze bysmy sie razem wybrali, bo nie wiem czy bede mial znajomych przez wakacje

Napisano

Może powinni zmienić nazwę na Upprice Śnieżka. Ja także myślę, że 350 chętnych się znajdzie i będą mogli powiedzieć, że impreza się udała bo był komplet i że to taki elitarny wyścig. Szkoda, że tylko dla elity finansowej. Ja też odpuszczam, cała wyprawa kosztowałaby mnie tyle kasy, że wystarczyłoby na 3 zwykłe maratony. Z resztą na potwierdzenie tego co napisałem można looknąć na listę startową

Napisano

kamfan,

ja miałem taki plan by wyjechać z Poznania gdzieś tak w środę po pracy ("wakacje" studenckie tylko z nazwy) pojechać do Świeradowa, przenocować i następne 2 dni skoczyć przez granice i sobie poszaleć po Czechach. Potem chciałem się wybrać w okolice Karpacza a w niedzielę na uphill. Ale uphill sobie odpuszczam wiec i plany trochę zmodyfikuję.

PS: rower mam HT do XC więc bez szaleństw na tym singlu, ale napaliłem sie czytając bikeBoard :)

jorgov Podobno zmienią nazwę na Corratec Diallo Uphill Race ;)

Napisano

Ale jestem mega ciekawy ile z tej kasy co zarobi Grabek dostaje Karpacz...

Karpacz prawdopodobnie nic na tym nie zarabia. Powiem więcej, miasto zapewne nawet płaci organizatorom za to, że impreza odbywa się u nich i mają możliwość promocji - tak przynajmniej było w wypadku Skandii u mnie w mieście. Do tego miasto pokrywa koszta związane z obstawieniem imprezy, przygotowaniem pola, parkingów itp.

Swoją drogą jestem ciekawy czy np. nie dałoby się Karpaczowi podsunąć pomysłu, żeby wywalił Grabka i sam zaczął uphill organizować, gmina by trochę zarobiła a kolarze mieliby taniej.

Podobno pierwsze edycje prowadził Karpacz i kosztowały one ok. 20 zł, ale nie wiem dlaczego miasto zrezygnowało i powierzyło to prywatnej firmie (nie wiem też ile edycji i jak, bo tylko tyle przeczytałem na jakimś forum).

Napisano

Osobista satysfakcja wynikająca z podjechania Śnieżki nie daje

się tak prosto przeliczyć na pieniądze obojętnie czy to wyścig

czy nie i przez kogo zorganizowany dlatego myślę, że cena jest wysoka

ale biorąc pod uwagę okoliczności nie zdziwię się jak będzie komplet chętnych.

Przy tym wysiłku na podjeździe powiązanym z niską prędkością

na dolnym odcinku, gdzie chronią od wiatru drzewa w każdym ubraniu będzie gorąco.

W części górnej odsłoniętej gdzie wieje zwykła cienka koszula

powinna wystarczyć natomiast na zjazd przydała by się albo bluzka

długa na jazdę zimową albo zwykła wiatrówka.

Jeśli będzie wiało co jest bardzo możliwe to postój na szczycie

oznaczałby szybkie wyziębienie nawet po doubraniu czegoś ekstra.

Myślę, że zjechać można trochę szybciej niż w 40 min, jest taka prędkość

przy której wibracje na kostce są jakoś mniejsze tylko trzeba wyczuć

to właściwe tempo i kontrolować je w krytycznych miejscach.

Ogółem rewelacja i jakby było trochę bliżej na bank bym się na tą

imprezę pisał bo mam lekki opór jechać gdzie x godzin autem żeby się

przejechać na rowerze gdy blisko też mam ciekawe trasy.

Jacek

Napisano

Dwa lata temu pilot pojechał bardzo szybko i właściwie to tylko wysokie umiejętności ograniczały prędkość, więc zjechało się w miarę szybko do Karpacza i muszę powiedzieć, że znacznie wygodniej, bo przy większej prędkości nie trzęsło tak mocno. Rok temu zjazd był już pilotowany i prędkość na zjazdach nie była większa jak 20 pare km/h, było to bezpieczne, ale bardzo trzęsło i męczyło ręce i łydki, jednak dałem radę bez zatrzymywania, a cały zjazd trwał dobrą godzinę ;).

Wracając do opłaty to wiem, że jest bardzo wysoka, ale taki Uphil jest tylko raz w roku a wrażenia z wyścigu zapadają na długo w pamięć.

Napisano

Gdybym miał pewny transport do Karpacza, to pewnie też bym się zdecydował, ale myślę, że organizator mógłby chociaż spróbować wyjaśnić ( np. na forum BM ) skąd taka podwyżka. Wiem, nie musi tego robić, ale jeżeli poważnie traktuje swoich klientów i faktycznie jego celem jest promowanie kolarstwa to mógłby się pokusić o takie działanie. Mnie osobiście rzeczowe przedstawienie sprawy mogłoby przekonać do tego, że jest to spowodowane przyczynami niezależnymi bezpośrednio od organizatora. Chyba, że faktycznie Grabek Promotion postanowili zarobić. Oczywiście nie ma przymusu startowania w Uphillu, ale jakby na to nie spojrzeć Grabek Prom. ma monopol na wyścig na Śnieżkę, a jak wiadomo zanim to oni zaczęli organizować ten wyścig opłata była niższa. Dlatego uważam, że fajnie byłoby się dowiedzieć dlaczego tak wygląda sytuacja

Napisano

Panowie ogólnie 100zł za start to jest kpina i robienie kasy.!!! precz z takim promowaniem kolarstwa. Fakt ci co mieszkają blisko to może ktoś się skusi ale jak ktoś ma przyjechać z południa Polski i jeszcze płacić 100 że sobie wjedzie to podziękować za coś takiego.

• 3 tygodnie później...
Napisano

tak czytam co tu piszecie i mam takie pytanie: czy na snieżke mozna tak normalnie wjechac czy jest jakis zakaz?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...