Skocz do zawartości

[korba] ściągnięty gwint

bloom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Coś koło miesiąca temu zabrałem się na szybko do ściągnięcia ramion korby i środka suportu aby nasmarować gwinty. Ponieważ miałem mało czasu zabrałem się za to "na szybko". Przypłaciłem to ściągniętym gwintem od strony zębatek(gwint do ściągacza).

I teraz rodzi się moje pytanie czym ściągnąć to ramię ? Zastanawiam się nad kupnem nowej korby - m442 i zamianie ramion.

Czy ktoś miał już wcześniej taki przypadek ?? Proszę o propozycje :)

pozdrawiam.

Napisano

Z wymianą raczej nie będzie problemu - robiłem to już kilkakrotnie lecz pośpiech to jest niezbyt dobry doradca...

Poza tym teraz czasy oczekiwania na serwis są strasznie długie.

Napisano

To chodzi o zdjęcie tego - w czasie jazdy można powiedzieć ze charczy sobie przy mocnym naciśnięciu. Darku czy możesz opowiedziec coś o tej tulejce, bo już myślę o oddaniu roweru do serwisu bo czuje się bezradny

Napisano

Kobra ma przejechane na dzień dzisiejszy >1300(model sis m442). Na chwile obecną myślę o kupieniu podobnej i wymianie blatów. Zależy mi na tym zeby było to załatwione po kosztach...

Napisano
  W dniu 13.04.2010 o 19:29, bloom napisał:

Kobra ma przejechane na dzień dzisiejszy >1300(model sis m442). Na chwile obecną myślę o kupieniu podobnej i wymianie blatów. Zależy mi na tym zeby było to załatwione po kosztach...

Ściągnięcie korby gdzie gwint jest zepsuty nie jest łatwą sprawą. Najłatwiej jest pozostawić wykręconą śrubę i pojeździć sobie wokół bloku. Pozostałe metody młotkowe czasami pomagają a czasami trzeba tym młotkiem walić przez pół godziny.

Napisano
  W dniu 13.04.2010 o 19:43, adriansocho napisał:

Ściągnięcie korby gdzie gwint jest zepsuty nie jest łatwą sprawą. Najłatwiej jest pozostawić wykręconą śrubę i pojeździć sobie wokół bloku. Pozostałe metody młotkowe czasami pomagają a czasami trzeba tym młotkiem walić przez pół godziny.

Idealna metoda, że też sam na to nie wpadłem. Widac ze dopiero zaczynam zabawę z rowerem :P

Napisano

Ja bym ja troche zmodyfikowal - zostaw wkrecona srube, ale z 5mm luzem.. Nie bedzie przyjemne zgubic korbe, szczegolnie prawa :P. Poczujesz luz - zsiadaj z roweru bo rozjedziesz sobie suport. Pewnie masz kwadrat :D.

• Mod Team
Napisano

Osobiście używałem takiego ściągacza jak Odi podał. Jest to kłopotliwe i trzeba dobrze pomyśleć ale spokojnie bez uszczerbku można ramie ściągnąć.

Napisano

Jak mocno siedzi to musisz trochę więcej km nabić, jak masz możliwość to jazda w terenie będzie wskazana. Ja dziś niestety do zdjęcia korby musiałem użyć szlifierki :)

Napisano
  W dniu 14.04.2010 o 18:14, border napisał:

Jak mocno siedzi to musisz trochę więcej km nabić, jak masz możliwość to jazda w terenie będzie wskazana. Ja dziś niestety do zdjęcia korby musiałem użyć szlifierki :)

Widziałem nawet skomentowałem :D, z terenem będzie kłopot bo ostatnio sliki założyłem :D. Myślę, że wezmę wszystkie narzędzia i pojade sobie w siną dal.

Napisano

no pomijajac ze sobie poobija albo powygina korbe przy takim naparzaniu ;). To co podal Odi jest dobrym rozwiazaniem, potwierdzona przydatnosc, raz wlasnie uzylem tego. Jak masz jakies warsztaty, wyrobnictwo w okolicy to sie udaj tam, moze Ci ktos tego uzyczy na chwile.

• Mod Team
Napisano

Ja to obiłem tak ze pod ramie korby w miejsce gdzie ida łapy ściągacza podłożyłem coś (nie pamiętam) a "kulke" na śrubie ściągającej oparłem o śrube która dokręca sie ramie korby, jest na imbus wiec kulka sie ladnie zablokowała i ramie udało sie ściągnąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.