Vroobelle Napisano 18 Marca 2010 Napisano 18 Marca 2010 Witam. Zamontowałem Avid juicy 3 i mam problem. Otóż: Kiedy założe koło, klamkę mogę dociągnąć do samej kierownicy. Naciskam pare razy, pompuje sie, i juz jest normalny opór. Wtedy jednak okazuje się, że nie mogę normalnie obracać kołem. Biorę się wtedy za rozepchanie tłoczków śrubokrętem jakimś czy czymś co jest pod ręką . Koło wchodzi i obraca się, po czym powracam do punktu pierwszego z dochodzeniem klamki do samej kiery. I zaczyna się błędne koło. Czy może ktoś coś poradzić? Czy może hamulec jest zapowietrzony czy co? Bo nie wiem co trzeba zrobić Z góry dziękuję
Andrew Napisano 18 Marca 2010 Napisano 18 Marca 2010 Na pewno jest zapowietrzony. Reszta wyjdzie podczas serwisu.
Vroobelle Napisano 18 Marca 2010 Autor Napisano 18 Marca 2010 A to da się to jakoś samemu naprawić czy raczej w grę wchodzi tylko oddanie go w ręce fachowców? I ile taka usługa może kosztowac?
Andrew Napisano 18 Marca 2010 Napisano 18 Marca 2010 Odpowietrzyć możesz sam, jeżeli masz odpowiedni zestaw. Ale to, że kołem nie możesz obrócić, wskazuje na problem z zaciskiem. Może oddaj do odpowietrzenia do lokalnego serwisu. Jak dalej będzie źle, to będziemy szukać źródła problemu.
Bananaman Napisano 23 Marca 2010 Napisano 23 Marca 2010 Witam! Nie chciałem już zakładać nowego tematu, więc podczepie sie tu. Mam problem ze swoimi Juicy 3. Gdyby wcisnę klamkę na max hamulec nie blokuje kola (innymi słowy nie przelecę przez kiere-ale nie tego oczekuję ;D), hamulec łapie, lecz jest bardzo słaby. Co zrobić z tym fantem? Dolać DOT'a?
Poczwar Napisano 23 Marca 2010 Napisano 23 Marca 2010 Pewnie jest zapowietrzony.Jak nie wiesz co i jak to oddaj do serwisu (a jak wolisz to na stronie jest opis jak samodzielnie zrobić zestaw do odpowietrzania,trzeba tylko poszukać).
Brooce Napisano 23 Marca 2010 Napisano 23 Marca 2010 itam! Nie chciałem już zakładać nowego tematu, więc podczepie sie tu. Mam problem ze swoimi Juicy 3. Gdyby wcisnę klamkę na max hamulec nie blokuje kola Albo zapowietrzony, albo... możesz mieć w czymś ufajtaną tarcze/klocki. Nic nie rozlałeś, nie dotykałeś palcami? (jeśli to pierwsze - czy klamka jest "miękka", "puchnie" podczas wielokrotnego wciskania? Jakiś "jałowy" skok jest?)
Bananaman Napisano 23 Marca 2010 Napisano 23 Marca 2010 Dużo na temat hydraulików nie czytałem, ale wątpie by był zapowietrzony(ale nie dam ręki). Nie macałem tarczy łapami, czy rozlewałem coś po niej, jak przyszły tak założyłem. Klamka chodzi dosyć normalnie, tzn. wraca na swoją pozycję bez powolnych ruchów. Dokładniej chodzi tylko o to, że hamulce łapią, z tym nie ma problemu, lecz coś słabo (jak już wspomniałem przy prędkości koło 30km/h przy ściśnięciu klamki na max nie lece przez kiere, co byłoby normalnym efektem jak mniemam przy sprawnych w 100% hydraulikach).
Mod Team bogus Napisano 23 Marca 2010 Mod Team Napisano 23 Marca 2010 Również mam podobne objawy u siebie, nowe hamulce, a żeby zahamować sensownie trzeba na siłę ciągnąć klamkę do kierownicy. Po 20 km jazdy bolały mnie palce od naciskania klamki. Na początku myślałem, że to brudna tarcza, klocki, jednak po wyczyszczeniu tarczy i przeszlifowaniu klocków nadal jest to samo. Myślicie, że są zapowietrzone? Pod koniec tygodnia podjadę do serwisu, zobaczę co zrobią, bo sam nie zabiorę się za odpowietrzanie gdyż nie mam narzędzi do tego. Czy mógłby ktoś używający Juicy 3 zrobić zdjęcie klocków, najlepiej takich lekko zużytych. Zależy mi na wyglądzie powierzchni styku klocka z tarczą. Pozdrawiam.
Brooce Napisano 23 Marca 2010 Napisano 23 Marca 2010 Nie macałem tarczy łapami, czy rozlewałem coś po niej, jak przyszły tak założyłem. Czy hamulce są nowe? Jeśli tak, to muszą się po prostu trochę dotrzeć. Jedne szybciej, drugie wolniej - ale to normalne, że świeżo założone nie będą super-mocne.
Mod Team bogus Napisano 23 Marca 2010 Mod Team Napisano 23 Marca 2010 Wiadomo, że muszą się dotrzeć, ale nie chodzi o to by z braku hamowania przeszły w stan dobrego hamowania. Powinny na początku słabiej hamować, ale bez przesady. Nie wiem jak u mnie jest z zapowietrzeniem, bo podczas naciskania klamki nie czuć specjalnie jakiegoś ściskania powietrza.
Bananaman Napisano 24 Marca 2010 Napisano 24 Marca 2010 Czy hamulce są nowe? Ściągnięte z modelu sklepowego. Rozumiem, że muszą się dotrzeć ale rzeczywiście tak słabo działają nie dotarte hamulce?
Paulex Napisano 25 Marca 2010 Napisano 25 Marca 2010 Tak chłopaki nowe hamulce słabo hamują, jest gdzieś temat o naszych J3 na forum i jest tam sporo tego wszystkiego o odpowietrzaniu i o zapowietrzonych hamulcach. Jednym się dotarły po 30km innym po 100km zależy kto jak jeździ i w jakim terenie, ja po zmianie tarczy z Avidowskiej na Hayesa mogę mówić o bardzo dobrym hamulcu, ale jak na tarcze 160 i rower enduro ze mną ok 90 kg. Najlepiej górka i jazda w dół i tak kilka razy, aha i uważajcie, żeby nie nagrzać tak tarczy żeby była niebieska, mnie się nic nie stało, ale możecie pokrzywić tarcze i będzie kłopot, ale żeby zrobić tarcze na niebiesko dużego zjazdu trzeba mi się udało po ok 2,5 km na dwóch tarczach ale jak mówię nie do tego dążymy. bogus92 u mnie klocki są czarne a czy coś u ciebie jest nadzwyczajnego??
Mod Team bogus Napisano 25 Marca 2010 Mod Team Napisano 25 Marca 2010 Właśnie u mnie wyglądają tak jakby były zeszklone. Mógłbyś dać zdjęcie twoich?
kantele Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 mogę się podłączyć pod temat bo nie chcę zakładać nowego? czy właśnie to, że klamkę np. rano po całej nocy stania roweru w chacie można dociągnąć do samej kierownicy a dopiero po iluśtam (wielu) pompnięciach zaczyna pracować normalnie, jest objawem zapowietrzenia?
netta1987 Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 oto zdjęcia klocków wyjętych z zacisku po około 1kkm czyli już dotartych wiem że miałem źle ustawione
tokis Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Podczepiam się z podobnym problemem: Rower stał pionowo na tylnym kole oparty w komórce przez kilka dni, okazało się potem że przednia klamka wpada do kierownicy, po kiludziesieciu nacisnięciach było lepiej ale i tak gorzej niz przed tym stawianiem roweru. CZy to znaczy że tak nie wolno stawiać/wieszac roweru z hyraulikami?
Wroner Napisano 7 Kwietnia 2010 Napisano 7 Kwietnia 2010 po prostu całe powietrze, które miałeś w zacisku i przewodzie podeszło do klamki... Jak wiemy Dot jest cięższy od powietrza i idzie na "dno" wiec musiałeś mieć je zapowietrzone... Teraz trzeba tylko odpowietrzyć Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.