Skocz do zawartości

[hamulce] Co zamiast Avid Elixir 5?

Kapitan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Poczytalem troszke na forum o hamulcach i juz sam nie wiem. Co mzoecie zaproponowac zamiast Avid Elixr 5, ktore mam w swoim Unibike`u (kupiony w 2007 roku) Nie wiem, moze zle cos mialem poustawiane. W sumie to byly moje pierwsze hamulce tarczowe, ale liczylem na cos wiecej :-) Tyl po kazdym deszczu praktycznie przycieral (jakby co najmniej tona blota dostawala sie na klocki. Hamowanie przodem powodowalo spore drgania kierownicy - czy tak powinno byc? Poza tym regulacja tych hamulcow bylo dla mnie sporym wyzwaniem, zwlaszcza, ze brakuje mi cierpliwosci :-/. Wiem, ze wiele osob zachwala te hamulce, ale chcialbym sprobowac czegos innego. Czy Elixir R nie bylyby ciut lepsze? Zalezaloby mi na cichej pracy w kazdych warunkach i latwej regulacji, sila hamowania nie jest dla mnie kluczowa (nie musi byc taka jak w elixir 5) Z gory dziekuje za pomoc

Napisano

Napiszę ci tak: w Elixirach, na skutek bardzo wąskiej szczeliny między tarczą a klockiem, już minimalna ilość błota/mokrego piachu powoduje nieprzyjemne dla ucha tarcie. W kwestii drgań, to raczej nie jest problem hamulca, a innych komponentów, np: sztywności amortyzatora. U mnie też kokpit wpada w drgania, ale dopiero jak zablokuje przednie koło na miękkiej ziemi, co nie jest szczególnie trudne. Co do cichej pracy, to kwestia klocków. Wydaje mi się że większość dobrych, metalicznych/półmetalicznych hałasuje jak jest mokra. Natomiast jak chcesz łatwej i szerokiej regulacji - polecam Elixir CR :) Z resztą w ogóle je polecam.

• Mod Team
Napisano

W sprawie piszczenia może pomóc pasta miedziana położona na tył okładzin hamulcowych.

W niektórych przypadkach też może nieco zmniejszyć wibracje przenoszone z hamulca na rower.

Napisano

Pewnie bede musial sprobowac. Tak przy okazji, rozbralem dzisiaj swoje avidy i doszedlem do wniosku, ze trzeba bedzie wymienic klocki - mozecie cos polecic? Ewentualnie gdzie kupie "oryginalne"? Jesli nie wymienie calosci, to przynajmniej klocki musza byc nowe...

Napisano

Zamieniać Elixiry 5 na R-ki się nie opłaca - oba działają tak samo. Rozumiem, że hamulce dokupiłeś niedawno, bo w 2007 roku nie było jeszcze modelu Elixirów 5 :)

Najlepiej faktycznie spróbuj wymienić klocki i postaraj się jeszcze pobawić z regulacją. Tu masz polecane i niepolecane zamienniki.

Napisano

Zamieniać Elixiry 5 na R-ki się nie opłaca - oba działają tak samo. Rozumiem, że hamulce dokupiłeś niedawno, bo w 2007 roku nie było jeszcze modelu Elixirów 5 :P

Masz racje, na szybcika looknalem w specyfikacje i w nowym jest, natomiast w swoim mam Juicy 3 :-((( Moze znacie miejsce, gdzie kupie 5 albo R`ki w przystepnej cenie?

Moze byc pojadynczo, lub w komplecie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...