Skocz do zawartości

[kolana] dziwny ból/przeskakiwanie

Polon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wiem, że powinienem iść do lekarza, ale jest sobota...

Odczuwam taki lekki ból/dyskomfort w górnej wewnętrzno-środkowej części prawego kolana.

Dzieje się to gdy kolano znajduje się w prawie prostej pozycji, przy prostowaniu i zginaniu.

Jest to coś w rodzaju takiego przeskakiwania albo przeszkadzania czegoś w kolanie.

Po prostu w czwartek się z tym obudziłem, dzień wcześniej nic nie robiłem, myślę sobie, że przejdzie, ale nie...

Miał ktoś kiedyś coś takiego?

Czego mam się spodziewać u lekarza? I w ogóle do jakiego powinienem iść najpierw (rodzinny/ortopeda)?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Edytować nie mogę, ale myślę, że się doda.

Więc: Podczas kucania i dłuższego bezruchu kolano strzela.

Napisano

a w zimie jeździsz na rowerze, biegasz?

Boli Cie te kolano?

Najpierw trzeba iść do rodzinnego po skierowanie, nie wiem jak teraz z terminami ale możesz troche se poczekać na wizyte u ortopedy. No chyba że prywatnie.

Przeczekaj jeszcze tydzień jak Ci nie przejdzie możesz spróbować glukozaminy, jakichś maści.

Napisano

Glukozamina = placebo.

Nie leczyłbym się na własną rękę tylko od razu uderzał do lekarza. A najlepiej dwóch, bo różne już historie słyszałem o mylnych diagnozach.

W każdym razie kolano to skomplikowany mechanizm, a medycyna to nie matematyka, więc objawy które opisujesz u jednego mogą znaczyć niewielki stan zapalny a u innego jakiś poważniejszy szit.

Napisano

W zimie ogólnie nic nie robię, kilka razy byłem, ale powyżej 0*c, ostatnio byłem w niedziele...

Do lekarza pójdę w poniedziałek albo wtorek.

Teraz trochę ustało, ale czuje, że jest takie jakby napięte.

Napisano

W zimie ogólnie nic nie robię, kilka razy byłem, ale powyżej 0*c, ostatnio byłem w niedziele...

Do lekarza pójdę w poniedziałek albo wtorek.

Teraz trochę ustało, ale czuje, że jest takie jakby napięte.

mam taką sama przypadłość co roku w marcu, w tym także, powód w moim wypadku: trening siłowy, kolana po okresie "robienia" wytrzymałości dostają kilka treningów siły i ból na zmianę raz w prawym raz w lewym kolanie. Może w Twoim wypadku (z tego co pisałeś nie jeździsz w zimie) był ten jednorazowy wypad po długiej przerwie? w dodatku było zimno (pisałeś 0 stopni) może do tego "przeziębiłeś" to kolano?. Zanim pójdziesz do lekarza spróbuj maści Neo-Capsiderm to maść przeciwreumatyczna pomaga w bólach mięśniowych i stawowych. Jak po dwóch dniach smarowania i trzymania kolana w cieple nie przejdzie idź do lekarza.

Napisano
Jest to coś w rodzaju takiego przeskakiwania albo przeszkadzania czegoś w kolanie.

Po prostu w czwartek się z tym obudziłem, dzień wcześniej nic nie robiłem,

Zmiany reumatyczne (ew.stan zapalny kolana).

Napisano

Dawniej jeździłem rocznie ok. 5000km. W ostatnim sezonie przejechałem 10tyś km i już pod koniec zaczęly mnie boleć kolana. Myslałem ze jak odpoczną w zimie to przejdzie ból ale się myliłem. Czasami nie bolą przez jakis czas np. pół dnia a potem bolą. czasami coś przeskakuje w nich. Na początku bolało jedno a teraz dwa.

Post przeniesiony, opcja szukaj na forum nie boli, zaś taki sam temat był jako pierwszy na stronie !

Napisano

Spytam z ciekawości o wiek, wagę i wzrost.

Ja jutro idę do lekarza. Myślałem, że mi przeszło, ale nie... A za oknem taka piękna pogoda ;)

Napisano

Też miałem podobnie, przejeździłem spokojnie zimę, ale jednak coś tam jeździłem. Kiedy przyszło trochę więcej jazdy od marca zacząłem coś tam odczuwać. Przeszło po 2 tyg. Czasem jeszcze lekko czuję kolano, ale bólem tego nazwać nie można.

edit:

Aha i odpuściłem sobie na razie trening siłowy.

Zresztą nie tylko ja, kolega z którym jeżdżę miał podobnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...