Skocz do zawartości

[Kask] Po co to komu? Jaki wybrać? Za ile?

jelen

Rekomendowane odpowiedzi

Kask jak najbardziej potrzebny. Niestety przekonałem się o tym dobrych 7 lat temu. Wracałem sobie z sąsiedniego miasta, jechałem za wozem z sianem 10 na godzine. Koleś zaczoł skręcać w lewo a z za wozu wypadł rowerzysta jadący z góry. Droga szeroka że 2 tiry sie mijają, ale wylosował mnie. Zdeżylismy sie dyńkami. Zcentrowałem koło pedał wbił mi się w kostke, a głowa bolała mnie przez dobry tydzień :evil: Usupiałem za tym wozem a tu trach. Jakbym miał kask z daszkiem do by mu się pewnie wbił w ciemie ;-) Od tego zdarzenia juz nigdy niepopatrzyłem się dziwnie na osobe w kasku.

Kiedy mówiłem że by mi sie przydał, że kumple mają, że mogę sobie głowę rozbić to machneli ręką

to masz dziwnych rodziców - nie lubią cię ???

Czy ja wiem :) Prędzej pokazują jakie są sknery - siedzą na kasie - sobie nic nie kupią i innem też nie dadzą......

• 2 tygodnie później...

Ja mam chrapke na Giro Torrent , ktos ma o nim jakies opinie ? git zly itd itp

dajcie jakies info o nim bo wlasnie bede miec pieniadze i przydaloby sie kupic takowy wynalazek............pozatym serio niewiem jak mozna powiedziec ze kask jest zbedny,.

jesli jest mozliwosc zeby go kupic to jak najabardziej , chyba ze serio chce sie kusic los.

Widzialem sporo rzeczy juz w zyciu i szczerze powiem ze malo jest zalezne zycie od jego wlasciciela ( spotkasz idiote na drodze ,trup > na ulicy < trup ) , no niewiem niewiem , dla mnie to jakos jest pierwszy zakup ktory zrobie... wole miec gorszy sprzet w rowerze ale dzialajacy niz jezdzic jeszcze wiecej bez kasku , niewiemmmmm kurna no ... gadalem wlasnie z gosciem ktory moze i przeczytra tego posta ( ryba mnie to juz po tej rozmowie )

stwierdzil ze juz tyle kilosow zrobil i jakos zyje ze mu kask potrzebny na ch**, tak samo mowi ze 9/10 rowerzystow w moim rozumowaniu to debile ktorzy tez jezdza bez kasku i podobnie on musialby jezdzic jak wariat zeby byl mu potrzebny->kupowac.... Na moje oko to podejscie troche chore , ale jakos tak od teraz to mam to w d**** jego los , jemu w dupe ktos wjedzie a potem bedzie na wozku sie scigac... przy dobrym zakonczeniu .. :-(

• 2 tygodnie później...

Ja jeżdżę w Author Reflex. Bardzo wygodny i dobrze wyntylowany. Słyszałem, że to "żenada". Ja tam wolę tą "żenadę" niż jeździć z "gołą głową" :cool:

Akurat wtedy nie miałem za dużo pieniędzy, ale wolałem z tym nie czekać. Tym bardziej, że tego lata zanim jeszcze go kupiłem miałem kilka niebezpiecznych spotkań z drzewami i kilka wywrotek. W każdym razie bez kasku wybieram się teraz tylko do sklepu.

Jednak muszę przyznać, że u mnie rowerzysta w kasku zyskuje na wartości, bo świadczy to o jego inteligencji oraz o tym, że traktuje kolarstwo poważniej niż bezmózgowe leszcze blokowe.

Pozdrawiam kaskowiczów!

No tez nie przesadzaj , nie kazdy kto niema kasku musi odrazu byc takim typem , zgodze sie ze czasamio trudno czlowiekowi wytlumaczyc ze pomimo tego ze jezdzi spokojnie , moze mu sie cos przytrafic , a wtedy bedzie mniej ciekawie. Osobiscie sporo jezdzilem na rowerze, potem mialem 2-3 lata przerwy spowodowany rozsypka sprzetu, kryzystem w rodzinie i do tego szkola , jakos to przezylem i mam teraz nowy sprzet, a zlapalem se na tym ze pierwszy zakup po rowerze to bedzie kask. Jutro prawdopodobnie pojade po niego , Limar 530 pasuje mi idealnie , ladnie wyglada i jest lepiej wyposazony niz swoj drozszy kolega 520 . Zdam relacje w najblizszym czasie jak wszystko poszlo , aha i do tego jak ktos bedzie ogladac zdjecia , to w rzeczywistosci kask jest dwa razy ladniejszy :mrgreen:

Dobra , kupilem wczoraj Limara 530 za 190 zł ( 9 zł taniej ) dzis byl test w boju, pojezdzilem troche i moge powiedziec ze jest zarabiscie wygodny i o dziwo wentylacja jest tez super . w sumie to az za bardzo super , bo mi zimno bylo w czache :(

Jednym slowem polecam i niema sie co obawiac tej firmy , jakby nie patrzec polacy w karpaczu na czasowce jezdzili w limarach :mrgreen:

I bardzo dobrze ze kupiles. Chłopaki, kupowac kaski :!:

Znajomy przedwczoraj zderzyl sie z drugim rowerzystą na ściezce rowerowej :shock: pod Wawelem (ściezka rekreacyjna). A gosc od paru lat jezdzil srednio po pare tys km.

Przelecial przez kierownice i walnąl w asfalt. :-o

Niestety nie mial kasku :sad: .

Teraz lezy w szpitalu. Ogólne potłuczenia, krwiak na głowie i peknieta czaszka :shock: :evil: :arrow:

Yhy , polecam kask fajnawy, na mnie pasuje idealnie no i tyle kasy mozna dac, do tego zarąbiscie wyglada , wentylowany przez 18 otworow , tak dobrze ze az za zimno jest :-o

Jak cos potrzebujesz wiedziec to pytaj

pozdrawiam i zachecam do kupowania garnkow :wink:

Ja też jestem przykładem głupoty jeżeli chodzi o jazde bez kasku. Nie będe się rozpisywał w szczegółach, bo całą historie opisałem http://xc-zone.jgc.pl/forum/viewtopic.php?...p=113852#113852. Ale w skrócie powiem że ostro niedoleciałem do lądowiska, i przeleciałem przez kiere. Poryłem twarz i złamałem nos, a jak się obudziłem w szpitalu to modliłem się żebym niemiał jakigoś krwiaka, albo wstrząśnienia... Ale jakbym miał kask np. FF to bym pewnie nawet niemusiał wzywac pogotowia, a tak to 3 dni w szpitalu. :x

Ale w sumie to się ciesze że to się stało(jeśli moge to tak nazwać) bo dzięki temu przestawiłem się na XC, i już wiem że bardziej mi się to podoba niz dual. :)