Skocz do zawartości

[łańcuch] wymienić?

softnet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Fludi kaseta Altusa szałem nie jest tylko pod względem wagi, trwałościowo nie odstaje wcale od grup wyższych - miałem HG30 i na jednym łańcuchu IG51 zrobiłem na niej 8000 km i spokojnie mógłem jeszcze na tym jeździć dalej. Poza tym nie wiem po co softnet ma kupować kasetę i łańcuch SRAMa jak za połowę tej ceny ma tak samo dobry osprzęt z Shimano.

Wg mnie moja rada dla softneta jest taka:

Jeżeli nie przeskakuje napęd to nie zawracać sobie głowy - jeździć do zajeżdżenia całkowitego (jest duże prawdopodobieństwo że przejedziesz na tym jeszcze raz tyle samo km) i później kupić nową korbę z wymiennymi zębatkami i nową kasetę z łańcuchem.

Albo inna opcja kupić teraz nową kasetę i łańcuch, założyć na wiosnę, stara kaseta i łańcuch do szuflady i będzie to np do zakładania na okres zimowy - tym sposobem korba przeżyje 2 zestawy kaset i łańcuchów.

Napisano

Dzięki, w zimę jeżdżę bardzo mało, najwięcej latem, szczególnie wieczorami:)

Dzięki za radę, wydaje mi się bardzo dobra, a co do tej korby którą miałbym kupić a rok z "wymiennymi zębatkami" to jest taka lepsza, czy jak? Nie znam się na tym za bardzo, tak samo nie pojmuje typów kaset HG30, HG50, czym to się różni?

Napisano

Korba z wymiennymi zębatkami umożliwia wymianę pojedynczych zębatek, a nie tak jak w przypadku obecnej korby w przypadku zużycia musisz wymienić całość.

Te oznaczenia HG z liczbami to mówiąc krótko nazwa modelu. Im wyższa liczba tym cena wyższa i więcej bajerów ma dana część: np. więcej wycięć zmniejszających wagę, powłoki lepiej chroniące przed rdzewieniem itp.

Napisano

Ja miałem kasetę Altusa razem z nowym rowerem i zajechała się przeciągu 1.5 miesiąca, przebieg około 1.500km także to nie jest kwestia różnica wagi, ale ogólnie materiału i sposobu wykonania, chociaż nie powiem mocno też ją orałem :icon_mrgreen:

softnet to są po prostu kolejne wyższe modele kaset.

Napisano

Ja miałem kasetę Altusa razem z nowym rowerem i zajechała się przeciągu 1.5 miesiąca, przebieg około 1.500km także to nie jest kwestia różnica wagi, ale ogólnie materiału i sposobu wykonania, chociaż nie powiem mocno też ją orałem :icon_mrgreen:

softnet to są po prostu kolejne wyższe modele kaset.

Co masz na myśli mówiąc że zajechałeś? Nie dało się już jeździć?

Napisano

Najmniejsze koronki były mocno wyrobione, a łańcuch rozciągnięty. Jeździć się dało, ale nie chodziło to tak jak powinno, ciągle łańcuch przeskakiwał :/

Napisano

Najmniejsze koronki były mocno wyrobione, a łańcuch rozciągnięty. Jeździć się dało, ale nie chodziło to tak jak powinno, ciągle łańcuch przeskakiwał :/

To chyba miałeś jakiegoś pecha, mi w ogóle nie przeskakuje, jedynie jest trochę głośny.

Chcę kupić na allegro klocki na ten sezon, wybrałem te:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=932577738

a przy okazji chcę kupić któryś z tych olei. tylko który, wiadomo że będę jeździł w warunkach suchych, ale jak to często bywa deszczu nie uniknę... Mógłby ktoś doradzić?

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=926588544

Ten olej syntetyczny jest taki jak silnikowy???

Napisano

Im wyższa liczba tym cena wyższa i więcej bajerów ma dana część: np. więcej wycięć zmniejszających wagę, powłoki lepiej chroniące przed rdzewieniem itp.

..a rozciągliwość przeważnie ta sama...

Co do olei typu finish line to zielony w okresie zimowo-jesienno-deszczowym, a czerwony na okres letni i wiosenny (bez opadów)tyle, że starcza na 100km średnio. Najlepiej by było kupić Rohloffa http://www.allegro.pl/item926412177_specjalny_skuteczny_smar_do_lancucha_rohloff_50m.html wiem że jest droższy od Finisha, ale starczy na dłużej. Więc reasumując wyjdzie podobnie.

Fludi powiedz mi coś ty robi z tym napędem ?? Znam różne przypadki ale Twój przerasta wszystkie.

Napisano

Te 60ml starcza na 100km? To 5 dni samej jazdy do szkoły... Chyba, że źle zrozumiałem.

Z tych olei najlepiej zakup 2, czerwony i zielony. Na suche ciepłe dni stosuj czerwony, a gdy jest mokro zielony.

A jeśli chodzi o klocki zakup sobie taki o to komplecik

http://velo.pl/www/szukaj/?k=11&id=1232 jest identyczna wersja jego, tylko Meridy. Dobre i sprawdzone okładziny, starczają na naprawdę długo.

Chodzi Ci o te klocki?

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=920516212

Bo ich cena jest podobna, więc mogę kupić tez te co podałeś, o ile są naprawdę lepsze.

Napisano

Jedno olejenie łańcucha 100 km. Rolhoff jedno olejenie 400 km.

Okej, dzięki już chyba wszystko wiem:) A mógłbyś jeszcze powiedzieć, czy te 60ml wystarczy na cały sezon, a raczej na ile kilometrów?

Napisano

Wiesz co... Zwyczajnie jeździłem i to głównie asfaltem i jakimiś szutrami, bo to było gdy zaczynałem mocniej moją przygodę z rowerem, czyli jakieś 5 lat temu... Możliwe też, że na jakiś arcychu... egzemplarz trafiłem, bo dałem to na gwarancję z rowerem, ale nie uznali mi jej jako zużycie komponentów z powodu niewłaściwej eksploatacji :/

softnet na 100km starcza jedno przesmarowanie łańcucha, taka buteleczka 60ml starczy Ci na cały sezon. A klocki to mówię o takich:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=921406180 chodzi o to, żeby miały aluminiowy korpus, do którego włada się wymienne okładziny. Stracisz 60zł na komplet 2 kół, ale nie pożałujesz tego wydatku :rolleyes:

Napisano

Wiesz co... Zwyczajnie jeździłem i to głównie asfaltem i jakimiś szutrami, bo to było gdy zaczynałem mocniej moją przygodę z rowerem, czyli jakieś 5 lat temu... Możliwe też, że na jakiś arcychu... egzemplarz trafiłem, bo dałem to na gwarancję z rowerem, ale nie uznali mi jej jako zużycie komponentów z powodu niewłaściwej eksploatacji :/

softnet na 100km starcza jedno przesmarowanie łańcucha, taka buteleczka 60ml starczy Ci na cały sezon. A klocki to mówię o takich:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=921406180 chodzi o to, żeby miały aluminiowy korpus, do którego włada się wymienne okładziny. Stracisz 60zł na komplet 2 kół, ale nie pożałujesz tego wydatku :rolleyes:

Jak w ogóle wkłada się te okładziny, jest to bardziej opłacalne? Nigdzie na tej aukcji nie pisze, że można je zmieniać, wyglądają podobnie do tych z mojego linku.

Jak widzę cenę tych okładzin to dochodzę do wniosku, że lepiej całe klocki.

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=930385933

Napisano

Może na początku za dużo używałeś skrajnych przełożeń, konserwacja i smarowanie to też ważna sprawa.

Napisano

Sam używałem tych klocków ale pod marką Authora... dokładnie takich: http://velo.pl/www/szukaj/?k=11&id=1231

Używałem jednorazowych (bez wymiennych okładzin) ponieważ jest bardziej opłacalne (same okładziny kosztują prawie tyle co jednorazowe, a z wymiennymi okładzinami są prawie 2x droższe od jednorazowych)

Okładziny wymienia się przez wyciągniecie srebrnej zawleczki widocznej na zdjęciach...

Co do samych klocków to najlepsze jakich używałem, mogę serdecznie polecić... 3 duże plusy:

* baaardzo dobra modulacja

* NIGDY nie piszczały (niezależnie od warunków)

* spora siła hamowania

Starczyły na jakieś 4000km przy czym w połowie przebiegu zamieniłem przód/tył

a sporo ważę bo ok 93kg + rower + plecak

Napisano

Z opłacalnością klocków jest jak napisał KTMrider. A że są okładziny wymienne to też jak wspomniał, widać tam tą taka zawleczkę. Dla mnie taka wersja wymiennych okładzin jest lepsza ze względu na możliwość wożenia ze sobą jednego zapasowego kompletu i szybkiej zmiany okładzin.

Co prawda ja już rezygnuję V, na rzecz hydraulików...

Wszystko było dobrze zadbane itp. itd. :) Kijowa kaseta, kijowy łańcuch jak dla mnie :rolleyes: Po tym ekscesie zakupiłem właśnie pakiet 850 SRAM'a i służył mi on 2 sezony.

Napisano

czy tak czy siak łańcuch będziesz musiał wymienić prędzej czy później. By nie iść w niepotrzebne koszty (wymiana wszystkiego, czyli także kasety i korby) najpierw wymień łańcuch - jeśli oczywiście wydłużył się ponad dopuszczalną normę. Jeśli napęd nie będzie działał prawidłowo, wymień dodatkowo kasetę. Z korbą nie powinno być problemu - ze względu na spore opasanie i mniejsze działające siły przetrzyma wiele łańcuchów i kaset :-)

Napisano

A ja napiszę znów, nie ma co "reanimować" tego napędu - jeździł dalej, czerp z tego przyjemność i nie zawracaj sobie tym głowy dopóki nie zacznie przeskakiwać! Na sezon 2011 szykuj kaskę na napęd.

Pozdrower :)

Napisano

bo mamy różne doświadczenia - i wcale nie muszą się nawzajem "kasować" :-)

Może rzuć kostką - jeśli wyjdzie od 1 do 3 wymieniaj łańcuch(ew. dodatkowo)kasetę, jeśli 4 do 6 zajeździj napęd :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...