Skocz do zawartości

[tarcze] Ashima aro 140 160

toivlas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tylko chciałbym usłyszeć jakąś opinię czy warto je brać?

był już gdzieś temat o Nano. mi pasuje. mam jakieś 62kg więc tarcza ( z przodu bo z tyłu jest V ) nie stwarza żadnych problemów. nie grzeje się czy coś. siły wystarcza bo i Stroker Trail to też wystarczający przy tej wadze hamulec ;)

Napisano

A tarcze jak na ultra-lekkie przystało, sztywne nie są i łatwo je skrzywić. Kumplowi zjadły w 2tyg jazdy po mieście organiczne klocki...

Ja jeżdżę zawsze na metalikach, których mam bardzo dużo po bardzo małej cenie więc tym się nie martwię ;)

Zastanawiam się po prostu czy nie są zbyt wylajtowane na moje 69-71kg.

Napisano

pewnie łatwo skrzywić. Dartmoor wycofał się z tarcz większych niż 160mm. właśnie podatność na deformacje byla powodem.

co do zjadania klocków osobiście nic takiego nie zauważyłem. klocki metaliczne Hayesa. po ponad 3h maratonie non stop w wodzie/błocie ( a hamuje głównie właśnie przodem ) nawet nie zauważyłem by coś się zmieniło.

Napisano

Niedawno ten temat był poruszony na forum.

Tam też jest link do strony z testem tych tarcz.

Są raczej delikatne i moim zdaniem przy montażu trzeba wybrać odpowiedni kierunek obrotu, inaczej przy ostrym hamowaniu mogą się skrzywić.

Używam ich z Hayesami Trail i są OK.

Napisano

Zgadza się, niektóre z nich miały także źle oznaczaną strone. Do czego Ashima się przyznała. Ale problem już chyba nie występuje :)

Napisano

Ja jeżdżę zawsze na metalikach, których mam bardzo dużo po bardzo małej cenie więc tym się nie martwię :thumbsup:

Zastanawiam się po prostu czy nie są zbyt wylajtowane na moje 69-71kg.

Normalnie w sezonie nie schodzę poniżej 69 kg (69-72) i używałem z nimi klocków półmetalicznych, hamowały spoko, ale z metalicznymi jest już naprawdę super. Klocki żywiczne się do nich nie nadają, bo rzeczywiście mogą zostać "zjedzone", ale w polskich warunkach klimatycznych żywiczne okładziny, generalnie się nie nadają bo 2 przejażdżki w deszczu i po nich.

Co do wyginania itp, to są to jedne z najtwardszych tarcz, a jeśli ktoś tarczą gwoździe wbija, to nie dziwmy się, że się krzywią :P. Co do montażu itp, to rzeczywiście w pewnym momencie Ashima źle je oznaczała, więc kierunek powinien być jak normalnie w tarczach.

Pozdrawiam,

Michał

Napisano

Niestety kolorowe Dartmoory Nano w Polsce pojawią się w kwietniu jak nie później, tak mi odpisał sklep.

Więc pozostaje Ashima, w sumie to to samo. Jak już je będę miał to napiszę jak się sprawują :nuke:

• 2 tygodnie później...
Napisano

odświeżę temat. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi Ashimami/Dartmoorami?

A czy kierunek powinien być taki by "szprychy" (nie wiem jak to nazwać) tarczy były ściskane, a nie rozciągane w czasie hamowania?

Napisano

Witam

chciałbym podłączyć sie pod temat, jestem na etapie zmiany tarcz, szukam lekkich tarcz ( najlepiej ponizej 100 gr/szt ) dla 85 kg użytkownika , 160 mmm, bedą jeżdziły głównie w maratonach. Zastanawiałem sie nad Nano - jakie sa wasze opinie na ten temat. moze inne propozycje tarcz hamulcowych...

pzdr

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czy byliby chętni na 2 tarcze Ashima 160mm po 65zł/ sztuka jeszcze oryginalnie zapakowane.

Sprzedaję bo zmieniłem koncepcję na tarcze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...