Skocz do zawartości

[ szosa ] Kącik szosowy

riker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

S2power zaproponuj mi jakieś dobre gacie, w najbliższym czasie będę coś kupował nowego. Masz coś dobrego sprawdzonego?

Napisano

Znakomity stosunek ceny do jakości mają spodenki z Decathlonu serii 700 i 900 (Aerofit), w tej chwili zarówno na ich stronie, jak i w marketach, można je dostać za 90-130 zł.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Koledzy, rozstaw ramy 123 mm a piasta 130 mm. Ładnie cały zestaw wszedł tylko jest problem bo przy depnięciu koło przesuwa się. Chciałem na chama ścisnąć ale złamałem zacisk (piasta novatec a zacisk joytech cienki jak sik pająka). Czy jakiś lepszy zacisk da rade czy może jakiś patent? Ktoś coś może miał doświadczenie?

Napisano

w sumie dziwne, ale może  po 3.5 mm 'rozgięcia' na stronę  powoduje, że zacisk osi nie przylega do haka tak żeby wystarczająco trzymał?  

jeśli już taka kombinacja z rozginaniem ramy  to może dać jakieś drastycznie miękkie podkładki zacisk-hak, aby 'się ułożyły' ?

tylko nie wiem z jakiego materiału ;)

co to za rama w ogóle ?

Napisano

od środka przylega fajnie, ale zacisk z zewnątrz już niezbyt. Z podkładkami myślałem tylko pytanie jakim zaciskiem ja to ścisnę :P? Rama to stary peugeot szosowy. Myślałem nad zmianą na jakąś alu ale po pierwsze mam już kolejkę wydatków a po drugie to bardzo ją lubię, tylko właśnie ten jeden mankament..

Napisano

W piastach Shimano z lewej strony miedzy konusem a kontra jest podkladka 5mm. Mozna spokojnie wywalic i skrocic os o 5mm. Juz bedzie 125mm :) Tylko przydaloby sie jeszcze przeciagnac obrecz o 2,5mm w prawo napinajac szprchy.

Napisano

dzizas...już wcześniej bym pomyślał o poszukaniu piasty zamiast zmieniać najważniejszy element , czyli ramę ;)

jak chwilowo nie chcesz inwestować w koło to może 'wystrugaj' podkładkę z czegoś ultramiękkiego , np z ołowiu ? ;) - chociaż oczami wyobraźni to widzę że dałbym dodatkową podkładkę klasyczną czyli:    hak-> podkładka -> podkładka miękka -> zacisk   

a btw jaki rozmiar tej ramy ?, pytanie niby głupie, ale może miałbym coś na wymianę ;)

Napisano

Piasty innej nie znajdę bo mam ultegrę 9 rzędową a piasty na 123 mm do takowej nie znajdę. Więc jedyne co zostaje to wymienić oldskulową ramę na coś nowego gdzie nie będzie problemów. Tak samo miałem problem z przednią przerzutką ponieważ linka musiała do samego końca iść w pancerzu. Coś pokombinuję z tymi podkładkami, do tego wrzucę zacisk od mtb bo tam mam jakiś shimano starej daty i wtedy będę coś wiedział. Ramę mam w rozmiarze 54.

I jeszcze jedno, znalazłem jakiś stary temat na grupie pl.rec.rowery i była mowa o przeciągniętym kole i naciągu szprych. U mnie od strony napędu szprychy napięte jak plandeka na żuku a z drugiej luźne. Koło zaplatane w nie najgorszym serwisie więc chyba wiedzą co robią. Może to być tego wina?                             

Napisano

Zaciskało się na hakach, ośka schowana na bezpieczną odległość. Wytarłem haki rozpuszczalnikiem, dałem zacisk shimanowski i rundka po osiedlu zakończona sukcesem. Czyli teraz muszę znaleźć zacisk z minionej epoki i skręcać mocno. Dzięki za pomoc.

• 2 tygodnie później...
Napisano

A więc kupiłem wczoraj starą szosę Peugeot'a i wszystko byłoby super gdyby nie jeździło mi się na niej tak ciężko. Po 2 kilometrach nie mogłem dalej jechać, bo taki ból mnie w udach złapał, że na trzęsących się nogach doczłapałem do przystanku, po jakiś 10 minutach ból ustał. Podniosłem sobie siodełko, napompowałem opony i myślałem, że to coś da, ale nadal jakoś nie mogę się rozpędzić zbytnio. Przejechałem dzisiaj jakieś 6 km na najlżejszej przerzutce i też byłem wyczerpany jak nigdy, ból umiarkowany. Zajrzałem do serwisu i chyba będę musiał zrobić jej przegląd, no i oponę tylną wymienić, bo się rozchodzi. Czy to coś da, czy to urok starych szosówek?IjnJFf9.jpg

Napisano

To trzeba byłoby obejrzeć rower na żywo - ale pewnie trzeba by było przesmarować piasty, korbę, nasmarować napęd, etc. Jeśli cię giry bolą po takim dystansie to na pewno są gdzieś jakieś opory - energia idzie w piłowanie metalu a nie napędzanie bolidu.

Coś czuję że poo serwisie to będzie fajny pomykacz, uwielbiam stare szosy :)

EDIT:

Tak na szybko zobacz czy łańcuch poprawnie siedzi w napędzie, na przykład mógł spaść z górnego kółeczka w tylnej przerzutce i trze po wózku.

Napisano

Z łańcuchem wszystko gra, przerzutki przeskakują normalnie. Przy okazji, po obu stronach rury mam te manetki od przerzutek i czy one zmieniają jedno i to samo? 

Napisano

No spece takie coś zauważyłem dziś jak odkurzałem rower na wiosnę. Rower stał w pokoju 5 miesięcy, a nie przypominam sobie kończąc sezon 2014 by było takie coś. Opona ma przejechane 2100 km. Ma max 3 lata od produkcji. Sama się rozwarstwiła pękła, albo to przecięte od szkła ale wątpię. Powietrze zeszło przez ten czas do 1 atmosfery ale to zawsze chodzi powietrze w tylnej jest tyle samo co w przedniej. A było 7. Żebym teraz nie napompował, pojadę wywali mi bąbel i z buta 40 km do domu. 

Opona Continental Grand Prix 4000

Fajnie trzyma się drogi, cicha idzie jak przecinak.

2uttcgk.jpg

2he97yd.jpg

I jak by nie wytrzymała to co polecacie na przód koła?

Napisano

Takie zgadywanie z dupy: powietrze mogło zejść już wcześniej a rower stał na flaku przez całą zimę i rant obręczy mógł naciąć kapcia.

Napisano

Dalsze zgadywanie z dupy: skoro stał na pełnym ciśnieniu (tak odczytuję) i koło nie było ruszane to po prostu powietrze po tylu miesiącach rozparło gumę tam gdzie koło stykało się z podłogą.

Ew. Illuminati są winni.

Napisano

przechowywanie w tym przykladzie nie ma nic dorzeczy, wiadomo jakby wisial z niskim cisnieniem byloby lepiej, opona na czyms rozcieta, pozniej juz poszlo dalej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...