kello Napisano 28 Stycznia 2010 Napisano 28 Stycznia 2010 Co sadzicie? Myslicie ze alu tez daloby rade? http://www.ephedyn.com/
Vieri Napisano 28 Stycznia 2010 Napisano 28 Stycznia 2010 Just a note to add. You need to use a dye for anodizing aluminium - probably not worth it to do it on your own. It's a little more complicated than for titanium. And you can 'anodize' titanium using a blowtorch too. Pozdrówek
Mod Team Puklus Napisano 28 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 28 Stycznia 2010 Bardzo pomysłowy sposób na tyle ze mozna sie pokusić o mały eksperyment w domu
kraszak Napisano 28 Stycznia 2010 Napisano 28 Stycznia 2010 Ciekawe , ciekawe chyba zrobię to jeszcze dziś ( jeśli mi się uda )
Vieri Napisano 28 Stycznia 2010 Napisano 28 Stycznia 2010 Oczywiście tylko tytan Aluminium jak pisałem wyżej nie przejdzie. Pozdrówko
Mod Team michuuu Napisano 28 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 28 Stycznia 2010 Z tej wiedzy której polizałem w zamierzchłych czasach na polibudzie do anodowania alu. konieczna jest odpowiednia kąpiel i technologia. Firma do której wysyłam części z alu. do anodowania liczy ok. 8,-zł za kilogram części anodowanych więc nie jest to takie niskobudżetowe.
netta1987 Napisano 28 Stycznia 2010 Napisano 28 Stycznia 2010 a anodują ramy ?? właśnie kto ma namiar jakiejś firmy sprawdzonej która anoduje alu bo bym miał parę ''drobiazgów''
Vieri Napisano 28 Stycznia 2010 Napisano 28 Stycznia 2010 W gruncie rzeczy anodowanie aluminium nie jest skomplikowanym procesem, wymaga tylko odczynników, które są kosztowne i nie wszędzie można je kupić. O anodowaniu aluminium sporo jest tutaj: http://anodowanie.of.pl/ Pozdrówko
rainier Napisano 29 Stycznia 2010 Napisano 29 Stycznia 2010 http://cgi.ebay.com/NEW-Thomson-ELITE-Seatpost-BLUE-30-9-x-410MM_W0QQitemZ320478314192QQcmdZViewItemQQptZCycling_Parts_Accessories?hash=item4a9dfefed0 firma która anoduje różne elementy, niestety ze względu na odległość poza zasięgiem, ciekawe kiedy u nas takie cuda?
MarcinN Napisano 6 Lutego 2010 Napisano 6 Lutego 2010 Jakie znowu cuda, idziesz do pierwszej lepszej firmy, która się zajmuję anodowaniem(z Warszawy kojarzę firmę Anodal) i po prostu dogadujesz się, że chcesz sobie coś z części rowerowych u nich zaanodować.
emilio3 Napisano 8 Lutego 2010 Napisano 8 Lutego 2010 Całkiem ciekawa strona, tak cały rower pokryć anodą jednak wole swoje kolory firmowe, ale jakieś śrubki to czemu by nie.
adriansocho Napisano 9 Lutego 2010 Napisano 9 Lutego 2010 Aluminium da się anodować w prawie domowych warunkach, można użyć kwasu do akumulatorów (ale trzeba go rozcieńczyć), odpowiedniego zasilacza/transformatora (potrzebna regulacja napięcia, gdyż podczas procesu trzeba stosować odpowiednią gęstość prądu A/dm2 powierzchni przedmiotu). Czas tworzenia powłoki, którą da się zabarwić to około 1 godzina. Do barwienia można użyć specjalnych barwników, albo barwników do tkanin (które niestety strasznie długo łapią), no i oczywiście jest jeszcze alizaryna tylko że to tylko jeden kolor. Uszczelnianie powłoki - w gorącej (wrzącej) wodzie, ale jeśli element nie styka się z niczym innym to można uszczelnić pory przez położenie warstwy bezbarwnego lakieru. Efekty są niestety gorsze niż w anodowni (ja poprzestałem na zrobieniu paru detali, z czego najlepiej wyszły boostery do v-. W pobliżu Warszawy jest anodownia w Ursusie (nie pamiętam nazwy ale można znaleźć w googlach). Poanodowanie np. korb na czarno to 20zł (nieoficjalnie płacone). Owe korby wytrzymały ze 2 lata bez żadnego śladu po bucie, podczas gdy na korbach Shimano Deore przetarcia pojawiają się po 3 miesiącach.
zwijas Napisano 8 Marca 2010 Napisano 8 Marca 2010 Anodowanie w domu jest trudne i dość niebezpieczne (kwasy, prąd o wysokich natężeniach itd). Można to w zakładzie zrobić za grosze. Ja anoduje w warszawie w firmie Anodal. Z tego co wiem jakaś anodownia która da rade np z ramą jest jeszcze w kielcach.
Specialized Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 Dzwoniłem do firmy Anodal z Warszawy i powiedzieli mi, że nie andoują ram rowerowych :/ Czy ktoś ma jeszcze namiary na jakiś zakład z Warszawy lub okolic ?
adriansocho Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 Anodowanie w domu jest trudne i dość niebezpieczne (kwasy, prąd o wysokich natężeniach itd). Można to w zakładzie zrobić za grosze. Ja anoduje w warszawie w firmie Anodal. Z tego co wiem jakaś anodownia która da rade np z ramą jest jeszcze w kielcach. A jakie ceny daje ta firma Anodal? Co do anodowania ram to proszę popatrzcie na to: http://www.e-bikerzone.com/Newsy/Sprzet-52 W komentarzach jest napisane, że rama anodowana w Czeladzi.
Bikercwa Napisano 4 Lipca 2010 Napisano 4 Lipca 2010 A ja powiem tak. Żyjemy w Polsce to dawaj linki do stron po polsku. A jak dajesz już do stron po angielsku to przynajmniej przetłumacz fragment który nas interesuje.
kamfan Napisano 4 Lipca 2010 Napisano 4 Lipca 2010 A ja powiem tak - żyjemy w UE. Językiem urzędowym UE jest między innymi angielski oprócz tego żyjemy w świecie, w którym istnieją takie "cuda" jak tłumacz Google, który potrafi tłumaczyć w miarę dobrze całe strony www. Inną kwestią jest to, że we współczesnych czasach głupotą jest ograniczanie się do korzystania wyłącznie z wiedzy i informacji zawartych w internecie po polsku oraz np. robienia zakupów w naszym kraju, skoro korzystanie z anglojęzycznych stron jest możliwe (a jak pisałem wyżej język nie stanowi większego problemów - ja w swojej pracy licencjackiej korzystałem z artykułów rumuńskich nie znając w ogóle tego języka). Ludzie wykażcie trochę inicjatywy i inteligencji w korzystaniu z internetu;P
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.