Skocz do zawartości

Gary Fisher MTB Club !!!

Gość BikerFG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ale swoją drogą to dziwna sprawa że sztycę trzyma tylko kilka cm komina, szczególnie że nie pojawiło się w ramach z 2007, ale sporo wcześniej, a do tej pory tego niewyeliminowano. Ja od kiedy się o tym dowiedziałem mam "nadwrażliwość sprawdzalczą" ramy nad spawem :D Pozdrawiam.

Napisano

Zasadniczo to w moim modelu ona siedzi głębiej niż tylko w kominie, ale i tak mam wrażenie, że za płytko... a teraz, jak te ramy sa o 'bardziej sportowym kroju' to rzeczywiście sztyca przy max możliwym wysunięciu siedzi tylko w kominie. w 2004 rama miała dosc klasyczny krój.

W ogóle... z ciekawości do tych z Genesis Geometry... zmienialiście sobie wysokośc mostka albo sam mostek? czy jeździcie na ustawieniach 'domyślnych'? i ew. jakie zmiany odczuliście?

Napisano

Ja osobiście dałem mostek niżej o 1 podkładkę (tą grubszą, chyba 2cm). Na pewno poprawiła się pozycja (bardziej sportowa), lepszy komfort jazdy no i dociążyłem przód. Siodełko mam wysunięte prawie na max (180cm i rama 17.5"). Jeździ się naprawdę bardzo wygodnie, siodełka już wyżej nie dam. Co do zmian na przyszłość: chcę kupić sztycę 400mm (tak dla pewności :)), wymiana mostka na jakiś dłuższy i o mniejszym kącie nachylenia, zmiana kiery na prostą i ew. siodełko na San Marco SKN ale z tym mi się nie spieszy bo Bontrager jest bardzo wygodny. A i zmieniłem przednią przerzutkę na XT. To chyba tyle :)

Pozdrawiam wszystkich klubowiczów

Arek

Napisano

Ja natomiast w swoim zmieniłem mostek ze 110mm 10st. na 90mm i 5st. - który dałem na "minus", obniżając przy tym wysokość kiery o jedną podkładkę. Siodełko poszlo do przodu, lecz nie do samego końca i zmieniłem sztycę na "Accenta" bez cofnięcia jarzma. Pozdrawiam.

Napisano

Obniżyłem sobie o jedną podkładke kierownik i o dziwo poczułem różnice na plus :) choć w pewnym momencie zabolał kręgosłup ale szybko przeszło ;] Zastanawiam sie nad obróceniem standartowego mostka [105mm 10 st. ] na "-" ale to przy giętym crowbarze będzie strasznie dziko wyglądać :):D

i z racji wieku powoli trzeba zacząć myśleć o zmiania osprzętu, zważywszy na fakt, że ceny na shimano takie korzystne ;) bo deore już powoli zaczyna coś się buntować :)

Napisano

Z tyłu bez adaptera zamontujesz tarczę 140 mm. Do każdej większej potrzebujesz adapter. Jest on zwykle sprzedawany z tarczą. BTW fajna ramka.

Napisano

adapter do zacisku to wiem ale adapter do adaptera jak do mojej obecnej tassajary,ale po kształtach i pomiarach wychodzi mi ze nie potrzebuje

ramka się ładnie trafiła w 10 min po wystawieniu zgarnąłem :)

Napisano
To zmierz sobie dokąd sięga sztyca, bo za spaw na pewno nie :/

Kup sobie sztyce 400 - 430 mm.

Pozdrower

Ja właśnie zapodałem sobie sztyce BOPLIGHT Team 400 mm i teraz bede spal spokojniej myslac o moim kominie:)

No i plus ze wazy ona 244 gramy i zszedlem z waga do 10,634 kg:)

• 2 tygodnie później...
Napisano

musisz mieć :) każdy Gary chyba ma :D

takie pytanie czysto teoretyczne... jak zmienię amor z 80mm na 100mm to jak to wpłynie na geometrie roweru? rozumiem, że te 2 cm to mogę potem podkładkami zniwelować, ale czy nie zrobi się z mego Marlina 'czoper'? bo jak patrzyłem to w 2004 wszystkie Genesis Hardtail [poza Big Sur] miały fabrycznie amory o skoku 80mm...

• 2 tygodnie później...
Napisano

115mm? widzę, że powiększanie skoku trwa. a może ten rower nie jest już XC? jeśli tak to składam coś bardzo podobnego B) (ale nie na ramie GF).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...