Skocz do zawartości

[amortyzator] Co jest nie tak z amorem?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam pewien problem... właśnie przyjechała do mine nowa rama - leader fox cocaine, pod stery zintegrowane. Wcześniej miałem kupiony do niej amorek - Suntour XCR. Ramę dostałem razem ze sterami. Pojawił się jednak pewien problem - mimo teoretycznie zgodnych ze sobą parametrów technicznych amortyzator ma zbyt wąską rurę sterową, stery nie pasują... Czy da się to wszystko w jakikolwiek sposób "naprawić" czy też nie obędzie się bez zmiany amorka? Proszę o pomoc!!!!

Napisano

Wiemy jak amorek wyglada .....

Bardziej chodzi o real foto, z rurą sterową oraz ze sterami w ramie, wtedy będziemy widzieć w czym dokładnie tkwi problem.

Napisano

Jak problem jest tego typu, że gwiazdka nie wejdzie do rury, to na 100% parametry czegoś nie pasują. Amor ma bodaj 1,1/8" a stery?

Napisano

Ten element który prawie włożyłeś do rury sterowej to gwiazdka którą trzeba wbić do środka tak aby leżała tam równo i nieruchomo. Można to zrobić samemu przy pomocy młotka i kawałka drewna, ale jeśli jesteś a-techniczny to lepiej skierować się z tym do serwisu, zwykła pan Mietek sobie poradzi :D

Napisano

No ok, to połowa problemu za mną...;] to teraz druga połowa - czy normalnym jest, że rura sterowa lata sobie w główce ramy? Wiem, że stery ją potem stabilizują i w ogóle, ale czy aby na pewno jest to ok?

Proszę o odpowiedź na to pytanie i przestaję truć dupę...;]

Napisano

Ta, jak zainstalujesz stery i ściągniesz je później top capem to rura będzie nieruchoma.

Aha - ważna rzecz, kolejnym problemem może być zbyt długa rura sterowa amortyzatora, czyli po założeniu do ramy okaże się że będzie wystawać i celować wrogo w twoje czoło - w takim wypadku należy ją przyciąć, co wiąże się z koniecznością wybicia/wbicia głębiej gwiazdki.

Napisano

df2ba2e0be61b962m.jpg

ja mam coś takiego. Tyle części mi zostaję, po nabiciu misek i wsadzeniu łożysk do misek. Sterówka - idzie na sam dół rury sterowej - spasowuje "dolne" łożyska z rurą :D To srebrne xD - spasowuje rurę sterową z "górnymi" łożyskami :P i To czarne, chyba uszczelnienie idze na samą górę sterów, jak już nic nie mamy... potem podkładki - mostek i grzybek :)

EDIT: Czyli chodziło o gwiazdkę... xD powodzenia w nabijaniu :)

• Mod Team
Napisano

df2ba2e0be61b962m.jpg

ja mam coś takiego. Tyle części mi zostaję, po nabiciu misek i wsadzeniu łożysk do misek. Sterówka - idzie na sam dół rury sterowej - spasowuje "dolne" łożyska z rurą :D To srebrne xD - spasowuje rurę sterową z "górnymi" łożyskami ;) i To czarne, chyba uszczelnienie idze na samą górę sterów, jak już nic nie mamy... potem podkładki - mostek i grzybek ;)

EDIT: Czyli chodziło o gwiazdkę... xD powodzenia w nabijaniu :)

Akurat mam takie stery(albo bardzo podobne) :P Wygląda to jakoś tak, od dołu: Bieżnia łożyska sterów na rure amora, na nią łożysko(kulki) i bieznia w dolnej czesci głóki ramy, nastapnie bieznia górnej czesci ramy, lozysko(kulki), Górna bieznia dociskająca, nastepnie to co napisaleś ze nie wiesz co to jest, to jest taki jakby "centrownik", ustala rure sterowa centrycznie do sterów, na to idzie mostek i TopCup dociągający.

• 1 rok później...
Napisano

Witam

Takie pytanko ... próbował ktoś wybić grzybek ze starego amora ? Czy dało by się to zrobić i wykorzystać grzybek ponownie w nowym amortyzatorze ? Czy może lepiej jednak wydać tą dychę na nowy ?

Napisano

Możesz przebić gwiazdkę przez całą sterówkę, lub próbować wyciągnąć ją górą - można użyć do tego po prostu śruby i top capa i kręcić na chama aż do wyjścia gwiazdki.

10 zł za gwiazdkę to strasznie dużo mi się wydaje...

Napisano

Dzięki za podpowiedź, teraz wiem, że się uda :thumbsup:

Najważniejsze, że da się go wykorzystać ponownie bo bałem się, że to jest do jednorazowego nabicia i nie będzie trzymał ponownie.

:thanks:

Napisano

Udało się bez najmniejszego problemu. Tak jak poradziłeś, przecisnąłem gwiazdkę przez całą rurę sterową, nawet łatwo poszło.

Później tylko wystarczyło lekko poodginać "listki" kombinerkami i nabiłem w nowym amorku.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...