Skocz do zawartości

[trening] jak trenować zimą?

Kuba1993

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mój problem tyczy się tego, że chciałbym wykorzystać zimę i czas bez roweru, aby przygotować się do sezonu. Mój styl jazdy to xc. W tym roku przejechałem około 4 tys km. Chciałbym poćwiczyć wytrzymałość i ogólną sprawność. W następnym sezonie zamierzam wystartować w jakimś amatorskim maratonie. Do dyspozycji mam rowerek stacjonarny, basen, siłownię. Co mogę robić, aby to osiągnąć? Jak się mam odżywiać? Mam chęci, ale nie mam potrzebnej wiedzy. Aha, mam 16 lat, 173cm i 61kg. Tegoroczne maksymalne przebiegi wynosiły około 150-160km.

Pozdrawiam. Liczę na szybkom pomoc :(

Napisano

A więc tak zimą dużo na rowerze sie nie jeździ(rower zaczyna sie w styczniu-lutym), ale w okresie jesienno-zimowym utrzymanie formy pozwolą: cwiczenia ogólnorozwojowe, basen, siłownia, sporo biegania i raz na tydzień rower. Dlaczego do końca roku mało roweru? Dlatego kiedy zaczniesz jeździc w styczniu to będziesz miał głoda rowerowego i to pozwoli Ci osiągnac forme na sezon.

Tu masz taki przykładowy plan treningowy:

Pn.Wolne

Wt.Rower-szosa do 1godziny

Śr.Marszobieg z cwiczeniami do 40min

Cz.Basen do 1godziny

Pt.Wolne

Sb.Basen, gry sportowe, gimnastyka

N.Marszobieg z cwiczeniami do 1godziny

I tyle z moich rad :(

Napisano

Dzięki, jeździć zacznę może w lutym i to na starym sprzęcie bo w takich warunkach szkoda mi nowego mongoosa. To co napisałeś o tej godz. na rowerze mogę wykonywać na stacjonarnym, prawda? Jakie mają być te ćwiczenia z gimnastyki dokładniej? Basen mam możliwość tylko raz w tygodniu, najlepiej sobota właśnie. Siatkówka wypadała by w środę. Dzięki jeszcze raz, będę się tym wzorował

Może jeszcze jakieś inne propozycję ?:(

Pozdrawiam

Napisano

Hmmm mysle że możesz, lecz nic by sie nie stało jakbys wyszedł normalnie na rower :(

Basen okej, siatkówka niech też bedzie- zawsze coś.

A co do cwiczeń to np. rozciąganie, przysiady, skłony itp.

Miłego trenowania :)

Napisano

O zrobię tak, w środę będzie siatka, w czwartek będzie ten marszobieg, a basenik w sobotę ;] Basen tzn. godzina pływania "żabką" non stop? ;]

Napisano

wyznaczaj sobie w treningu zimowym pewne cele, np w bieganiu: pierwszy tydzień bieg ciągły przez 20 minut, następny o 5 minut więcej i tak do około 35-45 minut na jedną sesję, oczywiście przed biegiem rozgrzewka [i ćwiczenia rozciągające], a pod koniec wyciszenie...

basen warto, nie musisz pływać ciągle, ale też warto wyznaczyć cel na kolejne wizyty, tak by jednak mięśnie, i układ krwionośny pracowały i poddawane były obciążeniom...

będąc na basenie jeśli masz możliwość 10-15 minut spędź na saunie, pomoże to w regeneracji...

co do ćwiczeń to ogólnorozwojowe dla podniesienia "giętkośći" :) pamiętaj, że im bardziej jesteś rozciągnięty tym mniej podatny na kontuzje...

co do rozkładu, to już sam musisz dopasować do swojego życia, ale nie przesadzaj i wiedz że regeneracja jest równie ważna jak wysiłek :D

Napisano

Czy taki plan wykonywany porządnie i systematycznie, zapewni mi dobrą kondycję na wiosnę? Czy wszystko co potrzebne jest w nim zawarte? Jak polecacie się odżywiać? Jakieś specjalne wskazania?

pn. nic

wt. rowerek stacjonarny godzinka

śr. siatkówka

czw. marszobieg + ćwiczenia

pt. wolne

sb. basen, gimnastyka

nd. marszobieg + ćwiczenia.

Co dokładnie rozumiecie przez "gimnastyka" oraz przez "ćwiczenia"? Jakiś specjalny zestaw? czy poprostu przysiady, skłony rozciąganie.

Pozdrawiam

Napisano

gimnastyka - wygooglaj sobie odpowiedź, a chodzi głównie o porządne rozciągnięcie wszystkich mięśni i ścięgien, na WF chodziłeś więc powinieneś wiedzieć jak to zrobić :huh:

siatkówkę w środę potraktuj bardziej jako zabawę nie dawaj z siebie wszystkiego:)

Napisano

Ta siatka to jest rekreacja ;] z 173cm cudów nie zdziałam. Ale jednak 2 godz grania jest ;D. Co do wf-u, wątpię, czy by było dobrze jeśli miałbym brać z tego przykład :huh:.

Czyli generalnie ćwiczenia to jest taka jakby rozgrzewka tak? A gimnastyka to typowy zestaw na rozciąganie ;] Oprócz tego już 3 msc robię sobie przed spaniem 100pompek (40,30,30) i 50 brzuszków, ale wsumie jedno drugiego nie wyklucza. Dzięki wielkie za pomoc. jutro pierwszy "marszo-bieg"

Jakieś propozycję co do odżywiania?

Napisano

propozycja jest taka, zeby te cwiczenia przed snem przelozyc na czas poobiadowy, brzuszki zastapic spieciami brzucha i scyzorykami, jesli jestes ambitniejszy to robic pelne wahadlo lezac na plecach z pionowymi nogami i rekami prostopadle do tulowia, pompki powoli z zatrzymaniem w fazie max ugiecia rak na 2s

trening na noc = problemy z zasypianiem, slabe rozciagniecie i brak czasu na regeneracje natury odzywczej

teraz popatrzylem, ze masz 16lat...proponuje wiecej dni nicnerobienia, bo taki aktywny wypoczynek typu utrzymywanie sie na powierzchni wody ci nic nie da w porownaniu do pompowania sie na 80% max mozliwosci co 2 dzien

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...