Skocz do zawartości

[amortyzator] Rock Shox Recon

nodun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam nowy rower (dopiero 2 raz pojechalem nim w trase) i wskazany wyzej przezemnie amortyzator dzisaj jak wracalem zauwazylem ze po docisnieciu w momencie powrotu amortyzator wydaje taki dziwny dzwiek jakby skrzypienie. Czy ktos sie spotkal z taka sytuacja? Czy to jest moze normalne? A jak nie to jak temu zaradzic. Amortyzator jest nówka.

Napisano

Może po prostu chodzi o regulacje szybkości powrotu... pokombinuj z czerwonym pokrętłem na dole (żółwik <-> zając) :)

Napisano

A może chodzi o taki dźwięk typu pssss bo maksymalnym dociśnięciu amortyzatora? Sam mam taki amor w swoim rowerku i wydaje właśnie taki dźwięk. Nie ma się co martwić. To tylko olej w tłumiku :)

Napisano

spokojnie nodun, to tylko olej w Reconie. Sam z początku się dziwiłem co to jest, ale po usłyszeniu takiego "chlapania" byłem pewny że to olej. Jeśli chcesz ograniczyć dźwięki z amora do minimum to przekręć czerwone pokrętło na dole maksymalnie w stronę zająca. Wtedy amortyzator będzie co prawda szybko odbijał ale nie będziesz słyszał niepokojących dźwięków w dużym stopniu. Możesz się jeszcze ewentualnie pobawić z pompowaniem powietrza, aby uregulować sobie twardość. :)

pozdrawiam

• 1 rok później...
Napisano

Wiem, że temat stary ale najbardziej odpowiedni do mojego pytania. Problem z syczeniem również jest u mnie odczuwalny jednakże po bardziej agresywnej jeździe pojawiły mi się krople oleju przy uszczelkach i dość widoczne smugi na goleniach. Czy to normalne przy początkowym użytkowaniu amorka?

Pozdrawiam

Napisano

A co to jest "początkowy okres użytkowania"? Pierwsze 30-50km? Jeśli tak, to na razie bym to przetarł po prostu i dalej się przyglądał. Jeśli 300-500km, to takie rzeczy dziać się nie powinny.

Syczenie to nie problem. Ja je polubiłem nawet. Jak przysnę i nie zauważę przeszkody, to amor syczy i tym samym informuje mnie, że mam tyłek podnieść :icon_wink:

Napisano

Jest to właśnie pierwsze 30-50 km, także dzięki za odpowiedź, mogę spać spokojnie :)

Szczęściarz z Ciebie, że masz tego Recona dłużej ode mnie, mi się zdarzyło raz przysnać w nocy to wylądowałem z głową w ogrodzeniu na jakiejś wsi :wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...