Skocz do zawartości

[hamulce]

lukaszs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zawsze wydawało mi sie ze hamulec tylni jet po prawej stronie kierownicy a przedni po lewej.............

kupiłem ostatnio uzywane hamulce tarczowe shimano i jest odwrotnie??????

czy to nie jest reguła

tył - prawa

przód - lewa

Napisano

W większości jest tak jak piszesz, jednak np. Avid robi klamki dwustronne, bo to zależy od upodobań. Mój brat ma na odwrót i jak dla mnie, nie da się tak jeździć.

Napisano

też jestem tego zdania.

kiedyś jak zmieniałem kilka rzeczy w biku miedzy innymi kierownice założyłem klamki na odwrót i mało się nie zabiłem:-)

• Mod Team
Napisano

Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia.

Nie jeździłem na takim ustawiniu, ale po kilkunastu godzinach jazdy na pewno bym się przestawił na takie działanie.

Napisano

A ja tak mam celowo. :002: Zmieniłem niedawno i jestem w fazie przyzwyczajenia, da się bez problemu. Owszem klamki Avida są dwustronne, a według instrukcji taki montaż to wersja MOTO. Co może świadczyć, że podobnie jest w motocyklach, choć nie wiem, nie dane mi jest posiadać takową maszynę.. jeszcze. :icon_mrgreen:

Napisano

A ja mam normalnie ale spotkałem ostatnio pewną panią której ustawiałem licznik, miała jakiegoś Cannondalea i fabrycznie miała klamki założone "odwrotnie". To chyba jedyna firma która tak robi, chyba że się mylę...

Napisano

W skuterach jest na "odwrót". Raz o mało nie przeleciałem przez kierownicę przy 70 km/h ... A w motorach w prawej ręce jest hamulec przedni, w lewej sprzęgło, a hamulec tylni pod prawą nogą. Pod lewą nogą są biegi.

Napisano

Rower - motor - pociag (tory)- w aucie jest jeden pedał od hamulca a hamuje cztery koła oO - przeważnie w srodku (pomiedzy innymi pedałami) a w niektórych z lewej strony (jak są dwa), a tak poważnie to wprowadzenie takich klamek jest ulatwieniem dla osób lewo ręcznych :D

Napisano

W rowerach z niemiec klamki sa na odwrot, jezdzilem tak przez 4 lata i bylo ok, gorzej jak kolega chcial sie przejechac.

To pewnie niemiecka praktycznosc i chec ujednolicenia systemow motor/rower.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...