Skocz do zawartości

[przerzutka] osłona potrzebna czy nie ?

slaweksie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, w moim nowym rowerze pomiedzy kasetą a szprychami jest plastykowa tarcza.

Pytanie: czy ten element jest do czegoś potrzebny, czy spełnia jakąś funkcję. czy można go usunąć ???

60f87a04d6a5fcb0m.jpg

pozrower

Napisano

Oslonka jest potrzebna tylko wtedy, gdy masz zle wyregulowana przerzutke i lancuch wpada pomiedzy szprychy, a kasete. Ja takiego czegos nigdy nie mialem i nie czuje potrzeby zeby to montowac.

Napisano

Ja ci zadam takie pytanie:

Przeszkadza ci to w czymś?

Jak nie to po co to ruszać każdy rower to ma. Ja mam swój 5 lat i nadal mam tą osłonkę i mi w niczym nie przeszkadza.

Napisano
Wywal to...wygląda to jak z komunijnego roweru i nie jest potrzebne.

Takie rzeczy w Spec'u... ?!

mnie tez pachnie to Dzajantem na komunię, wyglada słabo. W moim poprzednim Kellysie "mój" mechani stwierdził że tam się tylko syf zbiera.

Wywalę to przy okazji jak będzie sciągana kaseta.

dzięki

• Mod Team
Napisano

Ja pierwsze co zrobiłem to wywalilem ten plastik :rolleyes: Ja wyregulujesz przerzutke, zablokujesz tam gdzie sie powinno to łańcuch ci w zyciu nie spadnie chyba ze mu coś pomoze ale to sporadyczne przypadki. a taki plastik to naprawde pachnie makrokeszem i komunijnym prezentem. Jak to wyglada obok ładna tarcza a po trugiej stronie krązek z plastiki :icon_wink:

Napisano

Ogólnie rzecz biorąc zbędny bajer i można go pominąć. Warunek to dobrze wyregulowana przerzutka (jeśli wpadnie między kasetę a szprychy to może być niezły pogrom :) sprawdziłem). Ogólnie rzecz biorąc dziwi mnie bardziej dodawanie takich dodatków w kołach Mavica (okropne czarne krążki). Chociaż są kasety, które mają to dodane i wygląda to w miarę dobrze (rzecz gustu). Mam na myśli kasetę Sunrace z grupy Driven NMZ http://www.sunrace.com/userfiles/products/...CSMD7_large.jpg :icon_wink:

Napisano

Takie osłony to do rowerów z wolnobiegami się zakłada. Jak chciałem włożyć do mojego z kasetą, to nawet ocierało o kasetę i ciężej się kręciła na ''biegu jałowym''

Napisano

Tak jak pisali powyżej, zbędna dziadostwo. Tylko mnie ciekawi po co np. w kołach Crossride je zakładają (na allegro parę razy mi mignęło)? Jakiś wymóg typu osłona na największą zębatkę korby?

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...