Skocz do zawartości

[łańcuch] CN - 7701

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Witam

Jakis czas temu z kasetą XT nabyłem łańcuch co z nia pracował. Kaseta poszła do szlifu a ze łańcuch sie nie nadawał na nic konkretnego to robi za łańcuch do kluczy od domu :D

Ale zauwazyłęm pewna dziwną rzecz w tm łańcuchu. Mianowicie jest to XTR/Dura Ace wiec łańcuch z najwyzsze połki ale niektore ogniwa nie mają praktycznie luzu na sworzniu przynajmniej wyczuwalnego a niektore mają nawet wytarte 2-3mm :sick: . Ja na nim nie jeździłem ale domniemam ze jak go ktoś smarował to chyba nie szczedził smaru/oleju na co dtugie ogniwo tylko smarował cały ??

I tak sie zastanawiam czy ten owy dobry łańcuch nie ma czase kiepskich ogniw. Co prawda nie wszystkie ale kilka wystarczy zeby zjechać naped.

Jak kupowąłem gośc pisał ze przejechał 4000km w sumie nie za wiele. Mozliwe ze to indywidualna przypadłość tego modelu. Ale teraz ptanie czemu akurat kilka ogniw jak inne w ogole nie maja luzu na sworzniach??

Tak wygląda ow łańcuch --> http://img198.imageshack.us/my.php?image=dura.jpg

To ogniwo z lewej nie ma wcale luzu to z prawe widac jaki ma ... Wiekszośc ma delikatny no taki chyba normalny.

• Mod Team
Napisano
Zmiana biegów pod obciążeniem - takie są tego skutki.

NO dobra zmiana pod obciązeniem ... fakt łańcuch troche zmasakrotwany ale to nie tłumaczy ze kilka ogniw na cały łańcuch ma luz a reszta całkiem całkiem...

Tutaj macie fote z gory ale niewiem czy cos zobaczycie moj aparat juz umiera ... --> http://img268.imageshack.us/my.php?image=1008670.jpg

Hmm co do skucia to niewiem czy był ruszany od nowosci czy nie, pracował ze spinka connexa ktorą zgubiłem :P

Napisano

Mowa była o kilku ogniwach, co jak na skuwanie jest dość dziwne, chyba że ktoś mocno eksperymentował z ilością ogniw. A być może ten łańcuch to jakaś "składanka".

Widać co trzeba - patrz ogniwo na środku zdjęcia

• Mod Team
Napisano
Ja myślę, że to kwestia dobrego skucia łańcucha. Gość przy skuwaniu zostawił zbyt duży luz boczny i ogniwka tak drążyły blaszki przez te 4 tysie.

Wydajesz sie mieć racje bo zauwazyłem jedną rzecz. Mianowicie Na łańcuchu sa 2 inne sworznie i własnie w tych miejscach jest najwieksza babajaga. Winnych tez sie wieksze pojawaiaja ale nie tak jak w tych 2 miejscach. czyli mozliwe ze faktycznie łańcuch był skuwany z kilku. Chyba ze inne dura ace tez takie inne sworznie maja.

Wygląda to tak : --> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49ad00c0af965902.html

Teraz jak sie przyjzałem widac wyraźnie ze te 2 sworznie sa o wiele ładniejsze niez reszta. moze był urwany i sztukowany ... kto go tam wie :P

Napisano

jeden pelny sworzen zawsze jest bo to ten, gdzie lancuch byl skuwany, ale jak mowisz ze do lancucha byla spinka to znaczy ze gosciu z nim cos jeszcze kombinowal...

Napisano
Mowa była o kilku ogniwach, co jak na skuwanie jest dość dziwne, chyba że ktoś mocno eksperymentował z ilością ogniw.

Dlaczego dziwne? Do każdego mycia zdejmuję łańcuch, myję raz w miesiącu, łańcuch ma 2 lata co daje 24 sworznie wyjęte minus 2-3 które mogły się trafić takie same, czyli finalnie 21-22 sworznie były ruszane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...