Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] kłopoty ze zmiana przełożeń

gilgamesz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam mały kłopot z tylną przerzutką.Niestety jet dość upierdliwy a raczej nie powinien wystepować gdyż jest to grupa XTR.

Chodzi mianowicie o to,że jesli zrzucam biegi na mniejsze blaty to nie ma najmniejszego problemu.Wszystko działa jak masełko.Niestety kiedy przerzucam na większe(problem tylko przy 5 i 6-stym) bieg nie wskakuje.Tak ja napisałem problem jest tylko przy tych dwóch blatach i tylko wtedy kiedy idziemy w górę.Łańcuch jest dość"swieży", ma około 400 km i jest zadbany(oczywiście odpowiedni do tej kasety).Co może być przyczyną takiego zachowania-zła regulacja, czy jakas wada kasety lub przerzutki?

Będę wdzięczny za porady jak to rozwiązać.

Napisano

nie wiem czy ci to w czymś pomoże ale w kasetach ośmorzędowych taki sam problem miałem często między 5 a 4 koronką licząc od najmniejszej.

jaka jest różnica ilości zębów między koronkami przy których u ciebie pojawia się problem?

to raczej nie jest wada przerzutki bo wtedy problem z przerzucaniem miałbyś na pozostałych koronkach także.

ja stawiam na kasetę. jedyne co możesz zrobić to podregulować lepiej (chyba)....

• Mod Team
Napisano

Na 100% to będzie zła regulacja.

Fakt, że czasem są jakieś problemy na jednym biegu i nic się z tym nie da zrobić.

Ja próbowałbym dalszej regulacji, a takich korekt najlepiej dokonywać w terenie podczas jazdy. :o

Napisano

Witam ;)

podczepię się pod temat ;)

mam sram x-7 i też mam problem z regulacją... przerzutka na najniższych trybach kasety chodzi dobrze jednak na najwyższych biegach łańcuch skacze na koronki wyższe niż powinien i na końcu spada. Próbowałem pokręcić śrubką L jednak śrubka się kończy i nie da się dalej wykręcić. Proszę o pomoc bądź może jest ktoś we Wrocławiu kto pomógłby mi dobrze wyregulować przerzutkę.

Napisano

U mnie problem był jednak ze złym wyregulowaniem.Przykre jest to,że w dwóch serwisach nie poradzili sobie z tym problemem, to znaczy według nich wszystko było cacy.Dopiero(pozwolę sobie wymienic ten serwis, bo może przyda się to bikerom w Warszawie) u Marcelego gość od razu stwierdził,że jest źle wyregulowana tylna przerzutka i po krótkiej regulacji,wszystko zaczeło działać tak jak na XTR przystało.

Napisano

Ja mój rower kupiłem jakoś miesiąc temu. Na początku wszystko było dobrze dopiero później zaczęły się schody. Jest ktoś z Wrocka kto pomoże mi się z tym uporać??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...