Skocz do zawartości

[Hydraulika] Shimano BR-M575

Mathie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zastanawiam się nad wyborem hamulca hydraulicznego na przednie koło. Moją uwagę przykuł: Shimano BR-M575. Mięliście jakąś stycznośc odnośnie tego sprzętu? Jakie macie opinie? Jaką wybrać tarczę pod ten hamulec i piastę: Shimano-HB M665 SLX Central -Lock?

pozdrawiam.

Napisano

Ja na nim nie jeżdziłem(mam br-m535) ale jak czytam testy w magazynie rowerowym to nie ma o nim żadnych złych opini:0 oczywiście nie jest to saint ale w xc daje rade. Jeżeli twój amor toleruje tarcze 180 to ją ci polecam:) obojętnie jaką shimano

• 2 tygodnie później...
Napisano

A jak te diabelstwo sie odpowietrza? Bo zbiorniczek troche w dziwnym układzie! Trzeba zawsze klamke odkręcać i w dziwny sposób mocować?

Napisano
A jak te diabelstwo sie odpowietrza? Bo zbiorniczek troche w dziwnym układzie! Trzeba zawsze klamke odkręcać i w dziwny sposób mocować?

Chodzi Ci o konieczność utrzymania klamki/zbiorniczka w poziomie przy odpowietrzaniu?

Napisano

zbiornik nie jest na górze jak w przypadku innych shimano - bo dźwignia jest dwustronna. przy odpowietrzaniu raczej zupełnie trzeba zdemontować dżwignię z kierownicy.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam. Odświeżę temat. Czy Ktoś miał okazję odpowietrzać te hamulce sposobem garażowym (strzykawki+wężyk)? Czy w ogóle jest to możliwe? W podanej instrukcji odpowietrzanie odbywa się za pomocą specjalnego zbiorniczka. Gdzie można dostać takie ustrojstwo? Pozdrawiam.

• 10 miesięcy temu...
Napisano

Witam. Odświeżę temat. Czy Ktoś miał okazję odpowietrzać te hamulce sposobem garażowym (strzykawki+wężyk)? Czy w ogóle jest to możliwe? W podanej instrukcji odpowietrzanie odbywa się za pomocą specjalnego zbiorniczka. Gdzie można dostać takie ustrojstwo? Pozdrawiam.

dostać tego nie można nigdzie. Idź do tokarza, niech Ci taki "lejek" wytoczy. Gwint śruby, w miejsce której się lejek wkręca to M5. Sam tak zrobiłem i radzę sobie jakoś z odpowietrzaniem, choć kiepski ten mechanizm. Wystarczy jedna strzykawka 20ml i wężyk ze sklepu akwarystycznego się nada.

Napisano

A datę tego posta czytałeś?

owszem, ale nikt nie dał odpowiedzi, a ja całkiem niedawno odpowietrzałem te hamulce. Może nie doczytałem regulaminu - jak rozumiem, nie powinienem dodawać postów do tematów starszych niż...?

Napisano

Lejek jest zupełnie niekonieczny. BR 575 odpowietrza się dokładnie tak samo jak inne shimano. Wystarczy trzymać klamkę pionowo i po problemie.

Napisano

Lejek jest zupełnie niekonieczny. BR 575 odpowietrza się dokładnie tak samo jak inne shimano. Wystarczy trzymać klamkę pionowo i po problemie.

zgadzam się, ale tak jest wygodniej, bo płyn się nie wylewa na klamkę i rower (jeśli nie zdejmiemy klamki z kierownicy). Zanim sobie wytoczyłem lejek, to raz udało mi się polać płyn po tarczy :/

kończąc temat - posiadam rysunek techniczny dla tokarza (może ktoś kiedyś skorzysta)

lejek.zip

• 11 miesięcy temu...
Napisano

Oczywiście. Ogólnie klocek nie jest wciśnięty w gniazdo i ma luz. Inaczej nie mógłby swobodnie przesuwać się w zacisku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...