Skocz do zawartości

[pokrowce na buty] Letnie, ochronne

roswell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

W zeszłym sezonie jeździłem w butach Specialized Sport, jednak ich trwałość nie zachwyca - szybko powstały dziury w siatce.

obraz003hl9.th.jpg

Teraz trochę informacji: butów używam do startów w wyścigach XC/maratonach. Akurat w moim rejonie większość odbywa się w błocie i często również w opadach, dominuje ciężki, górzysty teren, dużo korzeni, kamieni i jak wspominałem błota.

Jako że w tym sezonie będę jeździł w wyglądajacych na delikatne (dużo siatki), a przy tym szybko brudzących się Pearl Izumi:

pearlyv2.th.jpg

Zastanawiam się nad kupnem pokrowców ochronnych, chodzi mi o coś takiego:

1234431328200902121028rz3.th.jpg

Czy ktoś miał z czymś takim do czynienia?

Proszę, rozwincie temat, interesują mnie linki, cena, trwałość, opinie, czy się nie zszuwają, czy nie przeszkadzają podczas jazdy itd.

Pozdrawiam.

Napisano

A w sumie też mnie ciekawiło, jak takie cienkie pokrowce, które szosowcy stosują na czasówkach sprawdzają się w roli ochrony przed błotem butów mtb. Każde pranie niszczy buty, a wiadomo, że trudno wywalać po 500zł co sezon na nowe ... Z drugiej strony lubię, kiedy mają kolor inny niż "beskidzkie błoto o poranku".

Czy w takich lycrowych pokrowcach jest dużo cieplej/za gorąco w lato? No i czy nie za łatwo je porwać?

Napisano

W sumie ja się obawiam najbardziej podziurawienia siateczki, ale przed tym raczej pokrowce nie ochronią.

W każdym razie zamiast szorować buty wystarczyłoby wyprać te pokrowce i już.

Zastanawia mnie fakt czy się nie zsuwają, podczas podbiegów itd, no i jak jest z ich trwałością.

Obawiam się, że po jednym błotnym maratonie może wiele z nich nie zostać :icon_mrgreen:

Napisano

Witam.

Co prawda nie jeździłem w letnich, ale w zimowych tak. Powiem tak... jeśli te pokrowce, które chcesz kupić są podobnej budowy do zimowych shimano to moga zawijać Ci się czuby- u mnie tak sie dzieje, co prawda nie często, ale jednak, a na maratonie może to być bardzo uciążliwe. Zastanawiam się też jak jest z oddychalnością. Też może nie być za dobrze. No i jak zauważył @roswell ciekawe jak jet z ich trwałościa. To tylko lycra...

Napisano

Również jestem użytkownikiem zimowych ochraniaczy, tyle, że w zimie nie wjeżdżam w teren, już nie mówiąc o ściganiu się w nich, dlatego mam wątpliwości czy się sprawdzą w ciężkich, górskich warunkach.

Wniosek jest taki, zniszczą sie buty od błota to się zniszczą, trudno.

Pokrowce się raczej w praktyce nie sprawdzą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...