HKKaMa Napisano 9 Lutego 2009 Napisano 9 Lutego 2009 Witam. Nazbieralem troszke kasy i po zimie postanowilem wymienic moj sandardowo zainstalowany naped : - Korba ?? - suport ?? - Przerzutka przód Shimano SIS, - Przerzutka tył Shimano Altus, Mam zamiar kupic (stram sie z jednego sklepu rzeczy wybierac zeby nei jezdzic po calym Śląsku) : - Korba Shimano Alivio http://www.allegro.pl/item547618260_nowa_k...y_octalink.html, - suport Shimano ES25 http://www.allegro.pl/item547628977_suport...link_113mm.html, - Przerzutka przód Shomano Alivio http://www.allegro.pl/item547628598_nowa_a...super_cena.html, - Przerzutka tył Shimano Deore http://www.allegro.pl/item547619517_nowa_d...pszy_wybor.html, - No i oczywiście na dokladke jakiś łańcuszek ale to już sam sobie poradze Co sądzicie o tego typu zestawieniu tych elementów?? A i jeszcze pytanko... przerzutke tylna wymienie sam, z przednia pojde do serwisu, z korba tez chyba dam se rade, w przeciwnym wypadku oddam do serwisu niech tam sie mecza Zastanawaim sie jeszcze nad tym jak zamontowac suport?? Czy trzeba do niego jakis specjalnych kluczy czy cos i jak sie go w ogole montuje?? Jak możecie to napiszcie tutaj przepis bo ja nie mam zielonego pojecia co i jak z tym zrobic
rzymo Napisano 9 Lutego 2009 Napisano 9 Lutego 2009 Co sądzicie o tego typu zestawieniu tych elementów?? Dobrze dobrane. Czy trzeba do niego jakis specjalnych kluczy czy cos i jak sie go w ogole montuje? Potrzebny jest klucz, zapewne inny do wykręcenia suportu który masz obecnie i inny do Octalinka - oddaj do serwisu, na 1 wymianę nie opłaca się kupować kluczy...
kilroy Napisano 10 Lutego 2009 Napisano 10 Lutego 2009 A manetki? Co do przerzutki to osobiście przynajmniej Deore bym ci polecał. Moja Alivio dość szybko się wyrobiła i wystarczy przejechać po "mocniejszych" wybojach by łańcuch spadł z blatu na środkową zębatkę :/ Poza tym reszta komponentów OK
HKKaMa Napisano 10 Lutego 2009 Autor Napisano 10 Lutego 2009 Właśnie... a co z manekami? Aktualnie mam standardowe manetki ktore wspolpracuja z Shimano Altus wiec moze Deroe tez na nich pojdzie??
squarem Napisano 10 Lutego 2009 Napisano 10 Lutego 2009 Witam Wydaje mi się że tak bo stego co wiem tylko sram ma inny stosunek czy coś tam a reszta jest taka sama, ale zapytaj się jeszcze gdzieś w sklepie bo nie jestem pewiem. Co do zestawu czy korba ma nitowane zębatki ?? Za taką samą cenę alivio ma rozmontowywalne zębatki. Pozdr.
HKKaMa Napisano 10 Lutego 2009 Autor Napisano 10 Lutego 2009 Tak ma nitowane i wlasnie to wzialem pod uwage, gdyz w starej korbie zebatki swoje lata swietnosci maja juz za soba a nie moge wymienic pojedynczych zebatek :/
madek Napisano 10 Lutego 2009 Napisano 10 Lutego 2009 Jak dla mnie to cos za wysokie sa te ceny. Za 50 zł kupisz przednia przerzutke LX a za 80 tylna. Manetki beda dzialac pod warunkiem tej samej ilosci przelozen. A spytam, co z kaseta ?
HKKaMa Napisano 10 Lutego 2009 Autor Napisano 10 Lutego 2009 A no i w moim przypadku wolnobieg. Jest on w dobrym stanie i nie wymaga wymiany tylko delikatnego przeczyszczenia z czym sobie niewatpliwie poradze A jeszcze co do korby... seryjnie wmontowana mam Cyclone AL7-424P, 42-34-24, a w Alivio jest 42-32-22 zabki. Jest jakas roznica w pracy albo w dopasowaniu do reszty napedu spowodowana mniejsza iloscia zabkow (o 2 na sredniej i duzej tarczy) ??
kylos91 Napisano 10 Lutego 2009 Napisano 10 Lutego 2009 Różnica o 2 zębatki mniej z przodu na dwóch pierwszych tarczach będzie skutkowała tym, że łatwiej będzie Ci pokonać cięższy teren kosztem prędkości na tych przełożeniach. V max na największej tarczy się nie zmieni. I to nie jest średnia i duża tarcza, tylko ta najmniejsza i ta średnia
HKKaMa Napisano 10 Lutego 2009 Autor Napisano 10 Lutego 2009 A no tak... nie zauwazylem bo czytalem tez o korbach 44 zebowych i wtedy to ta najwieksza tarcza logiczne... dzieki wszystkim za odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.